Astro party Lunasa u Novigradu: Astronomija, romantika, mistika i mitologija

0
Posebna atmosfera Lunase
Posebna atmosfera Lunase

U  četvrtak 1. i petak 2. kolovoza 2013. u večernjima satima na prostoru Velikog trga i Parka Novigradske biskupije po sedmi puta organizira se po mnogočemu jedinstvena i posebna manifestacija „Astro party Lunasa“. Riječ je o dvodnevnom programu čiji se specifični sadržaji odvijaju u posebnoj atmosferi, a cijela se manifestacija temelji na elementima astronomije, romantike, mistike i mitologije…

Posebna atmosfera Lunase stvorit će se tako što će za potrebe manifestacije prostor Velikog trga i Parka Novigradske biskupije, biti – kao i prethodnih godina - u potpunom mraku, s isključenom javnom rasvjetom, a jedino svijetlo davat će svjećice i baklje postavljene uzduž staza kojima će se posjetitelji kretati. Posjetitelje manifestacije dočekat će pak upečatljiva slika novigradskog zvonika posebnim projekcijama „oslikanog“ od vrha do dna.

Antičke božice i „ljubavni krijesovi“

Prvoga dana manifestacije program će započeti u 20.30 sati znanstveno-popularnim predavanjem u atriju Muzeja Lapidarium, uvijek zanimljivog Korada Korlevića, voditelja višnjanske zvjezdarnice, na temu iz astronomije: „Tajne 'crvenog planeta'“. Od 21.30 do 23 sata na nekoliko lokacija - Velikom trgu, maloj rotondi na zidinama i u Parku Novigradske biskupije, odvijat će se vizualno i scenski izuzetno atraktivan performans i modna revija pod nazivom „Ljepota i moć antičkih božica“, program u režiji studenata interdisciplinarnog studija Kulture i Turizma iz Pule.

Posebnost prve večeri su i tzv. „ljubavni krijesovi“, po uzoru na običaj koji su drevni narodi prakticirali u vrijeme Lunase. Riječ je naime o krijesovima koje su preskakali mladi zaljubljeni parovi držeći se za ruke. Ukoliko bi krijesove preskočili bez da ispuste partnerovu ruku, bio bi to znak da je njihova veza uspješna i ima budućnost. Sličnu će prigodu da „ispitaju“ uspješnost svoje veze organizatori ponuditi i posjetiteljima Lunase, a parovi koji uspješno preskoče krijes dobit će i malu simboličnu uspomenu, odnosno potvrdu „prave ljubavi“… Cijelo vrijeme posjetitelji će u Parku moći teleskopima promatrati nebeska tijela, uz objašnjenja astronoma iz Zvjezdarnice Višnjan. 

Štrige i štriguni, kazalište sjena i koncert Drvoreda

Drugoga dana manifestacije program će započeti znanstveno-popularnim predavanjem Drage Orlića na temu iz istarske mitologije: „Štorice o štrigama i štrigunima“, u atriju Muzeja Lapidarium, nakon čega slijedi žonglerski show s vatrom „Artifan dua“ na Velikom trgu. U Parku Novigradske biskupije u 21.45 započet će predstava kazališta sjena „Leonardo da Vinci – tajanstveni genije“ u izvođenju zagrebačkog „Teatra sjena“.

Paralelno će se na Trgu od 22 do 24 sata odvijati glazbeni program uz nastup zagrebačke glazbene skupine „Drvored“, uz vesele melodije i ritmove, od jidiškog klezmera, preko Manouchea, sve do jamajčanskog ska, swinga, ethna i jazza… I druge će večeri posjetitelji u Parku Novigradske biskupije moći teleskopima promatrati nebeska tijela, uz objašnjenja astronoma iz Zvjezdarnice Višnjan.

Obje večeri na Velikom trgu iza zvonika bit će upriličen i mali izložbeno-prodajni sajam prigodnih rukotvorina, suvenira i umjetničkih predmeta, kao i biološki  i ekološki uzgojenih, te autohtonih poljoprivrednih proizvoda našega kraja, pod nazivom „Darovi prirode i vrijednih ruku“. Na prostoru Parka obje večeri održat će se kreativna likovna radionica za djecu, pod vodstvom članova novigradske Atelier-galerije Agata. Također obje večeri na gradski zvonik, gotovo cijelom njegovom visinom, projicirat će se razni upečatljivi motivi, od nebeskih tijela do artističkih vizualnih kreacija.

Lunasa - praznik drevnih naroda

Podsjetimo kako je ova manifestacija pokrenuta prije sedam godina, održava se od početka prvoga dana u kolovozu, da bi prije četiri godine postala dvodnevnom manifestacijom. Datum Lunase vezan je uz 1. kolovoza, obzirom da su na taj dan neki drevni narodi slavili ljeto u njegovoj najvećoj snazi, zahvaljujući pritom prirodi i bogovima na svim darovima i blagodatima koje uživaju. Otuda i naziv manifestacije, Lunasa (Lughnasadh), kako su taj dan u svojem kalendaru nazivali Kelti, drevni narod na čijoj se kulturi dobrim dijelom temelji i naša današnja civilizacija, s mnogim elementima i obilježjima koja su ostavština upravo te drevne kulture. Isto tako, manifestacija valorizira činjenicu kako je Novigrad prije sedam godina dobio prvu europsku nagradu za projekt ekološke odnosno energetski učinkovite i održive javne rasvjete. Organizator Lunase je Turistička zajednica Grada Novigrada-Cittanova, uz podršku Grada Novigrada-Cittanova.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa