U subotu počinje šesnaesti Motovun Film Festival

0
Predvidjeno je 70 projekcija
Predvidjeno je 70 projekcija

Točno devedeset naslova sa svih strana svijeta bit će prikazano na brdu filmova, sa dvadeset dugometražnih naslova koji se prikazuju u glavnom programu. Filmski maraton sa sedamdeset projekcija u pet dana počinje u subotu, 27. srpnja u 10 sati, dok će 16. Motovun Film Festival biti svečano otvoren projekcijom filma Zamisli (r: Andzrej Jakimowski) u 21 sat.

Filmovi u glavnom programu konkuriraju za nagradu Propeler Motovuna i nagradu međunarodnog žirija kritičara FIPRESCI. Svi filmovi protekle sezone premijerno prikazani u kinematografijama regije konkuriraju za nagradu Bauer za najbolji film godine.

Motovun mala mahala ime je glavnog pratećeg programa koji donosi više do dvadeset filmova koji govore o Romima – s ciljem propitivanja uobičajenih stereotipa koji vladaju o najvećoj Europskoj nacionalnoj manjini. U sklopu romskog programa posebno ističemo sekciju Roma disko, sa pet koncerata vrhunskih romskih izvođača. Ovaj program otvorit će višestruki pobjednici festivala u Guči 'prva truba svijeta' Džambo Agušev s orkestrom (Makedonija).

Počasni gost ovogodišnjeg festivala iranski je redatelj Mohsen Makhmalbaf, kojem će biti uručena nagrada Maverick i prikazana mini-retrospektiva od tri filma, a nagradu 50 godina za pola stoljeća rada na filmu dodijelit će se scenaristu i književniku Mirku Kovaču. Motovun Film Festival ugostit će gotovo stotinu filmskih autora iz zemlje, regije i svijeta, a u Motovun ponovo dolazi počasni gost iz 2011. austrijski redatelj Ulrich Seidl, sa čak tri filma povezanih u trilogiju zajedničkog imena Raj.

Po prvi puta ove godine Motovun Film Festival imat će kino u gradu Buzetu, a tradicionalno u Zagrebu će se održati revija najboljih filmova iz glavnog programa Motovun u Zagrebu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa