Obustavljen sudski postupak protiv profesorica pulskog Sveučilišta

0
Zgrada Filozofskog fakulteta u Puli
Zgrada Filozofskog fakulteta u Puli

U pravosudnom postupku koji se od 2011. godine vodi protiv bivšeg rektora Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, prof. dr. Marčela Dujanića, prof. dr. Roberta Matijašića te protiv tri sveučilišne profesorice: Aide Muratbegović, Nevenke Tatković i Elvi Piršl, došlo je do pomaka.

Naime, Vijeće Županijskog suda u Puli prihvatilo je 14. veljače 2012. dijelom izraženo neslaganje istražnog suca u odnosu na tri profesorice te odbio neosnovan istražni zahtjeva protiv njih. Državno se odvjetništvo na to rješenje žalilo Vrhovnom sudu RH, koji je 4. rujna 2012. ukinuo prvostupanjsko rješenje i vratilo predmet Županijskom sudu opet na odlučivanje. Vijeće Županijskog suda je 19. listopada opet prihvatilo dijelom izraženo neslaganje istražnog suca u odnosu na tri profesorice. Državno odvjetništvo se na to rješenje ponovno žalilo Vrhovnom sudu, koji je 22. siječnja odbilo žalbu kao neosnovanu.

Slijedom toga, protiv profesorica Aide Muratbegović, Nevenke Tatković i Elvi Piršl pravomoćno je odbijen zahtjev Županijskog državnog odvjetništva za provođenje istrage protiv njih, te je sudski postupak protiv njih obustavljen.

Rektor Robert Matijašić bez komentara

Rektor Robert Matijašić je tokom današnje konferencije za novinare izjavio kako nije u mogućnosti komentirati ovu odluku suda.

Podsjetimo, policijski službenici iz odjela gospodarskog kriminaliteta PU istarske u suradnji s pulskim Županijskim državnim odvjetništvom proveli su kriminalističko istraživanje na Sveučilištu u Puli nakon čega su kazneno prijavili bivšeg i sadašnjeg rektora te tri profesorice.

Tako je utvrđena osnovana sumnja da je bivši rektor Marčelo Dujanić, počinio kazneno djelo krivotvorenja službene isprave. Naime, on je u prosincu 2007. svojim potpisom ovjerio 43 diplome koje su sadržavale netočan podatak da su diplomanti završili program sveučilišnog dodiplomskog studija, iako su završili stručni dodiplomski studij.

Prema navodima policije, tri su profesorice, Aida Muradbegović, Nevenka Tatković i Elvi Piršl, kao predsjednica i članice povjerenstva za izbor znanstvenog novaka u suradničkom zvanju asistenta krajem 2007. i početkom 2008., iako su znale da to nije tako, napravile službeni dokument da 31-godišnjakinja iz Pule ispunjava uvjete za prijem na sveučilište.

Troškovi doktorata

Temeljem tog dokumenta Dujanić je dao suglasnost za prijem Puljanke za znanstvenog novaka, a ona je pak neosnovano ostvarila pravo na refundiranje troškova doktorata u iznosu od oko 71 tisuću kuna. Tri profesorice prijavljene su za kaznena djela krivotvorenja službene isprave te zloporabu položaja i ovlasti, dok je 69-godišnjak prijavljen za kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti.

Također je utvrđeno da je i sadašnji rektor pulskog sveučilišta Robert Matijašić počinio kazneno djelo, i to nesavjesnog rada u službi. Njega se tereti da, iako je znao da treba, nije raskinuo ugovore između ustanove i 31-godišnje Puljanke te joj je time omogućio daljnje neosnovano plaćanje troškova doktorata na visokoobrazovnoj ustanovi u Zagrebu. (Tekst i foto: Dunja Lendić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa