Unajmite bicikl i vozite se Umagom: Predstavljen projekt Park&Ride

0
Sustav trenutno raspolaže s ukupno 93 bicikla koja su stacionirana na 5 punktova
Sustav trenutno raspolaže s ukupno 93 bicikla koja su stacionirana na 5 punktova

Umag je prva turistička destinacija na Jadranu koja se može pohvaliti javnim servisom za prijevoz biciklima. Sustav Park&Ride omogućuje jednostavan najam bicikala koji se mogu koristiti na području Grada Umaga, a namijenjen je turistima i lokalnom stanovništvu. Pored toga sustav je implementiran i u najvećem kampu Istraturista, CampingIN Parku Umag. Time se ne samo unapređuje turistička ponuda destinacije, već se i širi važnost bavljenja sportom, kao i ekološka osviještenost.

Sustav trenutno raspolaže s ukupno 93 bicikla koja su stacionirana na 5 punktova, tzv. Park&Ride stanica: Katoro, Stella Maris, Punta, Grad Umag i CampingIN Park Umag. Posebnost ovoga servisa je da se uz klasične mehaničke mogu unajmiti i električni bicikli. Svi bicikli brendirani su u već prepoznatljiva destinacijska obilježja, a cijeli projekt je djelomično financiran sredstvima iz Programa poticanja inovacija u turizmu - INOVATIVNI TURIZAM u 2012. godini.

Sustav su u rad simbolično pustili Vili Bassanese, gradonačelnik Grada Umaga i Željko Kukurin, predsjednik Uprave Istraturista koji je tom prigodom istaknuo kako Umag ovim projektom diktira trendove razvoja kao što je i prije 40 godina prvi na Jadranu u ponudu uveo turistički vlakić. Istraturist ima misiju kreiranja turističkih doživljaja od kojih je jedan i cikloturizam u čiji razvoj puno ulažemo, poručio je Kukurin. Gradonačelnik Bassanese je nadodao kako se na ovaj način povezuju turistički resorti s centrom grada te širi biciklistička mreža, olakšavajući time turistima pristup i obilazak gradske jezgre.

Najam bicikla je vrlo jednostavan
Najam bicikla je vrlo jednostavan
Najam bicikala je vrlo jednostavan. Prijavom na Istria Experience info punktovima (Katoro, Stella Maris, Punta, CampingIN Park Umag) ili na recepcijama turističkih objekata Istraturista (Meliá Coral, Sol Garden Istra, Sol Aurora, Sol Stella & Amfora, Meliá Istrian villas, Sol Umag, CampingIN Park Umag) dobiva se kod za korištenje javnog bicikla. Pomoću toga koda bicikl se preuzima na već spomenutim stanicama, a tamo se, nakon isteka vremena najma, i odlaže. Sustav se može koristiti svakodnevno kroz 7 dana u tjednu u periodu od 6 do 24 sata.

Maksimalno vrijeme jedne vožnje iznosi 40 minuta, a bicikl se može unajmiti na period od 40 minuta, 24 sata, tri ili tjedan dana, o čemu ovisi i cijena koja varira između 15 i 110 kuna za klasični, odnosno 35 do 225 kuna za električni bicikl. Jednim korisničkim računom mogu se koristiti maksimalno 4 bicikla. Osiguran je i sustav održavanja i razmještavanja bicikala. Sam sustav će u drugoj fazi, predviđenoj za 2014. godinu dobiti još dvije dodatne stanice (još po jednu u Grada Umagu i u CampingIN Parku Umag) te će se u potpunosti automatizirati. Više informacija možete pronaći na www.parkandrideumag.com.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa