možda će se prodavati

Možemo želi da Grad Pula kupi glavnu zgradu pošte

0
Pulska glavna pošta (foto: Duško Marušić/Pixsell)
Pulska glavna pošta (foto: Duško Marušić/Pixsell)

Iz pulskog Možemo! ističu u današnjem priopćenju da se neslužbeno širi informacija o mogućoj prodaji zgrade glavne pošte u Puli na Danteovom trgu.

Oni ističu da je glavna pošta Pula djelo uglednog talijanskog arhitekta Angiola Mazzonija i jedno od najznačajnijih ostvarenja razdoblja između dva svjetska rata u Istri.

"Sve što je napravljeno u interijeru i na eksterijeru je zapravo zanatski perfektno izrađen ručni rad, koristeći neviđene kombinacije raznih vrsta mramora, istarskog kamena, aluminija, mozaika crvenog stakla, Murano stakla, bronce i orahovine, a sve prema detaljnim nacrtima arhitekta. Radi se o remek-djelu arhitekture i dizajna na području grada Pule, a valorizacija toga je potvrđena i Rješenjem da zgrada ima svojstvo kulturnog dobra od 2003. i 2005.

 

Hrvatska pošta kao vlasnik, prema informaciji iz medija,  navodi da "zgrada ima potencijal ekonomske aktivacije, ali je još nisu prodali niti su o njenoj prodaji s ikime razgovarali".

Budući da je zgrada već ekonomski aktivirana korištenjem dijela za potrebe pošte i davanjem u zakup ostalog dijela poslovnog prostora Zavodu za mirovinsko osiguranje, za očekivati je da se najavljene promjene ipak odnose na moguću prodaju.

U slučaju da to remek djelo arhitekture bude ponuđeno na tržištu, budući da ima i svojstvo kulturnog dobra, vlasnik ju je dužan ponuditi Republici Hrvatskoj, Istarskoj županiji ili Gradu Puli, navodeći cijenu i druge uvjete prodaje. Prema Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, prvenstvo u ostvarenju prava prvokupa ima grad ili općina u odnosu na županiju i Republiku Hrvatsku.  Ako nakon isteka roka nitko od navedenih ne prihvati ponudu, vlasnik može kulturno dobro prodati drugoj osobi uz cijenu koja ne može biti niža od cijene navedene u ponudi i pod uvjetima koji za kupca nisu povoljniji od uvjeta sadržanih u ponudi. 

Budući da se radi o kratkom roku od 60 dana, a znamo koliko su gradske institucije opterećene proceduralnim ograničenjima, predlažemo Gradu da što prije formira stručni tim koji bi razmotrio sve mogućnosti namjene objekta te opravdanost njegove kupnje.

Svjedoci smo do sada propuštenih mogućnosti otkupa, pa se nadamo da nećemo žaliti naknadno, već se aktivno uključiti dok je vrijeme.

Danas kad su gotovo sve investicije u gradu podređene turizmu i kada nam većina gospodarskih aktivnosti ovisi o turizmu, trebamo planirati realizaciju zadovoljenja potreba građana za javnim objektima, glazbenim centrima, kulturnim institucijama ili objektima s raznolikim polivalentnim prostorima, a smještaj takvih sadržaja u unikatni biser arhitekture može biti vrlo poticajan kako za mladi naraštaj tako i za sve građane ovog grada", ističu pulski možemovci.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BRODOVOĐA/BRODOVOTKINJA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ANIMATOR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA