velik interes građana za državne vrijednosne papire

I Puljani navalili na 'trezorce'

0
Ilustracija
Ilustracija

Ponuda državnih trezorskih zapisa koju je Ministarstvo financija prvi put usmjerilo (i) malim ulagateljima polučila je veliku potražnju građana, piše Poslovni.hr.

Da postoji i velik interes istarna, uvjerili smo se u petak u Puli, kad je u Fini, gdje se upisuju 'trezorci', zabilježen dugačak red, koji se protezao gotovo do vrata Fine.

 

Iako je početkom ovog tjedna počeo prvi krug upisa (koji je namijenjen upravo građanima), a koji se zaključuje u ponedjeljak, 20. studenog u 11 sati, već u prva tri dana premašen je ciljani iznos novog jednogodišnjeg izdanja kojega su u Katančićevoj postavili na 440 milijuna eura. Premijer Andrej Plenković se na sjednici Vlade pohvalio da su već u nešto više od tri dana trajanja ponude, odnosno do prošlog petka u 11 sati, građani upisali 492 milijuna eura.

Mnogi su očito prigrlili prvu novu priliku koju im je pružila država (nakon “narodne” obveznice plasirane zimus) da na uloženi novac dobiju 3,74 posto, što su bolje kamate od onih koje im se nude u drugim oblicima ulaganja usporedive rizičnosti/sigurnosti, prije svega u (standardnim) ponudama banaka na depozite vezane na isti rok.

Do sredine petka, narodni trezorac upisalo je gotovo 24 tisuće ljudi, rekao je Plenković, ističući da je dosadašnji tijek upisa, osim povrata kao motiva, i iskaz povjerenja prema prema državi i njezinim financijama.

Iz dosad upisanog iznosa i broja ulagatelja proizlazi da je prosječan ulog zasad oko 20.500 eura. To je osjetno manje nego u slučaju narodnih obveznica, kad je po ulagatelju u prosjeku upisivano više od 30.000 eura (oko 44 tisuće osoba tada je upisalo više od 1,3 milijarde eura). S kolikom ukupnom potražnjom će se zatvoriti prvi krug upisa trezorskih zapisa i koliko će malih ulagatelja u njemu na kraju sudjelovati te koliki će se pokazati prosječan ulog, znat će se se za nekoliko dana.

Ipak, izvjesno je da će u konačnici izdanje biti osjetno veće od najavljenog ciljanog iznosa od 440 milijuna eura, što je mogućnost koju su u Ministarstvu financija najavili još u najavama početka ponude. Realno je očekivati i da drugog kruga, namijenjenog velikim ili takozvanim kvalificiranim investitorima - neće ni biti.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHINJSKI/A RADNIK/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

NOĆNI/A RECEPCIONAR/KA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA