marin lerotić

'Podravka nema odgovore na pitanja koja se tiču istarskih poljoprivrednika'

0
Marin Lerotić
Marin Lerotić

Saborski zastupnik Marin Lerotić odaslao je priopćenje u kojem navodi da je na današnjoj tematskoj sjednici saborskog Odbora za poljoprivredu, koji se sastao na, kaže, njegovu inicijativu o budućnosti proizvodnje pomidora u Istri, potvrđena neizvjesna budućnost suradnje između poljoprivrednika i Podravke.

"U prilog tome ide i činjenica da nažalost, nitko iz Podravke nije imao potrebu doći i reći javnosti, a još manje istarskim poljoprivrednicima, kakva ih budućnost čeka, ali i odgovoriti na pitanja koja se tiču nastavka poljoprivredne proizvodnje u Istri. Očitovali su se tek dopisom u kojem se doslovno jedanput spominje Istra i dva puta grad Umag, dok je ostatak dopisa zapravo hvalospjev Podravke na svoj račun. Podravka u svojem očitovanju navodi potrebu za dodatnom proizvodnjom i povećanjem proizvodnje, a čemu brojne priče o zatvaranju umaške tvornice zasigurno nisu doprinijele i nisu pomogle u stvaranju atmosfere koja će dodatno potaknuti istarske poljoprivrednike da dodatno ulažu u proizvodnju", podsjeća Lerotić

 

Navodi da je su 2021. godine uvjeravali iz Podravke da se neće zatvoriti tvornica u Umagu, "a danas svjedočimo potpuno drugačijem scenariju".

"Žalosno je da jedno od najjačih hrvatskih poduzeća i jedan od motora razvoja hrvatske poljoprivrede stavlja fokus na turizam, a ne proizvodnju kao svoju primarnu djelatnost. Naročito to čudi kada znamo da je udio države u vlasništvu Podravke 25 posto, a da se ta ista država kune u važnost poljoprivrede i naših poljoprivrednika. Ne manje bitno jest da je upravo i predsjednica uprave Podravke Martina Dalić, koja je ujedno i bivša potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, što daje dodatnu težinu ovakvoj štetnoj odluci. Hrvatska poljoprivreda nije dostatna za hrvatske potrebe, a ovakvi potezi sigurno ne pridonose razvoju poljoprivrede i sigurnosti prema proizvođačima i poljoprivrednicima.

Ovakvi potezi dovode u pitanje budućnost i opstanak malih i srednjih OPG-ova koji se bave proizvodnjom istarskog pomidora i potencijalnim odumiranjem još jednog dijela domaćeg poljoprivrednog sektora u Istri. To posebno čudi ako imamo u vidu činjenicu da je Podravka u vlasničkom smislu i dalje pod značajnom kontrolom države, a državi bi morao biti cilj jačanje, a ne propast poljoprivredne proizvodnje i malih OPG-ova. Ono što posebno treba naglasiti jest da se, prema podacima Jedinstvenog zahtjeva za potpore Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju iz 2022. godine, uzgojem pomidora u Istri bavi 73 poljoprivrednih gospodarstava na površini od 119 hektara, što predstavlja 58,7 posto svih površina pod rajčicama u Hrvatskoj.

Godinama smo slušali najave o tome da će se tvornica koja se nalazi u centru Umaga preseliti u gospodarsku zonu Ungarija, međutim, i ta je opcija otpala s obzirom na najave da će se tamo sljedeće godine izgraditi otkupna stanica. Upravo iz tih razloga imamo svako pravo sumnjati na realizaciju izgradnje otkupne stanice, a odgovori koje smo danas trebali dobiti su izostali. Očuvanje proizvodnje i poljoprivrede i ulaganje u nju bitni su da bi Hrvatska diverzificirala svoje gospodarstvo i da se ne bi oslanjala samo na turizam. Potrebno je istaknuti, a što dodatno žalosti jest da je Grad Umag na čelu sa gradonačelnikom Bassaneseom prenamijenio lokaciju tvornice u turističko-hotelsku namjenu, uz donošenje odluke o nemogućnosti zbrinjavanja otpadnih voda iz pogona nakon 31. prosinca ove godine. Ovakve strateški krive odluke i procjene vidljive su odmah, a u budućnosti će ih biti sve teže ispravljati", poručio je Marin Lerotić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

MESAR/ICA

Do: 30.06.2022.

LABIN, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ANIMATOR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA