Udruga obiteljskog smještaja Istre:

'Povećanjem paušala samo će se povećati broj iznajmljivača na crno'

0
Ilustracija (foto: Grgo Jelavić/PIXSELL)
Ilustracija (foto: Grgo Jelavić/PIXSELL)

Zbog ukidanja prireza od 1. siječnja iduće godine gradovi i općine okrenuli su se drugim izvorima punjenja proračuna, a jedan od njih je povećanje paušalnog poreza po ležaju iznajmljivačima. Poreznim promjenama iz 2019. godine on može iznositi od 19,91 eura (150 kn) do 199.08 eura (1500 kn), a u Istri je najčešći iznos bio 40 eura.

Sada će mnogi iskoristiti zakonsku mogućnost i paušal povećati do maksimalnog iznosa.

Komentar na povećanje paušalnog poreza po ležaju zatražili smo od Lorene John, predsjednice Udruge obiteljskog smještaja Istre.

„Obzirom da se povećanje opravdava preopterećenošću infrastrukture, a zatim se navodi da će se sredstva ulagati u predškolski odgoj što ne spada u infrastrukturu, mislimo da cijela priča baš i ne drži vodu, već se samo želi suzbiti obiteljski smještaj u korist hotelijerskog lobija. Logično bi bilo da se, ako već spomenuta infrastruktura trpi, sredstva koja nam se 'otmu' iskoriste za poboljšanje iste te infrastrukture. U protivnom ćemo i dalje biti u pat poziciji. Napominjemo da mi sebe ne smatramo za konkurenciju hotelskom smještaju jer struktura gostiju koja gravitira obiteljskom smještaju potpuno je drugačija od onih u hotelijerskom smještaju“, rekla je John.

 

Ona se posebno osvrnula i na izjavu pulskog gradonačelnika Filipa Zoričića na Danima hrvatskog turizma, održanim od 9. do 11. studenog u hotelu 'Lone' u Rovinju. Prema izvješću iz medija, Zoričić je tamo rekao: „Želimo visoku kategoriziranost hotela, što je mnogo bolje nego puno apartmana. Vjerujem da će zakon to i omogućiti“. Pulski gradonačelnik u Rovinju je rekao i da se „provodi završetak dokumentacije za budući hotel na Valkanama s pet zvjezdica, kao i da u Marini Polesani dobro napreduje izgradnja hotela s četiri zvjezdice."

„Iz ove njegove izjave svima je jasno zašto gradonačelnik Pule inzistira na tom povećanju“, rekla je Lorena John, te pojasnila:

„Na ovaj način samo će se povećati broj onih koji će raditi u sivoj zoni ne plaćajući niti centa davanja državi niti lokalnoj zajednici, a spomenuta infrastruktura će i dalje pucati po šavovima. Na taj način se niti nekomercijalni smještaj, koji je rak rana našeg turizma, neće smanjiti nego naprotiv, povećati.

Lorena John

Obzirom da se teži toliko spominjanom održivom turizmu koji bi sezonu rastegnuo na više mjeseci, ne znamo čemu povećavati hotelski smještaj kad sadržaja kojima se gosti privlače u pred i po sezoni nema dovoljno da se ti kapaciteti popune. Novi hoteli samo će opterećivati infrastrukturu, možda i više nego obiteljski smještaj, ali to očito nikome nije bitno“.

Povećanje koje bi po njima bilo razumno i „ne bi spadalo u sferu populizma“, bilo bi 99,00 eura po ležaju ako već do povećanja mora doći, rekla je John.

„Po zadnjim podacima u gradu Puli ima nekih 2.900 iznajmljivača koji će, nadamo se, znati nagraditi na sljedećim izborima ovako pametan potez trenutnog gradonačelnika. Iz svega se da zaključiti da je ovo povećanje slično onoj izreci 'ubiti kravu zbog šnicle'“, rekla je za Istarski.hr Lorena John, predsjednica Udruge obiteljskog smještaja Istre. (Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

LONDINER/KA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

BRODOVOĐA/BRODOVOTKINJA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BARMEN/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA