ambiciozna kuhinja

Ovaj istarski restoran je u samom vrhu hrvatske fine dining ponude

0
U ponudi su tri degustacijska menija
U ponudi su tri degustacijska menija

Prema ocjeni gastro kritičara Jutarnjeg lista, jedan istarski restoran nalazi se u samom vrhu hrvatske fine dining ponude.

"Kad smo prije dvadesetak godina prvi put ručali u rovinjskom restoranu Monte, tek koju godinu nakon što ga je preuzeo bračni par Đekić, imali smo dojam da novi vlasnici s hranom više eksperimentiraju, usput se zabavljajući, nego što o njoj ozbiljno razmišljaju. Bez obzira na već tad očitu ambicioznost. Kuhinja je bila blago rečeno prilično divlja, po principu hit and run, pokoji put znalo se pogoditi s nečim zanimljivim, ali bogami ponekad definitivno i nije. U vrijeme kad je hrvatskom i istarskom gastro scenom već zasluženo dominirala Sonja Perić sa svojim Valsabbionom, Monte nije bio više od tek relativno simpatičnog pokušaja ozbiljnijeg kuhanja. Uz to, Monte je i tada radio tek sezonski, od proljeća pa da konca ljeta, i ta im činjenica nije pomagala, dapače zbog toga su godinama bili izostavljani i iz nekih relevantnih gastro vodiča", piše Jutarnji list.

No malo-pomalo upornost i rad počeli su Danijelu Đekiću i njegovoj supruzi Tjitske donositi pomake. Već tamo negdje 2012., 2013., nakon što se Valsabbion zatvorio, s pokojnim kolegom Frankom Lukežom znali smo provesti čaše i čaše razgovara na temu hoće li Monte sad preuzeti primat na istarskoj fine dining sceni. Neovisno o tome, mnogi su 2017. ostali iznenađeni kad je rovinjski restoran prvi u Hrvatskoj dobio Michelinovu zvjezdicu.

 

Danijel i Tjitske godinama su goste dočekivali srdačnim i iskrenim osmjesima i to im je pomoglo u stvaranju pozitivnog imagea restorana, no Danijel nam je pri dolasku na večeru ispričao da od ove godine u biznis pomalo uvode i svoju djecu. Tako stariji sin Ilja počinje preuzimati kuhinju dok mlađi Simon vodi salu. Glavni sommelier je i dalje Petar Nemeš čijim je dolaskom Monte prije nekoliko godina definitivno profitirao.

I dalje su u ponudi tri degustacijska menija od kojih je jedan vegetarijanski. Onaj novi, najzanimljiviji, na bazi hlapa nažalost nije došao u obzir, druga polovica našeg tima jednostavno nije bila ljubiteljica hlapova i jastoga, pa smo se odlučili za podjednako zanimljiv iako klasičniji meni, kombinaciju morskih i mesnih jela.

Uvod je bio već klasični čips punjen sirom prezentiran u grmu ružmarina, a već su pozdravi iz kuhinje bili vrlo zanimljivi i s prvoklasnim sastojcima, bugarskim kavijarom i guščjom jetrom, kruščićima s crnim tartufima i ukiseljenim šparogama, između ostalog.

Tanjur s dimljenim žumanjkom na kremici od krumpira preko kojeg je bio položen osetra kavijar donio je ugodno intenzivnu kombinaciju slanoće i dima, dok je već iduća kombinacija tome oponirala - brancin mariniran u rižinom octu s esencijom naranče, sipa i jadranske kozice bili su ugodno aromatični i osvježavajući, s dovoljnom dozom kiseline. Zanimljiva je odluka kuhinje da se koriste kozice, a ne prestižniji škampi.

Mnogo se toga promijenilo od 2017. kad je Monte dobio Michelinovu zvjezdicu, konkurencija se itekako pojačala, ali je očito da ovaj rovinjski restoran i dalje uspijeva ostati pri samom vrhu hrvatske fine dining ponude kao jedan od najznačajnijih i najkreativnijih restorana koji održava vrlo visoke standarde.

Cijena našeg degustacijskog menija bila je 170 eura, čaša vina u wine pairingu je 12 eura, tako da je cijena večere bila 265 eura po osobi. Na koncu smo dobili 20 posto popusta što je u Monteu uobičajen i lijep običaj kad je riječ o starim gostima. Uz sve nesavršenosti, uzevši u obzir ugodnu opuštenu atmosferu i izvrstan servis, riječ je vrlo dobroj vrijednosti za novac za večeru u prestižnom restoranu s Michelinovom zvjezdicom. 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

LONDINER/KA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHINJSKI/A RADNIK/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

BARMEN/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ANIMATOR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA