Druženje s građanima

Sanja Radolović: 'Labinštini treba vratiti vodovod i željeznicu'

0
Katarina Filipović i Sanja Radolović
Katarina Filipović i Sanja Radolović

Nakon subotnjeg prvog u nizu ciklusa prijema građana u svom sjedištu na Titovom trgu predsjednica labinskog SDP-a Katarina Filipović i saborska zastupnica iz SDP- a Sanja Radolović osvrnule su se na rezultate rasprave vođene na susretu.

Filipović smatra kako je za Labinštinu važno preokrenuti negativni demografski trend, a vrlo bitna stavka u tome je stanovanje.

„Labin pod hitno mora promijeniti dosadašnju politiku i početi s izgradnjom stanova poticane stanogradnje čija bi cijena bila duplo jeftinija od sadašnje. Tek nakon što ljudi zadovolje primarnu životnu potrebu, odlučit će se na proširenje obitelji. Sljedeći važan prijedlog SDP-a  je da omogući svima besplatne vrtiće i poveća gradsku potporu za drugo, treće i svako daljnje dijete. Naročito nam je cilj da hrana koja se servira u vrtićima i školama bude uzgojena u lokalnim OPG-ovima.

Puno ušteda se može postići i racionalnijim postupcima javne nabave, a jačanjem ureda za EU fondove omogućila bi se realizacija svih projekata, što bi Labinštini dalo dodatni gospodarski zamah“, kaže Filipović.

 

Radolović smatra da je kod spajanja javnih isporučitelja vodnih usluga – vodovoda očito kako je sve potpuno krivo i traljavo napravljeno i da bi trebalo bi postupak vratiti na početak jer evidentno je da će se u zakonske izmjene morati ići

„Konkretno, potrebno je izmijeniti Uredbu i u Istarskoj županiji omogućiti da postoje tri vodouslužna područja, a sada su zbog nečije taštine i nemara građani Labinštine ostali bez svoga vodovoda. SDP Istarske županije od početka je i inzistirao i iznosio utemeljene i stručne argumente koji idu tomu u prilog. Primjerice, temeljni uvjet za uspostavu samostalnog vodouslužnog područja je dva milijuna kubika isporučene vode. Sukladno tome, na području Istarske županije postojala bi mogućnost uspostave čak šest vodouslužnih područja.

Pitanje je u svemu tome što će biti i s velikim projektima aglomeracija kao što je i aglomeracija Labin – Raša i Rabac vrijedna preko 120 milijuna eura koja tek slijedi i koja bi se trebala financirati iz EU fondova sa stopom sufinanciranja od 70 posto te će samim time podlijegati i rigoroznim financijskim i administrativnim kontrolama. Postavlja se logično pitanje hoće li ovo spajanje vodovoda dovesti u neprilike izgradnju preko 80 kilometar nove kanalizacijske mreže i gotovo tri tisuća priključaka za kućanstvo  jer tek predstoji apliciranje na EU fondove i onda možebitno potpisivanje Ugovora, a jedan dio sufinanciranja treba osigurati i sam Vodovod. Međutim, za samu prijavu projekata poboljšanja sustava vodoopskrbe, te sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda potrebni su čisti imovinsko – pravni odnosi što provođenje ove Uredbe spajanja vodovoda s totalno nesuvislim parametrima spajanja komplicira i onemogućuje.

Labinjani i Labinjanke također smatraju da se u Labin treba vratiti i industrija, a da je jedan od glavnih uvjeta i revitalizacija Raške pruge duge preko 50 kilometara izgrađene nakon Drugog svjetskog rata radi prijevoza raškog ugljena te kao početak povezivanja istarskih željeznica s Hrvatskom, a kojom je 60-tih godina prometovalo preko 600 tisuća tona. Time bi bili stvoreni osnovni preduvjeti za uvođenje i razvijanje kombiniranog i integralnog prometa čime bi se efikasnije iskoristio potencijal Luke Raša tj. terminali Bršica i Štalije, kao budućeg robno-transportnog središta od iznimnog značaja za RH, odnosno Istarsku županiju. Osim značajnije teretne funkcije, pruga bi mogla preuzeti i određeni putnički promet“, kaže Radolović.

Bilo je riječi i o onome što muči ne samo Labinjane i Labinjanke, a to su visoki troškovi života i izuzetno niske mirovine. Za najranjiviji dio starije populacije (koji većinu prihoda troši na hranu) inflacija se tako dodatno povećava i poseban je udar na njihov životni standard, govorimo o velikom broju umirovljenika koji su doslovno na rubu siromaštva. SDP je izradio sustavan plan za stabilne i dostojanstvene mirovine - element trajnog povećanja SDP planira stalno implementirati u periodu od četiri godine, a na način: 10 posto povećanje odmah u prvog godini mandata, po 5 posto povećanje u drugoj, trećoj i četvrtoj godini. Na kraju četvrte godine mandata, prosječna mirovina iznosit će 750 eura, što je preko pet i pol tisuća kuna.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

LONDINER/KA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA

BRODOVOĐA/BRODOVOTKINJA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ANIMATOR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA