marin lerotić:

'Ako ćemo zatvarati tvornice da bi otvarali hotele, crno nam se piše'

0
Ilustracija
Ilustracija

Saborski zastupnik iz Istre Marin Lerotić osvrnuo se na zatvaranje tvornice za preradu pomidora u Umagu koja je radila od 1969. godine.

"Još u rujnu 2021. godine upozoravao sam da je budućnost neizvjesna i nažalost svjedoci smo najgoreg mogućeg scenarija. Prema informacijama s kojima raspolažem tvornica je zauvijek završila sa svojim poslovanjem u Umagu, a ove je godine prerađeno oko 1.100 tona koncentrata.

 

Bitno je za naglasiti da je i ove godine kvaliteta istarskog pomidora bila izvrsna, a o čemu dovoljno govori da je bilo potrebno duplo više podravskog pomidora da bi se dobio koncentrat.

Istri i Hrvatskoj treba diverzifikacija, treba nam industrija, turizam, ICT tehnologije, ali od jednake važnosti nam je i poljoprivreda. Upravo iz tog razloga tužno je da Podravka, čiji udio u vlasništvu s 25 posto čini država, zatvara tvornicu u Umagu gdje se prerađivao izvrstan poljoprivredni proizvod u vidu pomidora.

U budućnosti, na tom mjestu sada već bivše tvornice, prema izjavama gradonačelnika Umaga, Vilija Bassanesea, bit će poslovno-stambena zgrada i manji hotel. Ako ćemo zatvarati tvornice da bi otvarali hotele crno nam se piše, ne samo državi, već i Podravki. U nadolazećim tjednima u Hrvatskom saboru održat će se i tematska sjednica koju sam zatražio kako bi razgovarali o budućnosti proizvodnje pomidora u Istri, ali i o drugim poljoprivrednim proizvodima te najavljenoj otkupnoj stanici koja bi se trebala izgraditi u Umagu, a od koje, osim najave, u ovom trenutku nema ništa", poručio je Lerotić. 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

NOĆNI/A RECEPCIONAR/KA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BARMEN/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA