reakcije na velike kadrovske probleme

Dušica: 'Nije problem u pročelnicima, nego u gradonačelniku'

0
Dušica Radojčić / Filip Zoričić
Dušica Radojčić / Filip Zoričić

"Smjena pročelnice za financije u periodu izrade proračuna za 2024., koji je upravo započeo, nije dobra odluka. Osim toga, vodstvo tog odjela zahtijeva veliko i specifično iskustvo i znanje", ističe Dušica Radojčić, čelnica puskog Možemo, o nenadanim odlascima dvoje pročelnika u Gradu Puli s tih pozicija, Vesne Sajić (financije) i Igora Jovina (imovina).

"Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, pročelnike gradonačelnik imenuje na temelju javnog natječaja. Nije mi poznato da je objavljen javni natječaj za to pročelničko mjesto. Ta informacija o eventualnom natječaju i uvjetima koji se traže nije bila predstavljena javnosti. Pretragom na internetu nakon danas objavljene informacije o novom pročelniku, pronašla sam samo natječaj za pročelnika Službe za unutarnju reviziju, uz veliki broj natječaja za druga radna mjesta u gradskoj upravi.

Podsjećam da se natječaj za pročelnika ne mora provesti samo u slučaju da je osoba zaposlena u državnom tijelu, pravnoj osobi s javnim ovlastima ili upravnom tijelu druge JLS.  Ako Rojnić (novi pročelnik za financije Aldo Rojnić, op. a.) dolazi iz bankarskog sektora, na njega se ta iznimka od provedbe natječaja ne može odnositi.

 

Već dugo slušamo o nezadovoljstvu zaposlenika gradske uprave zbog neorganiziranosti i naprasne ćudi gradonačelnika i njegovih čestih promjena mišljenja i planova. Nagledali smo se naglih smjena pročelnika, dva preustroja s negativnim posljedicama na rad uprave i odnos prema zaposlenima. Jovin i Sajić su samo nastavak niza pročelnika koje se smjenjuje bez ikakvog obrazloženja, uz iznimku Prhata, pa tako ne znamo što su "skrivili". Učestale smjene u svakom slučaju ne mogu biti dobre za rad gradske uprave. Svaki novi pročelnik treba vremena da "uđe" u posao. Ovako samo gubimo vrijeme jer problem nije u pročelnicima, nego u gradonačelniku. Istom onom koji ih je i birao.

Brojni odlasci zaposlenika govore nam o očitom nezadovoljstvu organizacijom rada gradske uprave. Oni koji imaju alternativu odlaze, dok mnogi drugi moraju ostati raditi u evidentno lošem okruženju, a time se bitno pogoršava i usluga koja se pruža građanima. Nedavno nam je proslijeđena informacija da su građanima na upit o kašnjenju dokumenata vezanih uz građenje iz Grada odgovorili da "trenutno u Gradu nije zaposlen nitko tko bi mogao obaviti taj posao". Pa to vodi u potpuno rasulo.

Odgovornost za takvo stanje nose i gradonačelnikovi partneri u Gradskom vijeću, zbog čije podrške Zoričić može i dalje devastirati gradsku upravu, grad i njegove stanovnike", poručila je Dušica Radojčić.

Igor Belas (SDP) ističe da je vijest o eventualnim odlascima sa svojih radnih mjesta gospođe Sajić i gospodina Jovina saznao upravo iz Istarskog.hr.

"Mogu samo potvrditi da smo mi u SDP-u imali vrlo dobru suradnju kako na profesionalnoj tako i na osobnoj razini sa gđom Sajić i g. Jovinom. Odljev i nedostatak kadrova je problem koji je svakodnevno prisutan i koji je bio izraženiji u realnom sektoru, a sada je postao nažalost svakodnevno izražen i u javnom. Eventualni odlazak ovih stručnjaka sigurno bi bio udarac za administraciju gradonačelnika, ali kako se kaže, "nitko nije nezamjenjiv". Siguran sam da će osobe koje će ih zamijeniti dostojno zamijeniti i učiniti njihove resore još efikasnijama u interesu građana Pule, ali i poželjno radno okruženje za nove kadrove", kaže Belas.

HDZ-ov vijećnik Sean Soldatić ističe pak da je za funkcioniranje izvršne vlasti u Gradu odgovoran gradonačelnik, pa tako on bira svoj uži tim u gradskoj upravi, odnosno imenuje i razrješuje pročelnike upravnih odjela.

"Iza ovih zakonskih ovlasti stoji i velika odgovornost gradonačelnika Filipa Zoričića da osigura redovito i usklađeno djelovanje gradskih službi. Kao gradski vijećnik HDZ-a kroz protekle dvije godine djelovanja u Gradskom vijeću jasno sam istaknuo da očekujem od izvršne vlasti, odnosno gradonačelnika, da se u našem gradu provodi razvojna politika u cilju izgradnje nove komunalne, sportske, školske i lučke infrastrukture", kaže Soldatić.

Elena Puh Belci (IDS) kaže da odljevu kadrova iz Grada Pule svjedoči već dvije godine, dakle od kad je tamo uselio Filip Zoričić.

"Radi se mahom o kvalitetnim i vrijednim službenicima s kojima sam radila vise od 20 godina, službenicima s velikim iskustvom i znanjem kako u tekućim poslovima, tako i u specifičnim područjima uprave, koji su gradili sustav koji je funkcionirao. Gradonačelnik je neovisno o svojem subjektivnom stavu naslijedio uređen sustav koji nažalost to više nije.

Kao osoba koja je radila u gradskoj upravi više od 20 godina i koja osobno poznaje sve zaposlenike tadašnje gradske uprave, mogu reći da s tugom promatram kako kvalitetni službenici odlaze, kako se građanima nazalost ne pruža usluga koju zaslužuju.

Razlozi odlaska su razni ali u velikom broju službenici koji odlaze, kao i oni koji ostaju spominju nezadovoljstvo radnim uvjetima, učestale promjena ustrojstva, loše odnose u kolektivu. Gradonačelnik nestabilnost i neučinkovitosti gradske uprave pokušava rješavati novim ustrojstvima, ali efekt je upravo suprotan. Gradsku upravu ne čine uredi, računala i službeni automobili, već ljudi! Ljudski resursi po meni ključan su faktor u učinkovitosti gradske uprave, kojoj je osnovna funkcija biti dobar servis svojim građanima.

Veliki odljev kvalitetnih zaposlenika sve govori o poslodavcu, odnosno o gradonačelniku, njegovom elementarnom znanju i iskustvu, nedoraslosti situaciji i vođenju grada. I na kraju cijele ove priče imamo nezadovoljne građane koji svoje poslovne zajtjeve i postupke ne mogu riješiti brzo i učinkovito zbog učestalog poremećaja u kadrovskoj politici ovog gradonačelnika", rekla je Puh Belci.

Nezavisni Marin Lerotić ističe da je ovo pokazatelj potpunog raspada sistema gradske administracije gradonačelnika Zoričića.

"Nebrojeno puta sam ponovio, a ovo je i daljnja potvrda neznanja, nesposobnosti i neiskustva (3N) Zoričićevog upravljanja gradom. Nevjerojatno je da tri mjeseca nakon zadnjeg preustroja odlaze dva bitna pročelnika, a posebice pročelnice za financije u vrlo osjetljivom trenutku kada se slaže novi proračun za sljedeću godinu. Dvije i pol godine mandata gradonačelnika Zoričića bit će upamćeno neispunjenim obećanjima, povećanjem cijena usluga za građane, unutarnjim rošadama i kadrovskim odljevom kojeg je bilo više nego što je to bilo u aktualnom premijerskom mandatu premijera Plenkovića", rekao je Lerotić. (Marcello Rosanda)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

LONDINER/KA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA

BRODOVOĐA/BRODOVOTKINJA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA