IDS-ovi vijećnici nisu prihvatili Tanju Vrbat za potpredsjednicu Županijske skupštine

0
Valter Drandić: Vjerujem da će ova Skupština biti pravi istarski Sabor
Valter Drandić: Vjerujem da će ova Skupština biti pravi istarski Sabor

"Radujem se našoj budućoj suradnji i želim svih pozvati na suradnju i zajedništvo jer upravo zahtjevna vremena u kojima živimo traže zajedništvo. Ova vremena traže od svih nas da budemo svjesni situacije te da predano i ozbiljno radimo kako bi omogućili svojim sugrađanima bolji život", kazao je istarski župan Valter Flego 17. lipnja, u Pazinu na konstituirajućoj sjednici novog saziva Skupštine Istarske županije.

"Stoga ja kao župan Istarske županije obećajem da ću graditi mostove između javnog i privatnog sektora, između jedinica lokalne uprave u Istri i prema državnim institucijama te od 1. srpnja sve više i prema tijelima Europske unije", kazao je Flego i naglasio kako vjeruje da će Skupština imati za cilj tražiti konkretna rješenja i čim manje politizirati. "Pozivam svih da stavimo glave skupa i da za četiri godine možemo reći da smo sugrađanima omogućili bolji život", istaknuo je je Flego.

Prisega vijećnika
Prisega vijećnika
Na konstituirajućoj sjednici  bili su prisutni županijski pročelnici, istarski gradonačelnici, direktori županijskih agencija, predstavnici zdravstvenih i obrazovnih institucija te predstavnici policije.

Na prvoj sjednici Skupštine Istarske županije svečano prisegnulo 44, od ukupno 45 županijskih vijećnika. Naime, HDZ-ov vijećnik Ivica Butorac ispričao se zbog nedolaska.

Tajnim glasovanjem vijećnika, za predsjednika Županijske skupštine natpolovičnom većinom izabran je Valter Drandić s liste IDS-HNS-Zeleni. Drandić je ujedno bio i jedini kandidat iz redova pozicije. Tamara Brussich s 43 glasa izabrana je za potpredsjednicu iz redova talijanske manjine.

Kajin demonstrativno napustio Sjednicu

SDP-ovka Tanja Vrbat predložena je za potpredsjednicu Skupštine od strane oporbenih vijećnika. No Vrbat nije dobila potrebnu natpolovičnu većinu glasova (13 protiv, 13 nevažećih i 18 za), te će na idućoj sjednici oporbeni vijećnici morati predložiti drugog kandidata. Nakon što je izrečen rezultat glasovanja, Damir Kajin demonstrativno je napustio sjednicu.

U Županijsku skupštinu je s liste IDS-HNS-Zeleni ušao Davor Komar, koji je zamijenio nositelja liste Valtera Flega, koji je zbog obnašanja funkcije istarskog župana, svoj mandat stavio u mirovanje. Mandate su zadržali predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić, HSU-ov saborski zastupnik Silvano Hrelja, SDP-ova zastupnica Tanja Vrbat, saborska zastupnica Nansi Tireli, saborski zastupnik Damir Kajin i saborski zastupnik talijanske manjine Furio Radin.

Novoizabrani predsjednik Skupštine Drandić zahvalio se vijećnicima na ukazanom povjerenju. "Za mene je Skupština Istarske Županije sveto mjesto demokracije u Istri. Ova će Skupština biti mjesto odgovornih odluka, mjesto demokratskih i civiliziranih rasprava, sučeljavanja ideja i projekata. Siguran sam da ćemo svi u tome dati svoj doprinos jer izbori su pasali a pred nama je teško delo i veliki izazov rješavanja ekonomske i društvene krize u kojoj se nalazimo i zato moramo dati sve od sebe. Vjeujem da će ova Skupština biti tijelo kojim će se građani Istre ponositi, da će biti pravi istarski Sabor", kazao je Drandić. (Tekst i foto: Darko Tumpić)

Nakon što Tanja Vrbat nije dobila natpolovičnu većinu glasova, Kajin je napustio sjednicu
Nakon što Tanja Vrbat nije dobila natpolovičnu većinu glasova, Kajin je napustio sjednicu

Međusobne čestitke: Valter Drandić i Tamara Brussich
Međusobne čestitke: Valter Drandić i Tamara Brussich

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa