Labinska oporba traži mjesto predsjednika Gradskog vijeća

0
Mladen Bastijanić, Klaudio Korva, Silvano Vlačić i Željko Ernečić
Mladen Bastijanić, Klaudio Korva, Silvano Vlačić i Željko Ernečić

Labinski oporbeni vijećnici zatražili su od IDS-a da umjesto Valtera Poropata podrži oporbenog kandidata za predsjednika Gradskog vijeća Labina. Time bi, smatraju labinski oporbenjaci, Tulio Demetlika i IDS pokazali da je njihov nedavni poziv na suradnju bio iskren.

Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Labina održat će se 18. lipnja, a IDS, kako sada stvari stoje, ne namjerava prihvatiti zahtjev 8 oporbenih vijećnika iza kojeg stoje SDP, Hrvatski laburisti te nezavisne liste Silvana Vlačića, Darka Martinovića i Mladena Bastijanića. Koalicija IDS-HSU-HNS-BDSH ima 9 od 17 vijećnika.

„Samo dan nakon pobjede u drugom krugu izbora gradonačelnik Tulio Demetlika pozvao je predstavnike svih stranaka i listi u Gradskom vijeću na zajedničku suradnju u iduće četiri godine. Nadamo se da je to bio iskren poziv. No, malo nas je iznenadio rječnik koji su upotrijebili na svojoj presici prošli četvrtak, kada su nas nazvali gubitnicima, jer mi to nismo, budući da je upravo IDS jedini koji je na ovim izborima dobio manje glasova nego prije četiri godine. No, želimo vjerovati da je taj epitet bio omaška jer nekoga kojeg pozivate na suradnju, ako ste iskusan političar, ne nazivate gubitnikom“, rekao je Klaudio Korva (Ulika) u ime oporbenih vijećnika na konferenciji za novinare, kojoj su još prisustvovali Mladen Bastijanić, Silvano Vlačić (Ulika) i Željko Ernečić (SDP).

„Na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Demetlika će imati priliku pokazati da je taj poziv bio iskren ili će dokazati da je bio lažan“, nastavio je Korva. „Ako surađujemo, a što ovom gradu treba, onda smo na istoj strani barikade, onda smo ista momčad, a to znači da gradonačelnik treba prihvatiti neke naše točke programa, kao i mi njegove, a isto tako to znači da nam treba dati određene pozicije u Vijeću.

Istinski znak dobre volje, čime bi gradonačelnik doista pokazao da želi suradnju, je kada bi mjesto predsjednika Gradskog vijeća ponudio strankama i listama koje nisu u koaliciji. Zašto tu poziciju? Zato jer on drži mjesto gradonačelnika, a u Vijeću njegova koalicija ima većinu, pa je najmanje što može ponuditi ostalima, ako ih doista smatra suradnicima u Vijeću, mjesto predsjednika Vijeća“, kazao je Korva.

Labinska oporba smatra da bi prihvaćanjem kandidata lista i stranaka izvan vladajuće koalicije za predsjednika Gradskog vijeća, gradonačelnik Demetlika i IDS s koalicijskim partnerima na najbolji način pokazali da su spremni za suradnju na dobrobit svih građana Labina.

„U Gradskom vijeću IDS ima samo 5 od 17 vijećnika i 4 vijećnika njegovih koalicijskih partnera. Stoga pozivamo i IDS-ove vijećnike, a naročito njegove koalicijske partnere, da kao prvi korak, a u interesu demokracije, boljitka grada i tolerantnijeg ozračja u Gradskom vijeću, prilikom biranja predsjednika Gradskog vijeća podrže kandidata vankoalicijskih listi i stranaka“, rekao je Korva.

Osam oporbenih vijećnika stoga će na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Labina za predsjednika predložiti svog kandidata, a neslužbeno doznajemo da će to biti Silvano Vlačić. IDS će pak za predsjednika Gradskog vijeća ponovo predložiti Valtera Poropata.

Na primjedbu novinara da je ovaj prijedlog utopijski, odnosno zašto bi IDS podržao njihovog kandidata kada zajedno sa svojim koalicijskim partnerima ima dovoljno ruku za svog kandidata, Bastijanić, Korva, Vlačić i Ernečić rekli su da bi Demetlika i IDS time pokazali svoju demokratičnost i iskrenu želju za suradnjom, a dobili bi politički stabilno Gradsko vijeće. (Tekst i foto: Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa