Dani antike završeni spektakularnim borbama gladijatora u Areni

0
Vrhunac 12. Dana antike Pula Superiorvm bile su borbe gladijatora u Areni
Vrhunac 12. Dana antike Pula Superiorvm bile su borbe gladijatora u Areni

Program posljednjeg dana 12.  Pula Superiorvm festivala započeo je već od ranog jutra. Uz sajam, priče o zanatima, radionice i igraonice za djecu Birikinć od us i dalje se na više lokacija u gradu mogla kušati povijest Rima. Prolaznici i ciljani gosti okupljali su se oko gastro kutka i na lokacijama na kojima se odigravao glazbeno scenski program i prezentacije zanata te kod hedonističkog kutka u kojem su se našli učenici Strukovne škole Pula.

Vrhunac 12. Dana antike Pula Superiorvm bile su sinoć održane borbe gladijatora u Areni. Prije samog nastupa rimski su vojnici, gladijatori i legionari prodefilirali gradom i privukli pažnju prolaznika. Pratili su ih do samog ulaska u Arenu. Puni pulski amfiteatar dobio je doista uvjerljivi prikaz povijesnog spektakla. Igre u Areni otvorila je nova pulska gladijatorska škola Spectacula Gladiatoria koje su je osnovao Arheološki muzej Istre u suradnji s Turističkom zajednicom Pule i Javnom ustanovom Pula sport u cilju proširivanja turističke ponude grada. U planu je da nastupi pulske škole gladijatora u Areni postanu redoviti tijekom ljetne sezone.

Uz redovite vježbe vjerujemo kako će i oni postati atraktivni kao već uhodani gosti iz Mađarske. Škola Collegium Gladiatorium sinoć je pridobila brojnu publiku koja se nije ustručavala pokazati koji im je borac favorit. Svojim i više nego originalnim, verističkim prikazom borbi pokazali su nam koliko su borbe nekoć bile opasne.  Svoju ulogu shvaćaju ozbiljno pa nije nedostajalo zveckanja mačeva, štitova, kaciga. Cara Karakala odlučivao je o sudbini boraca, no ipak je, prije spuštanja ili dizanja palca, u obzir uzimao i odobravanja i ovacije publike. Nakon borbi, publika je sišla u sredinu Amfiteatra na druženje, fotografiranje i isprobavanje opreme legionara i gladijatora.

Legionari i gladijatori pokazali su i onovremene vojne vještine i oružje te su prikazali kako su izgledale borbe s lavovima. S obzirom na to da su lavovi bili kostimirani, to je ujedno bio i najzabavniji dio programa u kojemu su najviše uživala djeca. Njih je sinoć u amfiteatru bilo mnogo s obzirom na to da je krta za njih bila jeftinija, a mlađa su djeca mogla program pogledati besplatno.

Program se nastavio na Forumu nakon 21 sat, a nakon glazbenog i scenskog programa ansambla Musigenae, plesne skupine Dramskog studija INK-a te zbora Rondo Histriae, uslijedio je nastup DJ Inventiusa i zatvaranje festivala. Do sljedećeg susreta s antikom preostaje nam strpjeti se do sljedeće godine.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa