Loell Duinn: Poznatiji u inozemstvu nego kod nas (video)

0
Loell Duinn
Loell Duinn

Definitivno jedan od najzanimljivijih i najmističnijih bendova ovih naših prostora je svakako labinska grupa Loell Duinn. Ovaj sedmeročlani bend već svojom pojavom na sceni, jednim novim pristupom glazbi, osebujnim melodijama, pa čak i tekstovima na izmišljenom, kombiniranom jeziku svaki svoj nastup pomno pripremaju pretvarajući ga u glazbeno „putovanje“ koje svakog slušatelja vodi u svijet mašte, ljubavi, nečeg posebnog i mističnog.

Samo ime benda Loell Duinn je izmišljena kovanica dviju riječi čiji se etimološki korijeni mogu naći u starom galskom i keltskom te drevnom aramejskom jeziku od kojeg riječ Loell (izgovara se lo-ell) kao takva ne postoji u modernom jeziku. Izmislili su je kako bi simbolizirala sve božansko u fizičkom i duhovnom svijetu. Aremejskih je korijena, dok riječ Duinn (izgovara se dˆinn) koriste kao protutežu za Loell te služi kako bi simbolizirala sjenovitu stranu postojanja (bitka), a proizlazi iz keltske mitologije. Kako sami kažu, to ime im služi da opiše kontrast te dualnost koja nas okružuje u svim načinima i načelima života i življenja, te kao takvo predstavlja i opisuje ljepotu koegzistiranja.

Neobičan glazbeni stil

* Jedan ste od najzanimljivijih bendova u našoj okolici. Kako bi okarakterizirali glazbu koju svirate?
PATRIK: Nazivi glazbenih smjerova koji se danas koriste da bi okarakterizirali nečiju glazbu, mogu ponekad iskrivljeno predstaviti bend poput našeg, jer ono što je nit vodilja stvaranja glazbe u našem bendu je prvenstveno to da ne postoji nikakvo ograničavanje ideja od stvaranja do aranžiranja i produkcije, odnosno pravi ogoljeni opis. Mi smo, kako ja to vidim, jedan veliki mikser u koji ubacimo ideje i prijedloge i izađe po našem ukusu prekrasno glazbeno djelo.

* Koji su sve članovi benda i koje instrumente upotrebljavate u svojim nastupima?
ALEN: Loell Duinn je trenutno septet sa stalnim potrebama rasta. Članove ću navesti kronološki, po „redu dolaska“ u band: Alen Zarifović (klasična gitara, akustična gitara, udaraljke), Olja Frolo (glas, udaraljke), Goran Brezac (bubanj, udaraljke), Patrik Šćira (klavijature, harmonika, sempler), Ivona Kiršić (flauta), Saša Bošković (bass gitara) te Marino  Matošić prof. (harmonika, istarski tradicionalni instrumenti).
Uz navedene instrumente Patrik sa svojim klavijaturama i semplerom svira semplirane zvukove pravih instrumenata, dakle pokriva paletu manjeg klasičnog simfonijskog orkestra te pregršt tradicionalnih „world“ instrumenata od Balkana pa do Bliskog istoka.

Mistična glazba

* Vaša glazba zvuči pomalo mistično, gotovo bajkovito. Čime je inspirirana i o čemu zapravo govore tekstovi?
ALEN: Kroz našu glazbu i tekstove provlači se motiv pronalaska sklada između dva oprečna pola, između dvije stvarnosti i dva stanja…Mislim da je to od pamtivijeka osnovni pokretač svakog ljudskog kreativnog promišljanja i rada. Taj „suštinski“ motiv uobličavaju instrumenti, melodije, tekstovi/slike dok naposljetku ne dostigne jedinstvenu i neponovljivu formu koja se naziva glazba i razumljiva je svakom živom biću, neovisno o njegovoj intelektualnoj razini.

* Riječi u pjesmama i tekstovi napisani su na više jezika?
OLJA: Dali smo si tu slobodu da izražavamo naše emocije na raznim jezicima pa čak i na izmišljenim, ali zaista, nije važan jezik već način na koji prenosite glazbu na publiku. Svaki je jezik vrlo razumljiv publici ukoliko iza njega stoji iskreni osjećaj, a osjećaj je riječ bez slova i strukture, a time vrlo razumljiv svakome tko je voljan otvoriti glazbi vrata svoje duše.

* Do sada ste izdali jedan album tj. retrospektivu vaših skladbi. Gdje ste snimali materijal i tko vam je izdao album?
ALEN: Album se zove „Retrospective 2003-2008“ i na tržištu je od 19. rujna 2011. Većina materijala je snimljena i miksana u tonskom studiju Radija Pule (Režija 3) s legendarnim ton majstorom Aldom Spada, koji je album i masterizirao. Ostatak materijala smo snimali i miksali po raznim studijima u Rijeci uz suradnju glazbenog producenta Aleksandra Valenčića.
Album je izdala labinska nezavisna izdavačka kuća OSA media čiji je osnovni koncept dati nezavisnim umjetnicima priliku i potrebnu pravnu strukturu kako bi izdali svoje albume bez da ih, takozvani „veliki“ izdavači, vežu "lancima" materijalističkih principa izdavaštva i time porobe umjetničko stvaralaštvo. Album se distribuira u EU, USA preko njemačkog distributera Quartier 23.

Novi album

* Spremate li novi album i kako će se zvati?
ALEN: Novi album, koji trenutno nema naziva,  već je snimljen te je spreman za fazu miksanja. Do sada sam uredio (editing) i pripremio za miksanje (pre-mix) sedam skladbi od ukupno deset koje bi se trebale naći na albumu. Dio skladbi miksat će opet, ranije hvaljeni, Aldo Spada, dok će se ostatkom skladbi pozabaviti glazbeni producent i ton majstor Ferid Hukić. Nakon toga, album bi trebao ići na masterizaciju. Imamo ponude od francuskog studija  Prikosnovenie Studio, koji se tehnički i konceptualno specijalizirao baš za „mastering“ ovakvog glazbenog izričaja. Izdavanje planiramo za ljeto 2013. i to ponovo preko labinske OSA medije, a za distribuciju na svjetskoj razini još uvijek pregovaramo.

* Snimili ste i spot?
PATRIK: Snimili smo službeno jedan spot za skladbu s našeg prvog albuma pod nazivom  "Embraces (Swan Song)" koji su nam izradili Sanel, Rajan i Goran, dečki iz studija Level 52. Jako smo zadovoljni kako su našoj glazbenoj atmosferi podarili vizualni identitet. Naime, spot je u potpunosti sniman „lokalno“ tj. na lokacijama u Rapcu i na Bregu (Kapelica).

* Nastupali ste dosta u inozemstvu, čak možda i više nego kod nas. Zašto je to tako?
PATRIK: U inozemstvu postoji glazbena scena koja je prepoznala naš rad i stavila nas rame uz rame sa svim ostalim svjetskim bendovima sličnog glazbenog izričaja. Naš distributer, njemački Quartier 23 trudi se da nas plasira/prezentira po cijelom svijetu tako da se naša glazba sluša u Australiji, Hong Kongu, cijeloj Europi, USA… Imamo stvarno glazbu koja je prepoznata u cijelom svijetu.
ALEN: Dešava se da smo u Europi uvelike više cijenjeni i prihvaćeni nego na ovim našim prostorima, pa je neminovno da tamo imamo više koncerata. Nadamo se da će budućnost otvoriti i ova naša „domaća vrata“. 

Nastupi u inozemstvu

* Kakva su iskustva s nastupa u inozemstvu, gdje vam je bilo najljepše?
PATRIK: To se ne može jednostavno odrediti. Meni je osobno poseban utisak ostavio nastup na najvećem svjetskom „gothic“ festivalu WGT-u u Leipzigu zbog njemačke organiziranosti. Međutim i nastupi na DBE-u u Albi Iuliji u Transilvaniji (Rumunjska) i na Castlefestu, u gradiću Lisse u Nizozemskoj, toliko su mi napunili baterije i dali ono zadovoljstvo kad se uvjeriš da ono što radiš čini ljude sretnima.

* Imate li kakvih dogovorenih nastupa za nadolazeći razdoblje?
ALEN: Priprema novog albuma učinila je da trenutno pauziramo s koncertima. Kada album bude izašao, idemo u promociju a na jesen ulazimo u pregovore oko nastupa na europskim ljetnim festivalima 2014. Za sada je sasvim izvjesno da 2014. nastupamo u Poljskoj u kojoj još nismo bili.

* Koliko vam je glazba važna u životu, što to vama ona predstavlja i do kada se mislite baviti glazbom?
PATRIK: Glazba je sastavni dio mog postojanja i dok god budem svjestan svog postojanja naći ću način da se bavim njome.
OLJA: Glazba je dio nekog ljudskog iskustva i stvaralaštva te ima svoju dubinu i značenje; ništa nepoznato i strano već dostupno svakom da kroz nju proživi i doživi nešto što je već dio njega.
ALEN: Glazbu poimam kao „mistični“ poriv koji me „otvara“ i čini instrumentom glazbe. Impuls inspiracije „odnekud“ dođe, prolazi kroz mene te se oslobađa kroz moje instrumente... Postaje emocija u obliku melodije te nastavlja put k onome koji je dovoljno senzibilan da je osjeti, shvati, prihvati. Mislim da u toj neprekidnoj izmjeni duhovnosti kroz glazbu postajemo bolji i kvalitetniji ljudi te činimo svijet humanijim. (Razgovarao: Kristian Stojić Kićo)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa