U subotu 29. Festival istarske malvazije u Brtonigli

0
Program Festivala u subotu počinje od 12 sati raznim stručnim radionicama i predavanjima
Program Festivala u subotu počinje od 12 sati raznim stručnim radionicama i predavanjima

Na konferenciji za medije održanoj 12. lipnja najavljen je program 29. Festival Istarske Malvazije koji će se održati u Brtonigli 15. lipnja 2013. godine. Direktorica Turističke zajednice Brtonigle Antonela Frank Medica je najavila bogat program, a Ingrid Palman istaknula je novitete iz ovogodišnjeg ocjenjivanja pristiglih uzoraka. Stručno ocjenjivanje pristiglih uzoraka Malvazije napravila je komisija okupljena za ovu prigodu koju su činili 1 novinar, 1 somelier i 5 enologa, sukladno propisima OIV-a.

Predsjednik stručne komisije je bio dr.sc. Mario Staver. Ove je godine u Brtoniglu pristiglo ukupno 47 uzoraka Malvazije iz Istre, Italije i Slovenije. Rezultati ocjenjivanja bit će poznati na samoj manifestaciji, FIM-u u subotu, 15. lipnja. Prilikom svečanog otvorenja u 18 sati, bit će objavljeni i na web stranici www.malvazijaistra.com .

Ingrid Palman, direktorica Razvojne agencije Brtonigle istaknula je kako su sve Malvazije kvalitetne. “Ovogodišnja novost Festivala odnosno onog stručnog dijela povezanog uz ocjenjivanje pristiglih uzoraka je način kategoriziranja ocijenjenih Malvazija.

Tako ove godine nećemo imati zlatnu, srebrnu i brončanu Malvaziju. Odličja će se dodjeljivati sukladno ocjenama na način da će onih 30% najbolje ocijenjenih Malvazija dobiti Diplomu za iznimnu kvalitetu, i to po bojama zemlje. Svi pristigli uzorci dobit će Zahvalnicu za kvalitetu, također po bojama zemlje.

Dugogodišnjim radom i suradnjom vinara i stručnjaka došlo se do zaključka da je definitivno kvaliteta vina s lokaliteta 4 zemlje izuzetno visoka. Svoje izuzetno posebno mjesto na vinskim kartama ova regija potvrđuje i članstvom u Udruzi ”Gradova vina”/Associazione “Citta’ del vino”. U Udruzi je ukupno 569 gradova iz cijele Europe. Višegodišnja tradicija održavanja Festivala organizatore potiče da svake godine posjetiteljima ponude i nešto novo.

Program Festivala u subotu počinje od 12 sati raznim stručnim radionicama i vrlo interesantnim predavanjima. Bit će organizirana i dječja radionica pod stručnim vodstvom Snježane Vidović koja će sve sudionike voditi kroz tehniku oslikavanja i slikanja teranom. Radionica za djecu počinje u 18 sati.

Posebno se iščekuje dio programa koji je po prvi puta u Brtonigli. Naime, na temelju nekih legendi i priča te povijesnih činjenica o postojanju starog naselja u neposrednoj blizini Brtonigle nastala je izmišljena priča za djecu. Na temelju priče raspisan je natječaj na koji je pristiglo ukupno 15 radova škola iz Istre. Djeca i grupe djece izradile su ilustracije za priču “Kraljevski kruh s 4 zemlje”. Oživjele slike iz priče predočit će nam  posjeta kraljice i 3 princeza Brtonigle koja se očekuje oko 17 sati. Princeze će nositi simbole ukorijenjene u lokalnim legendama: sol, vino i maslinovo ulje. Kostime za ovaj performans izradila je Marina Sršen, umjetnica i dizajnerica iz Pule.

Konačni rezultati ocjenjivanja te koje su najbolje Malvazije saznat će se iza 20,30 sati, a program će se nastaviti uz zabavu i vesele note Master benda. U Brtonigli tijekom Festivala možete degustirati vina, uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi te razgledati štandove s autohtonim proizvodima koji se mogu degustirati i kupiti. Cijeli događaj održat će se na trgu ispred budućeg Muzeja vina i seljačkog stvaralaštva u Brtonigli.

Princeza iz priče o Kraljevskom kruhu 4 zemlje
Princeza iz priče o Kraljevskom kruhu 4 zemlje

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa