Događanje na Portarati

Povelja Naša prijateljica Pazinjanki, a Naš prijatelj Labinjanu

0
Ozren Catela, Nada Putinja i Branko Franković
Ozren Catela, Nada Putinja i Branko Franković

Na Trgu Portatara u Puli 25. svibnja održano je središnje obilježavanje Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama u organizaciji Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Istre.

Obilježavanje ovogodišnjeg Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama organizirano je na otvorenom zbog želje veće vidljivosti i senzibilizacije javnosti o društvenoj uključenosti i pravu na životu zajednici ove populacije, ali zbog vremenskih okolnosti umjesto 16. svibnja obilježen je 25. svibnja i to u okviru projekta Razvoj i podrška razvoju održivih modela zapošljavanja ranjivih skupina na Urbanom području Pula u kojem je Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Istre partner, a sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda.

16. svibnja, Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama - jednoglasno je proglasio Hrvatski sabor 2017. godine., od kada se obilježava u organizaciji Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama te brojnih udruga na području cijele Hrvatske. U Istri od 2018. godine obilježavamo ovaj za nas važan datum središnjim okupljanjem te nizom prigodnih manifestacija.

Tijekom svečanosti obilježavanja Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama svake godine Udruga predstavi dio naših aktivnosti na području inkluzivnih socijalnih usluga, socijalnog uključivanja i zapošljavanja osoba s intelektualnim teškoćama od strane organizacija koje skrbe o osobama s intelektualnim teškoćama s područja Istarske županije. Ove godine program su obilježili Jadran Balenović recitirajući svoju pjesmu Diskriminacija te duet Vjekoslav Močibob i Kristina Brečević izvodeći nekoliko popularnih pjesama.

 

Važnost života u zajednici, rada osoba s invaliditetom i podrške koju udruge pružaju svojim korisnicima istakle su pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za zdravstveno i socijalnu skrb Istarske županije Davorka Maras – Tkačuk te zamjenica Gradonačelnika Grada Pule Ivona Močenić istaknuvši podršku koju Županija i Grad izravno omogućuju osobama s invaliditetom kao i njihovim organizacijama.

Okupljenim osobama s intelektualnim teškoćama, njihovim obiteljima i građanima obratio se i predsjednik organizatora te predsjednik Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama Ozren Catela koji se u svom govoru prisjetio početaka rada udruge i osnivanja udruge prije 64 godine, inicijativa koje udruga do sada pokrenula u korist ove populacije te se osvrnuo ukratko na današnju situaciju, projekte koji se provode te zaželio svima daljnji uspješan nastavak rada i puno zajedničkog druženja.

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama javno su dodijeljena i posebna priznanja za aktivan, volonterski i dugogodišnji doprinos uključivanju osoba s intelektualnim teškoćama u život zajednice pod motom „Naš prijatelj“ i „Naša prijateljica“.

Za 2023. godinu povelja Naša prijateljica dodijeljena je Nadi Putinja iz Pazina koja sudjeluje u aktivnostima zajedno s osobama s intelektualnim teškoćama od pokretanja aktivnosti na Pazinštini pružajući im podršku kako bi razvili svoje umjetničke i kreativne potencijale te ih kao kvalitetna umjetnička djela predstavili javnosti. Svojim angažmanom gospođa Putinja snažno potiče svoju okolinu na djelovanje u cilju unaprjeđenja kvalitete života osoba s intelektualnim teškoćama na području Pazinštine.

Drugi ovogodišnji dobitnik povelje „Naš prijatelj“ je Branko Franković iz Labina. Branko Franković sudjeluje u aktivnostima zajedno s osobama s intelektualnim teškoćama gotovo od pokretanja aktivnosti na Labinštini organizirajući i vodeći radne aktivnosti u okviru organskog vrta u Labinu. Kroz ove aktivnosti naši članovi zorno usvajaju nova znanja i vještine o obradi zemlje, uzgoju biljaka te kvalitetnoj prehrani boraveći u prirodi. Osim navedenog gospodin Franković vrlo uporno i snažno, kroz svo to vrijeme, potiče svoju okolinu na djelovanje kako bi život osoba s intelektualnim teškoćama na Labinštini bio još kvalitetniji i ljepši.

Plakete Naš prijatelj Nadi Putinja i Branku Frankoviću uručio je Naš prijatelj, Puležan, Dragan Stokić - Stole. Istaknimo i to da u voditelji programa bili naš član Neven Kresina i kolegica Marta Tilinger.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa