Miletić primio počasnog konzula RH u Francuskoj

0
Boris Miletić i Francois Farre
Boris Miletić i Francois Farre

Pulski gradonačelnik Boris Miletić i pročelnik Ureda Grada Pule Aleksandar Matić primili su danas u prostorijama Komunalne palače počasnog konzula RH u Francuskoj Francoisa Farrea, koji u pratnji supruge ovih dana boravi u Puli.

Farre je gradonačelniku zahvalio na iznimno srdačnoj dobrodošlici kazavši kako se u Puli osjećao ugodno kao kod kuće. Istaknuo je i kako je sjedište njegova konzulata u gradu Toulouse te kako je upoznat s odličnom suradnjom grada Pule i susjednog grada Villefranche de Rouerguea s kojim je Pula pobratimljena od 2008. godine. „Iznimno me raduje što Pula i Villefranche tako dobro već godinama surađuju i želja mi je na tim temeljima još više ojačati suradnju i na drugim područjima, od turizma do gospodarstva ili pak industrije“, izjavio je Farre.

Gradonačelnik Boris Miletić podsjetio je na događaje iz 1943. godine kada su u Villefranche de Rouegueu, mladi hrvatski i bosanski vojnici poginuli kao žrtve nacističkog terora. Povodom tog događaja umjetnik Vanja Radauš napravio je spomenik koji je bio namijenjen Villefrancheu, ali je ipak postavljen u Puli. Nakon 60 godina načinjena je kopija kipa i donirana Villefrancheu  što je poslužilo kao povod za bratimljenje dvaju gradova. „Spomenik je danas čvrsta veza dvaju gradova i drago mi je da smo uspjeli izgraditi mostove suradnje posebice zato što je među ostalim usmjerena k mlađim naraštajima“, zaključio je Miletić.

Inače, počasni konzul Francoise Farre u Zagrebu je 3. i 4. lipnja sudjelovao na prvoj konferenciji počasnih konzula RH na kojoj je sudjelovalo 60-ak počasnih konzula sa svih kontinenata.

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa