Pazinski školarci poznavanjem biologije oduševili iskusne STEM-ovce

0

Učenici Osnovne škole Vladimira Nazora iz Pazina sudjelovali su u STEM radionicama koje su održane pomoću alata i uređaja iz STEM kombija. STEM kombi posjetio je područnu školu u Lupoglavu te matičnu u Pazinu. U raznovrsne se aktivnosti pod vodstvom STEM ambasadora uključilo 200 učenika.

STEM kombi izrađen je u sklopu projekta „Razvoj mreže STEM ambasadora“ i tijekom proljeća obilazi 20 hrvatskih županija.

Školarci iz Pazina i Lupoglava svojim su znanjem iz biologije oduševili STEM ambasadore koji su vodili radionice. Učenici su pokazali da dobro poznaju biljne i životinjske vrste iz okoliša škole, no korištenje pravog istraživačkog alata i uređaja omogućilo im je da značajke biljaka i životinja uoče mnogo bolje nego kada ih promatraju golim okom.

„Naši su učenici s nestrpljenjem iščekivali radionice i oduševili se njihovim zadacima. Inače vole STEM sadržaje – od izvannastavnih aktivnosti poput robotike i ekološke grupe do STEM dana i STEM sajma u kojima škola sudjeluje. Njihov interes za STEM područja daje i zapažene rezultate. Ove smo godine imali svoje predstavnike na državnim natjecanjima iz informatike i tehničke kulture, te dvije učenice koje su svojim istraživačkim projektom pobijedile na državnom natjecanju iz biologije“, kazao je Ivan Štefanić, ravnatelj OŠ V. Nazora.

 

STEM ambasadori su pred pazinske i lupoglavske učenike stavili zadatke povezane s biologijom, kemijom, medicinom i tehnologijom.

„STEM zadaci mogu biti postavljeni tako da djeluju kao igra. Djeci je iznimno zabavno izmjeriti koliku buku stvaraju pucketanjem prstiju ili pljeskanjem, a koliku vikanjem. Korištenjem stetoskopa tijekom tjelovježbe shvaćaju zašto se ubrzava puls. Je li neka tekućina kisela ili lužnata, učenici doznaju mjerenjem njezine pH vrijednosti. Pritom uče i zašto je to važno. Dio je to aktivnosti u kojima učenici sudjeluju na našim radionicama. S velikim su zanimanjem razgledali i naš STEM kombi te proučili podvodni i zračni dron, solarne panele, digitalne lupe i durbin. Nadamo se da će neka djeca koju smo upoznali u Pazinu, ove uređaje u rukama imati i u budućnosti. Na nama odraslima je poticati ih na istraživanje STEM područja, tj. prirodnih znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike“, rekla je Katarina Horvat, stručna suradnica – edukatorica u udruzi Bioteka koja je sa STEM ambasadorima sudjelovala u vođenju radionica.

STEM ambasadori su srednjoškolci, studenti, zaposlenici u realnom sektoru te znanstvenici koji se educiraju kako na suvremen način javnosti, posebice djeci i mladima, prenositi znanje iz STEM područja.

„Razvoj mreže STEM ambasadora“ projekt je jačanja kapaciteta, znanja i vještina te međusektorske suradnje organizacija civilnog društva i obrazovnih institucija za provedbu programa popularizacije STEM-a u Hrvatskoj. Provodi ga udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti Bioteka u suradnji s Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu te udrugama Astronomsko društvo Višnjan, FabLabhr.NET i DOOR. Projekt ukupne vrijednosti 2.829.663,79 kn sufinancirala je s 2.405.214,22 kn Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, što čini 85 % ukupne vrijednosti projekta, a 15 % ukupne vrijednosti (424.449,57 kn) sufinancirano je iz Državnog proračuna.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa