Upitan Plomin C: Odustao još jedan ponuđač, Vlada strahuje i od odluke suda koja bi mogla zabraniti gradnju

0
Foto: Greenpeace
Foto: Greenpeace

HEP je ostao bez još jednog od potencijalnih strateških partnera za izgradnju i upravljanje TE Plomin C. Kako doznaje Index.hr, riječ je o južnokorejskoj tvrtki Korean South Eastern Power (KOSEP) koja je uz talijanski EDISON (iza kojeg stoji francuski gigant EDF) i uz japanski MARUBENI, bila treći kvalificirani ponuditelj na kojeg je HEP računao u završnoj fazi natječaja s obvezujućom ponudom.

Kada je u srpnju prošle godine HEP započeo proces izbora strateškog partnera za Plomin C, na popisu ponuditelja našlo se sedam inozemnih tvrtki. Posljednji je iz natječaja ispao poljski POL-MOT koji nije na vrijeme dostavio traženu dokumentaciju. KOSEP je jedna od tvrtki kćeri Korea Power Corporation, središnje kompanije korejske elektroprivrede. Upravlja s približno 500 postrojenja za proizvodnju električne energije na Dalekom istoku, a povezan je i s vodećim dobavljačima ugljena na svijetu. Kao jedan od razloga odustajanja, navodi se neprilagođenost Koreanaca EU regulativi za nabavu, po kojoj je i raspisan međunarodni natječaj za Plomin C.

Hoće li EDISON odustati zbog projekta u Srbiji?

Iako je riječ o respektabilnim tvrtkama korejski KOSEP i japanski MARUBENI prvi put se natječu po pravilima EU regulative, što je davalo određenu prednost talijansko-francuskom konzorciju EDISON-EDF. Indexovi izvori iz energetskog biznisa upozoravaju, međutim, da bi i europski ponuditelji mogli odustati od natječaja za gradnju Plomina C. Osim preduge procedure, koju su dodatno zakomplicirale tužbe Istarske županije i organizacije Zelenih protiv hrvatske Vlade, kao razlog mogućeg odustanka talijanskog Edisona navodi se gradnja dviju TE na ugljen u Srbiji.

Srbijanska vlada za projekte Kolubara B i Nikola Tesla kapaciteta 2 x 700 MW angažirala je upravo talijanski EDISON koji je u stopostotnom vlasništvu francuskog EDF-a. Za razliku od Plomina C čija se projektna dokumentacija zasniva se na zastarjeloj tehnologiji, srbijanska vlada odlučila se na gradnju modernijih, jačih i skupljih termocentrala na ugljen s tzv. superkritičnim parametrima koji zadovoljavaju najviše ekološke standarde.

Osim što su "čistije", spomenute elektrane imaju bolju efikasnost i iskoristivost, što je na tržištu električne energije ključno. U perspektivi bi energija iz tih srbijanskih elektrana bila bitno jeftinija i donosila bi veći profit od Plomina C, zbog čega bi, kako smatraju neki poznavatelji tržišta električnom energijom, EDISON mogao odustati od projekta u Hrvatskoj. Također, zbog skorog ulaska Hrvatske u EU, EDISON više ne bi mogao potpisivati dugoročne ugovore (Power purchase agreement) s HEP-om, pa je sve vjerojatnije da će se u konačnici orijentirati na srpsku elektroprivredu. To znači da bi priča o strateškim ulagačima u najvažniji projekt hrvatske elektroprivrede (ujedno i jednu od najvažnijih investicije ove vlade) uskoro mogao spasti na jedno slovo – japanski MARUBENI koji zapravo i nije energetska kompanija već moćni trgovačko-industrijski holding koji se pojavljuje i kao investitor u energetici.

Što će odlučiti sud?

Index doznaje i da Vladu zabrinjavaju najave moguće zabrane gradnje Plomina C, o čemu su navodno, već procurile neke informacije iz Upravnog suda u Rijeci.  Predstavnici udruga Zelena akcija i Zelena Istra u listopadu 2012. Upravnom sudu u Rijeci podnijeli su tužbu protiv Ministarstva zaštite okoliša i prirode zbog izdavanja ekološke dozvole za termoelektranu Plomin C, u kojoj su zatražili odgodu gradnje te termoelektrane do donošenja pravomoćne presude. Prema nekim najavama Upravni sud u Rijeci odluku bi trebao donijeti ovog ljeta. Ukoliko se njome potvrdi tužba Zelenih, Hrvatska bi se našla u pravom međunarodnom investicijskom skandalu, kao država nesposobna da privuče i zadrži inozemne ulagače o kojima, kako napominju u Vladi, ovisi gospodarski oporavak zemlje, piše Index.hr.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa