Istrijanka uživo na Eurosongu u Liverpoolu: 'Sretno Let 3!'

0
Doris Cerin Otočan
Doris Cerin Otočan

Istrijanka Doris Cerin Otočan u Liverpoolu je imala prilike uživo gledati prvu polufinalnu večer Eurosonga, a u kojoj se u finale plasirao i naš predstavnik Let 3 s pjesmom "Mama ŠČ". Doris, inače muzikologinja, supruga je Orijana Otočana, koji je od 2014. do 2019. radio u Europskom parlamentu a sada sa suprugom živi u Londonu. Za naš portal napisala je svoje viđenje prve večeri Eurosonga. Objavljujemo članak u nastavku.

Dreming society, oliti društvo snova, ušlo je i u svijet glazbe. Naime, prva polufinalna večer Eurosonga u Liverpoolu može se reći da je utjelovljenje likova iz ladice kazališne prakse Stanislavsky tehnike, koja u ovom slučaju itekako graniči i s teatrom apsurda, gdje izvođači imaju zaseban pristup glumi, sceni, ali i ponajviše pjevnom izražavanju sa zasebnim stilovima i tehnikama skladanja.

Gotovo svaka numera bila je spoj svjesnog i /ili podsvjesnog emocionalnog iskustva prije svega umjetnika, a onda i pjevača, prilikom čijeg se performansa dešava utemeljenje lika, glavnog protagonista numere.

Moderno, elegantno, mistično

Izvođači koji su odabrali u kompozitorski dio uklopiti i dijelove folklora i tradicije svoje zemlje, kao primjerice Portugal i Češka učinili su to na posve moderan i elegantan način, ali i pomalo mističan kao u slučaju Moldavije s elementima starih obreda, nalik na arhitektonsko interpolacijsko tkanje harmonija i melodije stvarajući spoj starog i novog, tradicionalnog i modernog poimanja glazbene melodijske i harmonske strukture.

Isto tako, motivi tradicije zemlje bili su prisutni i u kostimima i plesnome izričaju, što i ulazi u must have kada je riječ o diverzifikaciji natjecatelja. Futuristički prizvuci melodijske osnove i višeznačno sazvučje pečat su izražajnijih pjesama čiji su izvođači istih imali i zasebne performanse prilikom izvođenja kao što su primjerice predstavnici Švedske i Srbije, gdje nastup nalikuje SF transformaciji i podcrtava značajnost i svrsishodnost samoga življenja.

 

Umjetnici su oduvijek ovdje upravo da bi propitkivali društvo, vrijeme u kojemu stvaraju i da bi pridodali ono najbitnije, a to je pečat vremena u kojemu djeluju, otvaranjem očiju čitavom čovječanstvu na zanemarene tematike današnjice.

The show must go on!

Spoj izvođača - glazbenika i publike Eurosonga dešava se putem stvaranja zajedničkog balona doživljaja, a čitav se heppening prodaje u obliku doživljajne ekonomije. Naime, vlak obožavatelja, poklonika i podupiratelja najveće glazbene manifestacije Starog kontinenta, ovacijama i bodrenjem svih izvođača u jednakoj mjeri, nalikuje rimskoj areni kruha i igara. Potvrdio nam je to za portal Istarski.hr i nekadašnji dugogodišnji voditelj hrvatske delegacije ESC-a (Eurovision Song Contest), Aleksandar Kostadinov  koji veli da su naši predstavnici „Let3 u svom stalnom provokativnom umjetničkom izričaju dodali još jedan, masovnoj europskoj publici nesvakidašnji nastup na eurovizijskoj pozornici. Osmišljen, provokativan i iznimno zapažen!“. Zasigurno, čestitke i ovogodišnjem voditelju hrvatske press službe, Željku Mesaru! Bravo dečki, dobitna kombinacija!

Upravo je Provokacija, ili skretanje pozornosti na bitne teme svakidašnjice putem umjetničkog izvođenja, što u glazbenom smislu, scenskom nastupu, kostimografiji, scenografiji ili inim zvučnim i svjetlosnim efektima, podcrtala prvu polufinalnu večer ovogodišnjeg Eurovision Song Contest-a. Ulicama Liverpoola horde eurovizijske populacije svojim prisustvom i šarenom odjećom obojili su grad glazbom, čime je postao zapravo velika pozornica tipa Big Brother stage-a.

Vrijeme je to kada ulice postaju ogledalo umjetnosti i sadašnjeg trenutka i vrelo događanja, vrijeme kada se poklonici i obožavatelji koji se oblače kao njihovi glazbeni idoli, barem na tjedan dana utjelovljuju u likove iz njihovih snova i time približavaju kazališnim daskama koje postaju i dio njihovih običnih života.

Izaći iz svoje svakodnevice i biti barem na tren dio svjetske glazbene scene, doživljaj je koji se pamti čitavog života i čini naše živote bogatijima zasebnim emocionalnim iskustvima, što je posebice neophodno nakon pandemijskih godina tišine. The show must go on! Sretno Let3! Finalna večer je vaša dečki! (Tekst i foto: Doris Cerin Otočan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa