Dan otvorenih vrata PU istarske

Policijski posao je zanimljiv i dinamičan, ali nije za svakoga (video)

0
Demonstracija rukovanja oružjem
Demonstracija rukovanja oružjem

Policijska uprava istarska je u maloj dvorani Sportskog centra „Franko Mileta“ u Labinu 29. travnja održala Dan otvorenih vrata policije.

Predstavljeni su razni rodovi policije, oprema i tehnika koju policija koristi te primjeri iz policijske prakse. Posjetitelji su uglavnom bili srednjoškolci, kojima je Dan ponajviše bio namijenjen.  

„Organiziramo dane otvorenih vrata kako bi mladima približili policijsko zanimanje budući da je na području naše Policijske uprave nešto manji broj mladih zainteresiran za rad u državnoj službi općenito, pa ih nastojimo u ovom neposrednom kontaktu potaknuti da i sami jednog dana postanu policajac ili policajka“, kaže Suzana Sokač, glasnogovornica PU Istarske.

„Ako se odluče na školovanje za zanimanje policajac, mladi dobivaju besplatan smještaj, hranu i stipendije, a nakon toga siguran posao. Nakon toga, otvorena im je mogućnost napredovanja u karijeri i usavršavanja, tj. nastavak školovanja na studiju kriminalistike“, kaže načelnica PP Labin Đeni Bučić.

Razgovarali smo i s dvoje policijskih vježbenika.

„Prvi posao mi je bio u Prometno jedinici mladeži i to mi je samo potvrdilo ono što sam htjela, a to je postati policijska službenica. Posao je dinamičan i zanimljiv, susrećem se s nesvakidašnjim situacijama i svakome bi ga preporučila, ako ga to zanima“, rekla je Dea Tepić.

 

„Tata mi je radio u vojsci i po tom uzoru mi je od malena bila želja postati policajac i došlo je vrijeme da se prijavim na Policijsku akademiju. Čeka nas još jedan ispit i onda stječemo ovlaštenje i značku i slijedi normalan rad u PU istarskoj“, rekao nam je Antonio Ban.

Publici je pokazana vježba rukovanja oružjem i kretanja u formaciji, primjer upotrebe psa u pronalaženju droge, primjena borilačkih vještina u akcijama interventne policije.

Natječaj Ministarstva unutarnjih poslova za upis u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac ili policajka otvoren je do 15. kolovoza, a namijenjen je svima koji su završili srednju školu i nisu stariji od 28 godina. U svibnju slijedi natječaj za one koji su završili 2. razred srednje škole i žele školovanje nastaviti na Policijskoj akademiji. (Tekst: Robi Selan, foto i video: Roberto Matković)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa