Dan limskih oštriga

Jedna oštriga jednako dva eura, jednadžba za uspjeh (foto)

0
Na Danu limskih oštriga
Na Danu limskih oštriga

Dan limskih oštriga u Limskom kanalu, koji su Općina Kanfanar i tamošnja Turistička zajednica prvi put organizirali 19. ožujka, pobudili su interes iznad svakog očekivanja. Manifestacija na rivi Limskog kanala počela je u podne i manje od pola sata nakon toga stvorio se red ispred štanda u kojemu su se sirove oštrige pripremale za konzumaciju, stolovi su bili popunjeni, tri termina za panoramsku vožnju Limskim kanalom rasprodana, a parkiralište i cesta koja vodi do rive zakrčeni automobilima. Dolazilo se iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Austrije ili, u grubo, iz kruga od tristotinjak kilometara udaljenosti.   

„Odlučili smo manifestaciju održati na današnji dan, blagdan Sv. Josipa jer se vjeruje da su kamenice ili oštrige najpunije, najsočnije i najukusnije upravo na taj dan. Oštrige su se prodavale po cijeni od dva eura komad, što je promotivna cijena jer su to najskuplje školjke. Po dva eura mogao se popiti dec lokalnog vina, a fritule su bile po tri eura. Oštrige dolaze od jedinog preostalog uzgajivača u Limskom kanalu, poduzeća Istrida Emila Sošića“, objasnila nam je Ivana Maružin, direktorica TZ Općine Kanfanar.

 

Restoran 'Viking' osmislio je prigodni meni: dvije sirove oštrige, dvije gratinirane oštrige, domaći rezanci s oštrigama, file brancina u umaku od oštriga s palentom te za desert pandešpanja s jabukama.

„Cijena menija je četrdeset eura po osobi, ali gosti mogu naručiti i a la carte jela s oštrigama jer one su temelj naše kuhinje i to od samo otvaranja restorana. Restoran se u početku i zvao 'Oštriga', ali nakon što se ovdje prehranjivala ekipa koja je 1964. godine snimala film o Vikinzima 'Dugi brodovi', vlasnici, obitelj Matošević, odlučili su  naziv promijeniti u  Viking“, ispričao nam je šef sale Robert Rojnić.

Nema dvojbe da će Dan limskih oštriga ubrzo, možda već sljedeće godine. prerasti u Dane limskih oštriga. (Tekst i foto: Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa