'S klobasicom u Europu'

'Ako mesar ne zna napraviti dobru kobasicu, onda bolje da nije mesar'

0
Na štandu Histrisa, šampiona 9. Međunarodnog sajma 'S klobasicom u Europu'
Na štandu Histrisa, šampiona 9. Međunarodnog sajma 'S klobasicom u Europu'

Sveti Petar u Šumi je 18. i 19. ožujka prijestolnica hrvatskih kobasica, a i šire, jer održava se 9. Međunarodni sajam 'S klobasicom u Europu'. Prilika je to za upoznavanje s različitim vrstama kobasica i salama, a znalci, koji godinama prate Sajam, uočit će i, još više, osjetiti razlike u odnosu na ponudu proteklih godina. 

Najbolja istarska klobasica po starinski

Istarskim će posjetiteljima zasigurno biti zanimljiva široka ponuda slavonskih i baranjskih kobasica i salama jer ovdje mogu, primjerice, osjetiti što znači fino iznijansirani miris i okus kulena ili kulenove seke. Također, zanimljivo je osjetiti kako 'zvuče' dalmatinske kobasice i salame. Naravno, temelj Sajma je istarska proizvodnja i to ona starinska proizvodnja, za osobnu upotrebu, a u kategoriji 'Istarska klobasica po starinski' najbolje je ocijenjena kobasica Antona Marića iz Kanfanara.

„Marića, Marića kod Kanfanara!“ ispravio nas je. Ponosni su na svoje selo, njegov sin Sebastijan Marić, na kojega glasi OPG, potrudio se skupiti stare fotografije sela i napisati njegovu po vijest te o tome izdati knjigu.
O kobasici Anton nam je rekao: „Ja sam mesar već četrdeset i sedam godina i ako ne znam napraviti dobru kobasicu, onda bolje da nisam!“

A ova je, kaže, tako lijepo zamirisala kad ju je prvi put zarezao da je odmah rekao: „Ova će biti šampion!“

Kvaliteta kobasice ovisi o sirovini, volji proizvođača i njegovom iskustvu i vremenskim uvjetima. Sirovinu kupuju od istarskih OPG-ova, prošle zime bilo je i dovoljno bure za sušenje.

 

Najbolju kosnicu ima Milan Udovičić

Kosnica je, ako još ne znate, originalna istarska salama koja se tako zove jer se rezala za težake koji su kosili. U ovoj kategoriji natjecalo se devet istarskim proizvođača, a najbolju kosnicu ima Milan Udovičić iz Sv. Petra u Šumi.

„Jako me veseli titula jer je kosnica tradicionalan proizvod i nešto je zahtjevnije za proizvodnju. Puni se u debelo crijevo promjera 65 do 75 milimetara i s obzirom na to da je tako debela mora se drugačije sušiti. U startu mora biti veća vlaga i suši se preko dva mjeseca. Na crijevu se pojave plemenite plijesni, koje se moraju četkati i prati, i enzimi te plijesni prodiru u sadržaj i daju aromu proizvodu. Važno je da meso potječe od zrele svinje jer ako je premlada, onda meso sadrži previše vode i salama neće lijepo izgledati kada se osuši“, ispričao nam je.

Kobasice i salame od divljači

Šampion cjelokupnog sajma je Histris iz Sv. Petra u Šumi sa salamom od jelena s tartufima, ujedno pobjednik kategorije kobasica i salama s tartufima, ali kada je riječ o kobasicama i salamama od divljači, šampion je salama od jelena tvrtke 'Lovski' iz Čazme.

"Sirovinu dobivamo iz lovišta pored Čazme. Uvijek je baza domaća svinja i onda se u određenom postotku miješa s divljači. Jelen je zastupljen četrdeset posto jer dostaje kiseo i zato agresivan. Inače, možete se igrati kako god hoćete“, rekao nam je Vlado Zorić.

A Marka Lušića, pokretača tvrtke, pitali smo tko je Grof Lovski po kojemu je dobila ime. „To je moj alter ego!“, odgovorio je. 

Na 9. Međunarodnom sajmu 'S klobasicom u Europu' nisu izložene samo kobasice i salame, nego pršut i ombolo, sir, vino, maslinovo ulje, vino, rakije i likeri, med, kolači, voće, palačinke sladoled... Doživljaj  je već samo doći i razgledati, ne morate ništa kušati. Ali, to vam neće poći za rukom!  (Tekst i foto: Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa