Sergio Demark vozio je kamion, sada izrađuje bajseve

0
Sergio Demark (foto: HRT)
Sergio Demark (foto: HRT)

Sergio Demark 40 godina vozio je kamion, a kada se umirovio njegova kreativnost je procvjetala. On slika, svira, izrađuje instrumente. Jedan je od rijetkih majstora koji rade bajs - tradicionalni drveni instrument, koji se svira u sjeverozapadnoj Istri, piše Klara Dujmović za HRT s kojeg u nastavku prenosimo dio članka.

- Ja se sav naježim kad čujem to. Evo sad me prolaze trnci samo kada pričam. To je veliki doživljaj, govori Sergio. Ne samo da svira već bajseve i izrađuje. Napravio ih je dvadeset. Svaki je ručno izrađen i svaki je unikatan. I u sviranju i u izradi samouki je majstor. Prvi je bajs izradio prema nacrtima koje je uzeo s jednog starog bajsa.

 

- Nema, nema tu škole za to jer ima različitih bajseva koliko sam vidio. Nije kao što su violine, kontrabasi i čela da imaju mjere, bajsevi ih nemaju, naglašava.

Izrada ovog instrumenta nije nimalo jednostavna. Najteže je pronaći kvalitetno drvo jer svi dijelovi bajsa moraju biti izrađeni od javora rebraša... Za izradu bajsa potrebno mu je mjesec dana.

- To je veliko zadovoljstvo. Jedna velika satisfakcija kad montiraš akorde, uzmeš gudalo i kad mu čuješ glas, nešto si napravio, govori. Radi Sergio nešto veliko - održava tradiciju živom, izvijestila je Klara Dujmović za HRT gdje pogledajte video.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

MESAR/ICA

Do: 30.06.2022.

LABIN, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA

BARMEN/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA