U Poligrafu Hrvatskog radija

Daus, Zoričić i Radolović žustro o rušenju bespravne gradnje

0
Sanja Radolović, Emil Daus i Filip Zoričić (foto: Kristian Stepčić Reisman/arhiva)
Sanja Radolović, Emil Daus i Filip Zoričić (foto: Kristian Stepčić Reisman/arhiva)

U „Poligrafu – političkom grafikonu“, emisiji Prvog programa Hrvatskog radija, 10. ožujka tema je bila rušenje bespravno sagrađenih objekata. Budući da je rušenje takvih objekata počelo u Istarskoj županiji, voditelj Mislav Togonal u emisiju je pozvao troje Istrana: IDS-ovog saborskog zastupnika Emila Dausa, SDP-ovu saborsku zastupnicu Sanju Radolović i gradonačelnika Pule Filipa Zoričića.

Uz njih sudjelovali su saborski zastupnik Mosta Marin Miletić i Ivan Samac, zamjenik glavnog državnog inspektora. Radolović i Zoričić u eter su se javljali iz pulskog studija.

U jednome su se svi sudionici složili: potrebno je donijeti zakon koji će bespravnu gradnju regulirati, a to znači kažnjavati, retroaktivno. Bio je to stav kojega je prvi iznio i kroz cijelu emisiju zastupao Marin Miletić. On se verbalno sukobio s Dausom, kojemu je u jedan navrat predbacio i Zoričić, a Radolović je kritizirala Samca, koji je unatoč tome ostao staložen.   

Veće ovlasti komunalnim redarima

Miletić, dakle, smatra da je ključ za rješenje problema retroaktivnoj zakonskoj regulativi, koja će osim investitora obuhvatiti graditelje i organizatore gradnje. Zašto?

„Zato što sam uvjeren da bespravna gradnja nije stvar pojedinca, ona se nije dogodila ad hoc, nego je ona stvar promišljene politike i minuciozne organizacije. Želim biti jasan: zanimljivo je kako bespravne gradnje nema u Motovunu, nema je u Sv. Petru u Šumi, nema je u mnogim općinama, gradovima i selima u Istri gdje na vlasti nije IDS.  Najviše bespravne gradnje imate na području Novigrada, Vodnjana, Poreča i Rovinja, a nema je ili je ima u puno manjem obimu tamo gdje nema IDS-a. Kad se u Vodnjanu otkrila bespravna gradnja? Kad je promijenjena vlast, kad je IDS teško poražen na izborima. Mnogi kažu da je IDS istarski HDZ, ali ne želim u to ulaziti“, rekao je Miletić.

Daus mu nije ostao dužan odgovorivši: „Bilo bi me sram da sam član političke opcije koja je dvaput donijela HDZ na vlast, među ostalima i premijera Plenkovića. To što vas je HDZ razbio kao beba zvečku, to je vama na dušu. Ako je netko od početka oporba HDZ-u, to su IDS i SDP, ostali su došli kasnije. Razumijem da se treba boriti za političke bodove, ali treba to činiti argumentirano. Bavim se odgovorno politikom, a ne politikantstvom i nastojim činjenice iznositi sa sadržajem.“

A o bespravnoj gradnji izjavio je: „Ono što mogu reći kao bivši načelnik jedne općine u središnjoj Istri, ni kod nas nije bilo bespravne gradnje, jer je to središnja Istra koja nije toliko interesantna kao obalni pojas. Problem je u tome što građevinskih inspektora ima malo i što su slabo plaćeni. Važno je reći da je IDS 8. ožujka počeo prikupljati potpise za upućivanje u saborsku proceduru Prijedloga dopune Zakona o građevinskoj inspekciji. Očekujemo potporu cijele oporbe, pa tako i da nam ga gospodin Miletić potpiše. Ideja je da se dio ovlasti spusti na lokalnu samoupravu, tako da komunalni redari mogu zaustaviti gradnju odmah na početku. To bi spriječilo daljnju devastaciju prostora do dolaska građevinske inspekcije. Ako je netko prvi počeo o govoriti o bespravnoj gradnji u Saboru, onda je to klub IDS-a i to kolega Sponza, bivši gradonačelnik Rovinja, još u prošlom sazivu, 2017. godine. Istra je zanimljiva za investiranje i nema programa ako je to unutar građevinskog područja i s građevinskom dozvolom.“

Zoričić: 'Kao da se ja čudim što imam stomak već dvadeset godina'

Miletić je ponovo naglasio da je uništen najljepši dio Istre i da su tu na vlasti bio IDS.

„Tko god iole poznaje Istru, zna da kad investitor krene i sagradi bez ikakve dozvole, on zna da će za sve dozvole dobiti naknadno. Cilj IDS-a je da pilatovski opere ruke, da kaže: 'Evo ljudi, mi se borimo protiv bespravne gradnje'. Ali u budućnosti predlaže zakonsku regulativu i to, pazite, lokalno. Kad bi bili političari čistih namjera, zar ne bi rekli: 'Hajdemo sve pogledati retroaktivno?'"

„Državni inspektorat trebao bi biti bolje povezan s lokalnom samoupravom u izmjeni informacija. Naša intencija je pomoći Državnom inspektoratu. Više puta sam za saborskom govornicom rekao, i ne treba biti jako pametan za to reći, da je prostor uz ljude najveći resurs Republike Hrvatske. Pošast se dogodila, ali možemo je spriječiti“, rekao je Daus.

 

Zoričić je kazao da je Grad Pula na pozive građana prijavljivao slučajeve bespravne gradnje.

„Ja sam prije nekoliko mjeseci rekao, ono što sada IDS radi, je kao da se ja čudim što imam stomak već dvadeset godina. Dakle, čuđenje što se događa u našem dvorištu, sad ćemo mi to riješiti. Treba ići naprijed, mi smo prihvatili njihovu inicijativu i kao Grad angažirali smo se na njihovoj web platformi. Dobra je inicijativa da komunalni redari imaju veće ovlasti“, rekao je pulski gradonačelnik.

Zašto sirotinja uvijek prva nastrada?

Zašto među prvih četrnaest objekata određenih za rušenje nema ni jedna vile s bazenom, nego su to sve mali objekti među kojima i kuća samohrane majke s troje djece, pitanje je koje je Togonal postavio Samcu, isto je zanimalo i dvoje slušatelja koji su se javili u emisiju, a Radolović je bila oštra: “Izbor ovih četrnaest objekata obavljen je po modelu 'eci, peci, pec', jer kako se drugačije moglo izabrati baš njih. Ja bih vas pitala, zamjeniče, zašto niste išli rušiti vikendice Slovencima, kojima je to treća-četvrta nekretnina i koji su okupirali kilometre istarske obale? Pun ih je Umag i Peroj. Zašto niste išli rušiti vile za odmor lokalnim moćnicima koji su si ih legalizirali, a tu moram reći, kolega Daus da ste i vi sami svjesni da dobar dio njih dolazi upravo iz redova IDS-a. SDP-ova vlada je od 2013 do  2016. godine kad HDZ došao na vlast napravila ogroman posao po pitanju legalizacije i zaustavljanja bespravne gradnje, ali to 2016. godine staje i danas smo tu gdje jesmo. Apelirala bih, ne udarajte nas, sitne ljude, rušite najprije moćnicima, onima kojima je ovo treće – četvrta, ako ne i peta nekretnina. Prošećite po istarskim selima, ne samo po obali i vidjet ćete bespravne vile koje su pretvorene u apartmane koje stranci iznajmljuju i zgrću milijune, a vi ste išli rušiti objekt samohranoj majci s troje djece. Kako vas nije sram?!", kazala je, te nastavila:

"Naš stranački kolega gradonačelnik Umaga Vili Bassanese već se cijelo desetljeće bori protiv bespravne gradnje, protiv kilometarske okupacije umaške šetnice i nekoliko puta je o tome istupao u javnosti i podnosio prijave, ali do danas ni jedan objekt nije srušen. Ima stotine vikendica koje su na doslovno petnaest metara od mora.“

„Išli smo u Istru iz prioriteta: ovo je četrnaest objekata izvan građevinskog područja, četrnaest predmeta koje smo naslijedili iz Ministarstva graditeljstva kada smo formirali Državni inspektorat u travnju 2019. godine. Vodimo računa da ti predmeti ne upadnu u zastaru rješenja izvršenja. Vile s bazenima imamo u planu, ali iz sigurnosnih razloga ne može otkriti gdje ćemo i kada rušiti“, kazao je Samac.

Radolović nije bila zadovoljna odgovorom smatraju smatrajući da zamjenik glavni državnog inspektora nije objasnio princip izbora. O tome kako bi ona riješila problem, Togonalu je odgovorila:

„Treba napraviti analizu i postaviti jasne parametre za izbor objekata za rušenje. Ljudima koji objekt ne koriste za odmor ili iznajmljivanje, nego im je to jedini krov nad glavom trebalo bi rušiti jedino ako nema drugog načina. Sad se ponavlja ista situacija kao kad je zbog nakon neopravdanog povećanja cijena nakon uvođenja eura kažnjena frizerka, a nitko od velikih trgovačkih lanaca.“

„Da smo počeli s vilama bilo bi pitanje zašto rušiti Šimi, a ne Marku“, rekao je Samac u Poligrafu naglašavajući da su za njih svi jednaki.

Na prijedlog jednog slušatelja Poligrafa Hrvatskog radija da bi trebalo kažnjavati i izvođače, rekao je da svi sudionici u gradnji imaju odgovornost, a najveću bi trebao imati projektant. (Pripremio: Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

LONDINER/KA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

MESAR/ICA

Do: 30.06.2022.

LABIN, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BARMEN/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA