Pulski srednjoškolci sudjeluju u Međunarodnom festivalu pameti

0
Mato Groznica, Andor Deli i Zdravko Živković
Mato Groznica, Andor Deli i Zdravko Živković

„Obrazovanje i školstvo su jedna tema koja je u našim međusobnim odnosima, nekako zapostavljena. Smatrali smo stoga da trebamo dati jedan poticaj toj temi i proširiti vidike i suradnju i na to područje“, rekao je potpredsjednik Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine Andor Deli prilikom susreta s predstavnicima Istarske županije 23. svibnja u Puli.

Kako je pojasnio, smatraju da nije stvar samo u velikim projektima nego se treba baviti i stvarima koje se tiču djece i mladih i načina na koji će se oni razvijati. „Ipak su oni naša budućnost“, naglasio je istaknuvši kako se Vojvođani kao i Istrani ponose na svoj zavičaj i svoje porijeklo, pa bi u sklopu međuregionalne suradnje povezali djecu i škole i o poznavanje zavičaja proširili i na upoznavanje regija.

„Tako bi se Istrani upoznali sa specifičnostima, kulturom i poviješću Vojvodine i obratno, a dakako, posvetili smo i pažnju pitanju višejezičnosti jer su po tome poznate obje naše regije pa bi to bilo na dobrobit sviju“, rekao je Deli.

Andor Deli
Andor Deli

„Danas smo između ostalog najviše razgovarali na području manjinskih prava i obrazovanja i to je zapravo tematika kojom se potpredsjednik Vlade bavi, a to je obrazovanje kojim smo se do sada vrlo malo bavili“, potvrdio je Oriano Otočan, županijski pročelnik za međunarodnu suradnju i EU integracije.

Naime, kako je rekao, na području manjinskih prava već je dosta učinjeno, a na području obrazovanja, kada utvrde koji su to zajedničke europski programi gdje i naše i njihove škole mogu sudjelovati, razvijati će projekte na području obrazovanja koje će financirati iz EU fondova.

Sekretar odgovoran za budžet i javne službe AP Vojvodine, Zdravko Živković istaknuo je kako je razlog njihova susreta s predstavnicima Županije održavanje Međunarodnog festivala pameti koji organizira i realizira Vlada Vojvodine, a obuhvaća 1000 učenika iz pet zemalja, Srbije, Rumunjske, Hrvatske, Slovačke i Mađarske.

„Natječu se i učenici dvije pulske škole, Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu i Gimnazija, a sve s ciljem poticanja kreativnosti kod mladih“, rekao je Živković koji je osmislio tzv. mozgalicu, odnosno slagalicu. „To je oktagon, u tri boje, crvenoj, plavoj i zelenoj i potiče logičko razmišljanje i kreativnost, stvaranje novih ideja“, pojasnio je.

Kreativne radove nastale na natjecanju ocjenjuje stručni žiri koji će 16. lipnja donijeti odluku o najboljima. Sudionici slažu slagalicu, koriste maštu te osmišljavaju nove ideje. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Oriano Otočan
Oriano Otočan

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa