Jeste li probali carsko meso s medom? Dođite u Tinjan! (video)

0
Mauricio Pulić
Mauricio Pulić

U organizaciji Turističke zajednice središnje Istre do kraja veljače u središnjoj Istri traju Dani mednih delicija u kojima sedam restorana nudi menije s pčelinjim proizvodima. Ovdje predstavljamo Restoran – pizzeriju 'Tinjanski vijulin' u Tinjanu koji ovom prilikom nudi sljedeća tri slijeda: Ravioli sa sirom u umaku od kadulje, oraha, skute i meda, Svinjsko carsko meso sous vide u marinadi od meda i broskva s krumpirom te Medena lava sa semifredom od skute kao treći slijed.

'Tinjanski vijulin' su poslovni partneri Marko Bačić i Aleksandar Grabar otvorili krajem 2019. godine, što vjerojatno, da su mogli predvidjeti budućnost, ne bi učinili jer slijedila je epidemija korone i inflacija. Ipak, Bačić kaže: „Hvala Bogu, unatoč svemu mirno i stabilno plovimo iako nismo podizali cijene. Na pola smo puta između Pazina i Poreča, pa je normalno da nam najviše gostiju dolazi iz ta dva grada, ali dolaze nam i iz cijele Istre, a pročuli smo se i u Rijeci i Zagrebu. Naravno, ljeti imam puno turiste, osobito iz okolnih kuća za odmor.“

Odluku donio u tridesetoj i nije pogriješio

'Tinjanski vijulin' se prošle godine prvi put uključio u manifestaciju „Draga nam je zima dok kapuza ima“ u organizaciji TZ Središnje Istre, što je, ističe Bačić, bio dobar potez, a sudjelovanje u Danima mednih delicija pokazao se kao pun pogodak.

Jelovnik je kreirao kuhar Mauricio Pulić. Oduvijek je volio kuhati, ali na kuharski poziv odlučio se kao zrela osoba s 30 godina i, veli, nije pogriješio. Neumorno istražuje, kreira i usavršava se u svojoj vještini.

„Raviole sa sirom, koje mi proizvodimo, podgrijemo na maslacu s listićem kadulje. Serviramo ih na tanjur, dodamo oraha i komadiće skute i prelijemo medom“, objasnio nam je kako nastaje predjelo.

„Sous vide“ jer izraz koji znači kuhanje mesa u vakuumiranoj plastičnoj vrećici na temperaturi nižoj od 90 stupnjeva jer tako meso ostaje najukusnije.

„Začinjeno svinjsko carsko meso je u vakuumiranoj plastičnoj vrećici dugotrajno kuhano na niskoj temperaturi. Izvadimo ga iz vakuuma i dovršavamo u peći na ugljen gdje dobiva hrskavu koricu i miris po dimu. Sokove koje je meso ostavilo u vrećici spojimo s medom i napravimo umak. Uz to, serviramo broskvu s krumpirom. Gorčina broskve kontrast je slatkoći umaka i daje balans“, objasnio nam je kuhar pripremu glavnog jela.

Balans, ovoga puta toploga i hladnoga, važan je i kod deserta Medena lava sa semifredom od skute. Lava je zapravo nedopečeni kolač kojemu zbog toga unutrašnjost ostane mekana i razlijeva se slično žumanjku jajeta na oko.

„Lava se u pravilu radi od čokolade, a u ovom slučaju pripremamo je s bijelom čokoladom i medom. Semifredo se radi kao sladoled, osim što se pored šećera i vode doda žumanjak i skuta“, kaže Pulić.

'U škrinji nemamo ni gram povrća'

Med koji koristi u pripremi je cvjetni med lokalnih proizvođača. U pravilu koriste svježe sezonske namirnice koje nabavljaju kod lokalnih proizvođača.

„U škrinji nemamo ni gram povrća“, naglašava Bačić, a Pulić dodaje: “Sve što je sezonsko ubacujemo na meni. Tako sada imamo kobasice, kupus, broskvu i radič. Šparoga još nema, pa ih ne radimo, a rajčice imamo ljeti. Sada možete na tanjuru naći cherry rajčice, ali one su ukras, nećete ih dobiti u salati.“

Bitna značajka 'Tinjanskog vijulina' je i to što proizvodi vlastitu tjesteninu, peče vlastitu kruh i nudi vrhunsko meso iz vlastitog kontroliranog sazrijevanja. Jednako je važno i njegovo drugo krilo – pizzerija, koja nudi dvadesetak vrsta pica i u to varijanti uobičajenog, bijelog tijesta i crnog tijesta koje nastaje dodatkom jestivog ugljena. Ukratko: dinamična, kreativna i vješta ekipa 'Tinjanskog vijulina' zadovoljit će svaki vaš prohtjev i neće vam dopustiti da odete gladni i nezadovoljni. (Tekst: Robi Selan, foto i video: Roberto Matković)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa