24. i 25. veljače

Veliki povratak Dana meda u Pazinu! Očekuju vas slatki sadržaji

21.02.2023 - 11:04
Na Danima meda u Pazinu (foto: Duško Marušić/PIXSELL)
Na Danima meda u Pazinu (foto: Duško Marušić/PIXSELL)

Gradonačelnica Pazina Suzana Jašić i predsjednik Udruge pčelara “Lipa” Ranko Anđelini najavili su 21. veljače program 17. Dana meda koji će se u Pazinu održati 24. i 25. veljače 2023. Nakon godine pandemije i nemogućnosti održavanja, Dani meda se vraćaju u svoj uobičajeni termin s još većom ponudom i brojem izlagača. Izložba u gradsko-školskoj sportskoj dvorani bit će otvorena u petak od 10 do 19 sati, a u subotu od 9 pa do 18 sati. Ulaz je slobodan.

Uspjeh i dugovječnost manifestacije rezultat je truda organizatora ali i široke mreže podrške i suradnje u organizaciji ove manifestacije. Prema riječima Jašić uz pokroviteljstvo Grada Pazina i Istarske županije, suorganizatori manifestacije su Hrvatski pčelarski savez, Udruženje obrtnika Pazin, LAG Središnje Istre, Turistička zajednica središnje Istre, Pazin sport d.o.o. uz pokrovitelje Alden d.o.o., AZZRI d.o.o., IDA d.o.o., Mi-Kom d.o.o., Usluga d.o.o., te agrarie Tinal d.o.o. i Banovac d.o.o..

Čak 130 likovnih radova na natječaju

Kako i prethodnih godina svoj doprinos manifestaciji pružaju i polaznici dječjeg vrtića i osnovnih škola s ciljem popularizacije meda i drugih pčelinjih proizvoda. Upravo je pazinska osnovna škola bila zadužena za provedbu likovnog i literarnog natječaja među osnovnim školama Istarske županije, te je na natječaj pristiglo 27 literarnih i čak 130 likovna rada na temu „Pčela“.

Nagrađeni radovi bit će postavljeni u holu Školsko-gradske sportske dvorane te će se moći razgledati za vrijeme trajanja manifestacije, a nagrađenima učenicima i proizvođačima meda bit će uručena zahvalnica na svečanoj dodjeli priznanja za najbolje ocijenjene vrste meda u večernjem programu u petak, 24. veljače.

Interes za Dane meda u Pazinu ne jenjava ni sedamnaestu godinu za redom ni od strane izlagača ni od strane posjetitelja. Nadolazećeg vikenda u Pazinu uistinu ćete moći razgledati sajam, kupovati, sudjelovati na edukativnim predavanjima, a nakon toga posjetiti i naše ugostitelje koji će nuditi pića spravljena od meda po promotivnim cijenama dok će trgovine u centru Pazina aktivirati popuste od 20% na dio asortimana.

Suzana Jašić i Ranko Anđelini

Ugostiteljsku ponudu potražite kod: pizzeria-buffet Peporone, caffe bar Epulon, Gradska Kavana, Boom, M caffe, Sax, Tržnica i Barbiere. Ponudu trgovca razgledajte kod: Trgovina AMDS by AMADEUS jeans, Obrt Amica, slastičarnica Antica kolači i torte, trgovina Aksea, Iris cvjećarna, Trgovina Laura, trgovina Lulu & Lolita, krojačko-trgovački obrt Maja, trgovački obrt Metraža Štefi, trgovački obrt Nika, trgovina cipela Niki shoes i Niki fashion corner  te trgovina kućanskih potrepština Tony sa 20% popusta na dio asortimana i uredovnim radnim vremenom dok trgovina Clover radi i u nedjelju od 12:00-22:00 sata.

Uključivanje velikog broja dionika u organizaciju same manifestacije doprinosi razvoju pčelarstva na području Pazinštine kao brenda i prepoznatljivog imidža Pazina, zaključila je gradonačelnica Jašić.

Prema riječima Ranka Anđelinija, ova međunarodna prodajna izložba pčelarske opreme, pčelarskih proizvoda i stručno-edukativni skup i nakon 17 godina održavanja budi veliki interes izlagača i posjetitelja. Ove će godine, najavljuje Anđelini, na danima meda sudjelovati oko 80 izlagača iz Hrvatske, Mađarske, Slovačka i Srbije.

 

Duže od same manifestacije provodi se i senzorsko ocjenjivanje meda. Ove je godine održano 25. senzorsko ocjenjivanje meda istarskih proizvođača na koje je pristiglo 50 uzorka, koji su nakon peludne analize podijeljeni u nekoliko kategorija: bagremov, cvjetni, medljikovac, lipov, vrijesov i kestenov med. Na svečanoj dodijeli bit će dodijeljeno čak 27 zlatnih odličja što svjedoči o iznimnoj kvaliteti domaćega meda. Svečana dodjela priznanja nagrađenim pčelarima održat će se u petak u 17.30 sati u polivalentnoj dvorani.

Osim izložbeno-prodajnog dijela, manifestacija je značajna i po stručnim predavanjima koji će se odvijati tijekom subote u polivalentnoj dvorani. Predavanja započinju u 10 sati stručnim izlaganjem dr. Gorana Mirjanića na temu “Odgovor pčelara na nepovoljne klimatske okolnosti“, zatim će u 11.30 Miroslav Antončić govoriti o temi „Tehnologija proizvodnje matične mliječi i proizvodnja perge – fermentirane peludi“. Predavanja su besplatna te su dobro došli svi zainteresirani.

Dani mednih delicija

Turistička zajednica Središnje Istre u suradnji s lokalnim ugostiteljima već sedmu godinu za redom organizira Dane mednih delicija. Radi se o već tradicionalnoj gastronomskoj manifestaciji koja se odvija tijekom veljače, a ove godine uključilo se 7 ugostitelja središnje Istre. Ugostitelji su čitav mjesec nudili delicije autohtone istarske kuhinje obogaćene pčelinjim proizvodima kroz menije u tri slijeda po promotivnim cijenama.

Ponuda traje do kraja mjeseca, još nekoliko dana, a dosadašnji su odjeci izuzetno pozitivni a medni meniji su sve traženiji. Upravo su Dani mednih delicija i njihov uspjeh dokaz o uspješnoj popularizaciji pčelinjih proizvoda kako kod građana za konzumaciju tako i kod ugostitelja i kuhara za stvaranje nove, kreativne gastronomske ponude.

Uz pčelarske proizvode za vrijeme trajanja sajma bit će tu i drugih lokalnih proizvoda, stoga pozivamo svih da dođu jer imat će se što za vidjeti, kupiti, kušati i na taj način podržati domaću proizvodnju i OPG-ove. Dobro došli na 17. Dane meda u Pazin, priopćeno je iz udruge pčelara Lipa iz Pazina.

Tweet

Posljednje novosti