Kazne kreću s iznosom od 20.000 eura

U dva tjedna 150 zapisnika o bespravnoj gradnji na Vodnjanštini

0
Bespravna gradnja na obali
Bespravna gradnja na obali

Od 11. do 26. siječnja komunalni redari i djelatnici uprave Grada Vodnjansastavili su oko 150 zapisnika o slučajevima bespravne gradnje na atraktivnom priobalnom području Peroja i Barbarige. Tijekom 15-ak dana evidentirano je i dokumentirano čak trostruko više slučajeva ilegalnih zahvata u prostoru. Svi će oni biti obrađeni u narednim danima i o njima sastavljeni zapisnici.

Kako je i najavljivano u medijima, komunalno redarstvo je po završetku edukacije na temu bespravne gradnje, koju je za Grad Vodnjan-Dignano provela tvrtka Eko Adria iz Pule, pažnju usmjerilo na mobilne objekte u domeni ovlasti komunalnog redarstva te na zemljišta na kojima je tek vidljiva namjera izgradnje ilegalnih objekata. Divlju gradnju treba spriječiti u što ranijoj mogućoj fazi!

Nakon očitovanja, nastavlja se postupak za uklanjanje objekta

Sastavljani zapisnici upućuju se vlasnicima objekata na očitovanje, nakon čega se nastavlja postupak za uklanjanje objekta. Za ovo kratko vrijeme nije stiglo još nijedno očitovanje na poslane zapisnike. Dinamiku izdavanja rješenja o uklanjanju donekle narušava i situacija ako je vlasnik objekta strani državljanin, a takvih je u većini.

U tom slučaju, uz poslani zapisnik vlasnika se mora upoznati i s obvezom imenovanja punomoćnika za primanje pismena u Republici Hrvatskoj. U rješenju o uklanjanju bit će određen rok do kad se građevine i naprave moraju ukloniti. Ukoliko to vlasnici ne učine, moguće im je izreći najveću kaznu u visini prosječne dvije godišnje bruto plaće u Hrvatskoj, što iznosi približno oko 33.000 eura. U Gradu Vodnjan predvidjeli su izricanje prve kazne u iznosu od 20.000 eura te postupno uvećanje daljnjih kazni do maksimalnog iznosa, sve dok vlasnik ne ukloni objekt.

"Vidljivo je da je u proteklih 15 dana nastala panika među vlasnicima ilegalnih objekata u negrađevnom području. Telefoni u gradskoj upravi su se užarili, zovu nas da ispitaju koliko smo ozbiljni u svojem naumu. Objekte na području Peroja i Barbarige najviše imaju stranci, državljani Slovenije, Njemačke, Austrije i drugih zemalja, ali ima dosta i hrvatskih građana. Govore nam i da su im pri kupnji negrađevnog zemljišta rekli da je dozvoljeno postavljanje kućica i slični zahvati, čak i gradnja. Možda je to nekome prije bilo i prihvatljivo, ali sigurno nije bilo dozvoljeno. S druge strane zove nas i puno domaćeg stanovništva koji nam daju podršku za uvođenje reda u prostoru. Ozbiljni smo u svom naumu i nećemo stati! Upregnuli smo sve raspoložive snage, a pokušavamo se i dodatno ekipirati. Zato smo i raspisali natječaj za zapošljavanje dodatnih komunalnih redara", kaže gradonačelnik Vodnjana Edi Pastrovicchio.

 

Redari svakodnevno češljaju teren, popisuju stare i nove slučaje raznih intervencija u prostoru, gradnje, parcelacije, krčenja šuma, postavljanje objekata, kopanje jama i infrastrukture, ograđivanja... Temeljito obilaze teren, poznata divlja naselja i područja kao što su Puhov gaj (Kontrada), okolica Mandriola, naselje 1. maj, Fine, Bođinka... Na terenu najviše zatječu mobilne kućice, kamp-kućice te modularne kontejnere. Neki od njih su obloženi čak i fasadom, zabilježeni su kao kuće za odmor i posjeduju kućni broj!

'Trenutni trend obložiti mobilne kućice materijalom za izolacijsku i ukrasnu fasadu'

Panika je vidljiva i na terenu. Komunalni redari evidentirali su više objekata na kojima su proteklih dana izvedeni radovi da bi izgledalo kao da su njihovi mobilni objekti zapravo čvrste i zidane građevine i da nadilaze ovlasti komunalnih redara. Trenutni je trend obložiti kampice i mobilne kućice materijalom za izolacijsku i ukrasnu fasadu, bolje reći maskirati tip objekta. Ali ni to neće proći! Ogroman broj tih objekata već je ranije dokumentiran i vrlo je lako provjeriti o kakvoj se građevini ili objektu radi!

Bespravni graditelji ne samo da trajno devastiraju prostor, oni ilegalnim iznajmljivanjem ostvaruju pozamašni prihod, a neplaćanjem komunalija direktno oštećuju domicilno stanovništvo. I zato je dobro da su, nakon što je krenula akcija Grada Vodnjan-Dignano, interes za suzbijanje bespravne gradnje u Istri pokazali i župan Boris Miletić te pojedini istarski gradonačelnici i načelnici. Samo zajedničkim nastojanjem moguće je zaustaviti ovu pošast na širem području, a javnom prezentacijom stranice bespravnagradnja.hr, ova je problematika dobila i dodatni medijski prostor na nacionalnoj razini.

"Pozdravljam tu inicijativu i rado ćemo pružiti potporu stranici bespravnagradnja.hr. Pozivam i građane da prijavljuju divlju gradnju, posebno u njenom začetku. Međutim, Grad Vodnjan-Dignano sad je koncentriran na konkretnu akciju i na konkretnije predmete i proceduru, kako se ne bi dogodilo da pojedini slučajevi budu pravno osporavani na sudu. To je trenutno naša najveća briga. U ovaj je projekt uključen veliki dio zaposlenika Grada te im zahvaljujem na ogromnom angažmanu. I župan Miletić nedavno je nedvosmisleno dao potporu našim nastojanjima da uvedemo reda u prostoru te vjerujem da će svoju podršku izraziti i kroz ovlasti koje ima na županijskoj razini te utjecajem na državnoj. Nužno je da državni inspektorat počne s angažiranijim radom na zaštiti našeg prostora", zaključio je gradonačelnik Pastrovicchio, priopćeno je iz Grada Vodnjana.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa