nezadovoljni mještani valbandona:

'Ljeti se gušimo u prašini a noću smo u potpunom mraku'

0

Žitelji ulice Pineta, ogranka II i III u Valbandonu pokrenuli su "Peticiju za realizaciju gradnje osnovne infrastrukture neophodne za život građana - cesta, osvjetljenje i kanalizacija". Naslovljena je na načelnika Općine Fažana Radomira Koraća, od kojeg traže očitovanje, vijećnike i predsjednika Vijeća Timoteja Pejina, direktora Komunalca Fažana Danijela Ferića, pročelnika Jedinstvenog upravnog odjela Fažane te pisarnicu. U nastavku objavljujemo tekst peticije:

"Obraćamo Vam se vezano za problematiku infrastrukture naselja Valbandon, konkretno ulica Pineta, ogranci 2 i 3, a zbog velikog nezadovoljstva i zabrinutosti stanjem osnovne infrastrukture, potrebne prije svega za dostojanstven život nas građana ove Općine. Naime, 34 familija dobrih 15 godina čekamo izgradnju ceste, kanalizacije i javnog osvjetljenja.

'U jednoj od najbogatijih općina dugogodišnji žitelji nemaju ceste'

Za proteklih 14 godina neprekidnog upravljanja Općinom Fažana od strane SDP-a na čelu sa načelnicom gđom. Adom Damjanac a potom načelnikom g. Radomirom Koraćem obećava nam se svake godine izgradnja osnovne komunalne infrastrukture a potom se odlaže zbog nedostatka sredstava u Općinskom proračunu (?!)

Siječnja 2023. građanima je dostavljen besplatni primjerak Glasnika Općine Fažana u kojem su nam specijalno pažnju privukle načelnikove izjave o povijesno rekordnom proračunu Općine u tekstu pod nazivom 'U proračun uključeni prijedlozi mještana - Fažana ima razvojni proračun težak više od 8 milijuna eura' i tekst pod nazivom: 'Razgovor s načelnikom općine Radomirom Koraćem o planovima za iduću godinu - Fažana će zablistati novim sjajem, imat ćemno sve potrebno za ugodan život naših mještana' u kojima se, između ostalog, navodi da je proračun nikad viši u Fažani i da se u Valbandonu intenzivno radi. U tom kontekstu navodi se projekat izgradnje lučice Valbandon od strane Lučke uprave sa manjinskim učešćem Općine i izgrađeni parking za turiste u blizini mora, ali se ne spominje rješavanje gorućih infrastrukturnih problema za građane naše Općine u naselju Valbandon.

 

Zapitali smo se kako je to moguće?

Dok pozdravljamo spomenute projekte, neophodno je utvrditi u čemu je problem da sa tako visokim proračunom, u jednoj od najbogatijih općina u RH koja se neprestano reklamira svojim razvojem i uspjehom, dugogodišnji žitelji našeg mjesta još uvijek nemaju izgrađene ceste, kanalizacije, oborinsku odvodnju i javno osvjetljenje, žive više od 15 godina u uvjetima nedostojnim i najsiromašnijih općina u Hrvatskoj.  

Također se u jednom od spomenutih tekstova navodi da su se u proračun za 2023.g. uvrstili zahtjevi građana. S obzirom da nismo nikada primili pisani odgovor načelnika ni na jedan od upućenih mu pisanih zahtjeve i peticije,  a posljednji smo dostavili na pisarnici i na ruku jednoj vijećnici SDP-a pred sjednicu Općinskog vijeća u studenom 2022.g. kada nam je ista obećala da će skrenuti pažnju načelniku i postaviti pitanje na sjednici, ali ništa od toga… molimo za očitovanje od strane načelnika Općine Radomira Koraća o planiranim radovima i osiguranim sredstvima za izgradnju komunalne infrastrukture u 2023.g. u Valbandonu, ulica Pineta, ogranak II i III.

U usmenoj komunikaciji ste nam više puta potvrdili da ste svjesni i upoznati sa navedenim problemima a dali ste nam pred izbore 2017.g. i 2021.g. osobno obećanje da će te riješiti komunalnu infrastrukturu obilazeći Ogranak II i III gdje ste se i sami imali prilike uvjeriti kakva je situacija.

'Zašto se ide u investiranje za infrastrukturu za hotele, a nas male ljude, preskačete?

U Glasniku Općine Fažana siječanj 2023 objavljen je i tekst 'Planirani razvoj Fažane i Valbandona je u skladu s trendovima u turizmu-Fažana je sve poželjnije mjesto za odmor' u kojem je, na naše iznenađenje, fokus na investiranju u infrastrukturu potrebnu za gradnju hotela i turističkih apartmana, naime podrška bogatim investitorima, mahom strancima,  ni spomena o rješavanju osnovnih infrastrukturnih problema za mještane Valbandona. Ni spomena o podršci privatnim iznajmljivačima, mahom mještani ove Općine, za unapređenje i razvoj kvalitete privatnog najma kroz izgradnju osnovne infrastrukture koja kasni decenijama.

Zašto se ide u investiranje za infrastrukturu za hotele i apartmane velikih investitora a nas male ljude, vaše građane koji smo svi uredno uplatili naknade, i koji iz godine u godinu uredno plaćamo sve poreze i doprinose, i dalje preskačete? Valjda prvo svojim građanima trebate osigurati osnovnu komunalnu infrastrukturu koju im dugo godina dugujete i obećavate pa se onda baviti novim projektima?

Svi naši objekti su legalni,  komunalne naknade i legalizacije su odavno uplaćene u proračun Općine, svi uredno uplaćujemo naše doprinose, poreze, svi koji se bave u sezoni najmom turistima uplaćujemo turističku članarinu, paušalni porez, pristojbe...

'Općina nas je izvlastila s dijela naših parcela'

Stoga molimo za očitovanje načelnika Radomira Koraća o tome koliko je u komunalnoj naknadi, legalizaciji i komunalnim doprinosima u 14 godina SDPovog upravljanja općinom od građana u ulici Pineta, Ogranak II III prihodovala Općina u proračun?

Nadalje, Općina nas je izvlastila sa dijela naših parcela te formirala i upisala se kao vlasnik nerazvrstane ceste 4m širine. Važećim zakonom propisana je obveza općine nerazvrstanu cestu izgraditi i održavati je. Međutim, izvlaštenim građanima Općina nije isplatila naknadu za izvlaštenje na koju imaju zakonito pravo, dakle ni za to nije imala trošak. Većina izvlaštenih građana nije ni pokrenula postupak za sudsku naplatu naknade što je u konačnici velika ušteda Općini reda veličine oko 100.000 eur.

S toga molimo očitovanje načelnika Radomira Koraća o tome koliko je Općina uštedjela ne isplatom naknade građanima za izvlaštenje i nepokretanjem od strane građana sudskih postupaka za naplatu naknade?

Nadalje, neizgrađena infrastruktura također je prepreka za razvoj turističke djelatnosti koja je, kako redovito potvrđuje izjavama u javnosti i načelnika Fažane Radomir Korać, grana gospodarstva koja uspješno puni proračun Općine i od koje žive ili ostvaruju dodatne prihode mnogi građani ove Općine.

Loši komentari i ocjene od turista na stranicama kao što je trip advisor i Booking.com upravo i isključivo se odnose na neuređenu infrastrukturu lokacije, što smo također predočili Načelniku.

Kako se iz priloženih fotografija vidi,  kaljuga, lokve vode, opasni nepokriveni šahtovi  na neuređenoj  cesti sa nasipanim kamenjem i rupama onemogućavaju stanarima starije dobi a naročito invalidima koji ovdje žive pristup svojim kućama pješice i oštećuju aute.

Ljeti se diže nepodnošljiva prašina koja ulazi u naše domove i onemogućava držanje otvorenih prozora a isključuje mogućnost sjedenja u vrtu. Doslovce se gušimo u prašini i mi i turisti koji kod nas odsjedaju u sezoni.

'Uznemirilo nas je čitati tekstove u Glasniku Općine Fažana punim hvale'

Kad se na to doda da nemamo kanalizaciju i da nemamo javno osvjetljenje noću jer su postavljene neadekvatne solarne lampe od nekakve donacije kako smo svojedobno informirani, na žalost donacije loše kvalitete, te kad nema dovoljno sunca, što je zimi počesto slučaj, noću smo u potpunom mraku kako se vidi iz priloženih fotografija.

Sad svi Vi kojima smo uputili ovaj dopis imate kompletnu sliku da živimo kao da smo u selu neke nerazvijene zemlji trećeg svijeta a ne u bogatoj općini u Hrvatskoj 2023.g.

S toga nas je doista neprijatno iznenadilo i uznemirilo čitati tekstove objavljene u Glasniku Općine Fažana siječnja 2023 g. punim hvale za situaciju na teritoriji Općine i punim hvale za planirane razvojne projekte za 2023g. i narednih godina a u kojima se rješavanje ovih gorućih infrastrukturnih problema za građane ove Općine ne spominje.

Naše pitanje za g. načelnika je da li je zaboravio na mnoge građane i mnogo godina obećavanja da će riješiti osnovne infrastrukturne probleme u ograncima II i III ulice Pineta gdje živi preko 34 familija? li smo mi, 34 familija građani drugog reda, nevidljivi usprkos redovnom ispunjavanju svih naših obveza?

Poslje svih ovih godina obećavanja, odlaganja, naših molbi i dopisa i peticija koji je nama put ostavljen da ostvarimo naša osnovna prava, da li je neophodno ići u medije i otvarati javnu debatu o sramotnoj situaciji sa osnovnom komunalnom infrastrukturom u nekim dijelovima naselja Valbandon?

Ostajemo u iščekivanju pisanog očitovanja načelnika Općine Fažana Radomira Koraća i s obzirom na ozbiljnost situacije molimo Vas da se očitovanje dostavi u što kraćem roku. Hvala. S poštovanjem", piše u Peticiji žitelja ulice Pineta, ogranka II i III u Valbandonu. (Foto: čitatelj)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa