usporedba

Pogledajte cijene namirnica u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji i još četiri zemlje

0
Ilustracija (foto: Marin Tironi/PIXSELL)
Ilustracija (foto: Marin Tironi/PIXSELL)

Građani Hrvatske danima raspravljaju o tome kako su cijene mnogih proizvoda više nego u bogatijim državama Europske unije. Cijene u trgovinama Slovenije, Italije, pa čak i Njemačke, često su ispod cijena u Hrvatskoj, a plaće su puno manje. To je pogotovo vidljivo i lako usporedivo sada kada imamo jednaku valutu kao i većina zemalja EU, piše Matea Čelebija iz Indexa. Stoga je Index napravio veliku usporedbu cijena osnovnih namirnica i higijenskih potrepština s cijenama u Austriji, Sloveniji, Italiji, Mađarskoj, Srbiji i BiH.

Cijene su usporedili s četiri zemlje članice EU - Italijom, Slovenijom, Austrijom I Mađarskom - te Srbijom i BiH. Obišli su velike trgovačke lance, u prvom redu Lidl, Spar, Eurospin, dm te online trgovine elektronikom i pritom usporedili preko sedamdeset identičnih ili gotovo jednakih proizvoda. 

 

"Kada je riječ o artiklima iz neprehrane, u prvom redu higijenskim potrepštinama, po visini cijena prednjači Austrija, iako ju Hrvatska u tablici prati u stopu i razlike između cijena proizvoda nisu drastično velike. Uspoređujući cijene namirnica u Hrvatskoj s onima u Italiji i Sloveniji, bit će zanimljivo vidjeti hoće li brojni Istrijani nastaviti kupovati u Kopru i Trstu. Usporedbom naših cijena sa slovenskim i talijanskim vidljive su oscilacije ovisno o proizvodu, no ipak je teško oteti se dojmu da je većina njih dosta povoljnija nego kod nas. Očekivano, najpovoljnije cijene su u BiH te ponegdje u Srbiji, iako ni te razlike nisu drastične pa je upitno koliko su isplative za kupce iz Hrvatske, kao što su to bile do prije nekoliko godina.", piše Matea Čelebija za Index.

Veliku usporedbu cijena možete pogledati na Indexu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa