Antonja u Rovinjskom selu

Črnac ima najbolje ulje, a Lavižati i Vivoda najbolja vina

0
Marko Črnac, Viliam Lavižati i Davor Vivoda
Marko Črnac, Viliam Lavižati i Davor Vivoda

U Rovinjskom Selu su 21. siječnja u organizaciji Udruge Agrorovinj održane 20. izložba maslinovih ulja i 32. Izložba vina Rovinjštine. Šampionsku zlatnu titulu za najbolje ulje osvojio je Marko Črnac s ukupno 93 boda, najbolje bijelo vino, malvaziju koja je osvojila 88 bodova, ima Viliam Lavižati, a najbolje crno, teran s također 88 bodova, obiteljska vinarija Davora Vivode P.O. Vivoda.

Osim u kategoriji profesionalnih proizvođača vina, natjecanje je provedeno i u kategoriji proizvođača hobista u kojoj su najviše bodova dobili malvazija Davora Iskre i crno miješano vino Ivana Udoviča.

Ove je godine na ocjenjivanje predano i ocijenjeno rekordnih 86 uzoraka maslinovog ulja. Zlatnom medaljom nagrađeno je 63 ulja, a srebrnom medaljom 16 maslinovih ulja. Brončanu medalju dobilo je sedam ulja. Ocijenjena ulja pretežito karakterizira balansirani okus osjećaja gorčine i pikantnosti, sa srednje izraženim voćnim i svježim mirisima. Vegetacijsku godinu obilježile su povoljne vremenske prilike koje su u konačnici rezultirale kvalitetnim urodom ploda maslina na Rovinjštini. Posebno se ističu prvih pet ulja među kojima su odlučivale nijanse u mirisima i okusima, a to su, pored nagrađenog ulja Marka Črnca, ulja Massima Mofardina, Hrvoja Labura, Borisa Korenića i Dragana Mofardina.

Ovogodišnja vina Rovinjštine odlikuje vrlo visoka kvaliteta. Uzorci su predani na ocjenjivanje u Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča koji su obavili fizikalno–kemijske analize i organoleptički (senzorno) ocjenjivanje u kategoriji vina proizvedenih modernom i tradicionalnom tehnologijom. Ukupno je prikupljeno 39 uzorka vina: 19 uzoraka u kategoriji Profesionalni proizvođači – bijela vina, zatim 10 uzoraka u kategoriji Profesionalni proizvođači – crna vina, šest uzoraka u kategoriji Proizvođači hobisti – bijela vina i Proizvođači hobisti – crna vina ukupno četiri uzorka.

„Vjerovali smo u važnost čuvanja ove tradicije i ove smo godine napokon mogli organizirati manifestaciju tako da bude dostupna svim posjetiteljima i izlagačima,“ izjavio je Kristijan Damijanić, predsjednik udruge Agrorovinj.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa