investicije Agrolagune

Nerina Zec: 'Stara kotlovnica postaje moderna kušaona'

0
Na otvorenju Agrolagunine trgovine u Splitu (foto: Ivo Čagalj/PIXSELL)
Na otvorenju Agrolagunine trgovine u Splitu (foto: Ivo Čagalj/PIXSELL)

Jutarnji list je objavio interview s Nerinom Zec, izvršnom direktoricom Agrolagune o budućnosti ove tvrtke. Prenosimo najzanimljivije dijelove.

* Koji su poslovni ciljevi i strategija Agrolagune?
- Početkom 2022. godine postali smo dio Grupe pića Fortenova grupe što nam je dalo dodatan zamah u prodaji, značajan rast volumena u HoReCa kanalu. To je posebno vidljivo u kategoriji vina koja je u horeca kanalu zabiljezila rast od gotovo 10 %. Bilo je izazovno uskladiti rast cijena inputa u proizvodnji, no uspjeli smo napraviti ravnotežu kroz strukturu prodaje i u ostala dva segmenta ulja i sireva. Vjerujem da ćemo ostvariti dobar poslovni rezultat za 2022. godinu. Što se investicijskog ciklusa tiče započeli smo s realizacijom nekoliko važnih projekata.

Tu bih izdvojila pripremu sustava navodnjavanja na 50% površina pod maslinama, automatizaciju paletiranja robe, modernizaciju mehanizacije te rekonstrukciju prostora stare kotlovnice u moderan prodajni prostor i kušaonu naših proizvoda. Ovi projekti vrlo su motivirajući, kako menadžerskom timu tako i svim našim djelatnicima.

U nadolazećem razdoblju radit ćemo i na implementaciji novih tehnologija u proizvodnji, maksimalnoj iskoristivosti vlastitih resursa u projektima održive poljoprivredne proizvodnje i prerade, kvalitetnije se povezati s Agronomskim fakultetom u Zagrebu, Institutom za poljoprivredu i turizam te drugim institucijama kako bismo što kvalitetnije odgovorili na klimatske promjene i bili predvodnici vala održivog razvoja.

* Vrhunska vina Festigia ponovo su potvrdila svoju kvalitetu osvojivši zlatne medalje na enološkom natjecanju u Italiji. O kojim vinima je riječ?
- Cabernet Sauvignon Festigia 2018 i Castello Festigia 2020 osvojila su zlato na jednom od najprestižnijih europskih enoloških natjecanja Emozioni dal Mondo održanom u Bergamu. Vino Merlot Festigia 2018 osvojilo je titulu najboljeg hrvatskog vina po ocjeni novinara. Posebno smo ponosni da je uz osvojenu Great Gold medalju, vino Cabernet Sauvignon Festigia osvojilo najveći broj bodova na ocjenjivanju.

 

Ipak, najveće zadovoljstvo pruža nam višegodišnji kontinuitet osvajanja nagrada na spomenutom natjecanju. Nagrade su potvrda vrhunske kvalitete vina koju proizvodimo u Istri i nose dodatni kredibilitet našoj vinskoj priči. Veliki je uspjeh izdvojiti se unutar konkurencije vrhunskih vina iz 21 zemlje svijeta, ali kada spojite vrsne profesionalce, iskustvo, entuzijazam i vrhunsku sirovinu odlični rezultati ne mogu izostati.

* Nedavno ste sudjelovali na dva prestižna svjetska natjecanja s istarskim sirevima Špin. Možete li nam više reći o tim natjecanjima i nagrađenim proizvodima?
- Možemo se pohvaliti da je naš Istarski sir Špin najbolji sir na svijetu u kategoriji tvrdih ovčjih sireva na prestižnom natjecanju International cheese & dairy awards u Velikoj Britaniji. Osim ovčjeg sira, u svojim su kategorijama briljirali i Istarski miješani sir Špin u orahovom lišću i Istarski kravlji sir Špin s tartufima s osvojenom srebrnom i brončanom medaljom. Na svjetskom natjecanju World cheese awards u Walesu zlatnim odličjem ovjenčani su Istarski miješani sir Špin i Istarski ovčji sir Špin.

* Istaknuli ste projekt nove kušaone. Što očekujete od te investicije?
- Projektom nove moderne kušaone priključit ćemo se iskorištavanju turističkog potencijala eno-gastro turizma. Investicija nije mala, ali upravo takva investicija nam je nedostajala kako bismo zaokružili cijelu priču i na nama svojstven način prezentirali naše proizvode. Veseli nas što ćemo goste i potrošače moći provesti kroz cjelokupno iskustvo stvaranja naših vrhunskih proizvoda.

Plan nam je u kušaoni organizirati tematske večeri, edukacije o vinu, ulju i siru kako bismo potrošačima približili naše vrijednosti i misao vodilju u stvaranju proizvoda iznimne kvalitete, isključivo od domaćih sirovina. Nažalost, svjesni smo needuciranosti tržišta u prepoznavanju kvalitete proizvoda pa nam je ovo dobra prilika kako bismo pozitivno utjecali na educiranost i promjenu potrošačkih navika, piše Jutarnji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa