investicije u fosilna goriva

Valter Flego: 'Održivost je ispred kratkoročnog profita'

0
Valter Flego
Valter Flego

„Investicijski fondovi svoj novac plasiraju u njima zanimljive i profitabilne projekte, kako bi ostvarili zaradu. To je logično i legitimno. Međutim, ne znači da su te investicije uvijek u skladu s ciljem društva, odnosno šire zajednice, a to je održivost i postizanje zajedničkih i dugoročnih ciljeva“, istaknuo je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego, govoreći o ulagačkim praksama održivih investicijskih fondova jučer u Strasbourgu.

Naime, skupina međunarodnih medijskih kuća, uključujući Handelsblatt, Le Monde, El Pais, de Tijd, der Standard, Børsen, Luxemburger Wort te Follow the Money objavila je krajem prošle godine istraživanje o ulagačkim praksama najodrživijih investicijskih fondova u Europi. Novinari su utvrdili da velik broj tih fondova, u nekim zemljama i preko 50%, i dalje ulaže u fosilna goriva ili druge aktivnosti koje izrazito onečišćuju okoliš, ili ima izloženosti u područjima s visokim rizikom od prisilnog ili dječjeg rada, kao što je Xinjiang. Navedeno se kosi s kriterijem u skladu s kojim bi fondovi trebali zajamčiti da njihova ulaganja ne nanose znatnu štetu okolišnoj ili socijalnoj održivosti. Ulagači koji očekuju da se njihov novac ulaže na održiv način stoga na kraju ulažu u fosilna goriva ili druge neodržive aktivnosti.

 

- Treba gledati širu sliku i poticati one investicije, projekte i djelatnosti koje su nam u fokusu i za koje se i javni sektor zalaže. Tu mislim na zelene politike i digitalizaciju, uz očuvanje socijalnih prava građana. Shvatili smo da trebamo jačati europsku proizvodnju i poljoprivredu, kako bismo sve manje ovisili o raznim režimima, vođama ili monopolistima. Tu vidim važnu ulogu kapitala i fondova. Trebamo raditi na regulatornim mjerama, kako bi fondovi, osim javnog sektora, ulagali u održive projekte koji će vratiti snagu i liderstvo europskoj ekonomiji - održivoj, zelenoj i digitalnoj, smatra Flego.

- Nažalost, neodrživo poslovanje i ulaganje često imaju veći profit od održivog. Ali, zato trebamo gledati efekte ulaganja na okoliš i društvo. Nažalost, ulaganja u održive projekte koji će pridonijeti borbi protiv klimatskih promjena još su uvijek izrazito niska.

- Znajući da su nove gospodarske djelatnosti u Europi i dalje veliki izvor emisija ugljika, moramo biti svjesni kako bez velikih ulaganja u energetski sektor i održivo gospodarstvo, Europa neće postići svoje ciljeve zelenog plana, što bi bilo neoprostivo. Krajnje je vrijeme da definiramo i kažemo kako je održivost ispred kratkoročnog  profita. To treba jasno regulirati, zaključio je Flego.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa