konferencija za novinare

'IDS traži povlačenje Zakona o pomorskom dobru!'

0

Emil Daus, Katarina Nemet i Marin Lerotić su 19. siječnja u ime Kluba IDS-a održali konferenciju za medije na temu Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, koji je izazvao veliku pažnju i interes javnosti, ali i dobio brojne kritike s terena, ali i kritike struke.

Predsjednik Kluba IDS-a Emil Daus istaknuo je kako se IDS već godinama zalaže za zaštitu prostora te kako je upravo iz tog razloga stav IDS-a da ovako predloženi tekst Zakona nije dobar.

Mišljenja je da se  trenutni Prijedlog zakona treba povući iz saborske procedure, što će Klub zastupnika IDS-a predložiti resornim Odborima u Saboru, a sve kako bi isti tekst prošao kroz ponovnu zakonsku proceduru, odnosno najprije kroz proces usklađivanja s Ustavom i ostalim aktima, da odredbe ne budu dvosmislene, , kako je trenutno slučaj, a nakon toga da se dorađeni tekst uputi u javnu raspravu, gdje bi se dalo više vremena javnosti, ali i struci za konkretne prijedloge.

 

Istaknuo je kako postoji bojazan da bi se primjenom Zakona ugrozilo opće dobro, pogotovo zato što se određenim odredbama spominju plaže ispod hotela i kampova, koje bi se mogle možda ne odmah, ali kroz koju godinu, primjenjivati u svrhu koja nije spojiva s primjenom općeg dobra – odnosno za opću uporabu.

- To što u Prijedlogu zakona piše da neće biti ograda, ne znači da tamo neće biti neki zaštitar koji će braniti ljudima da dođu na plažu, previše je dvosmislenog tumačenja i smatramo da je ugrožen prostor općeg dobra, naglasio je predsjednik Kluba zastupnika Emil Daus te dodao kako je problem što ni ne znamo dokud seže pojas općeg dobra, nikad nije izmjeren i nije upisan ni u katastar ni u zemljišne knjige, što zapravo znači da se donosi Zakon o nečemu za što nije nikada ni definirana točna granica.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa