Istra u Saboru

Emil Daus pitao Plenkovića kako će riješiti prostorno 'uneređenje'

0
Emil Daus i Katarina Nemet
Emil Daus i Katarina Nemet

Danas se u Hrvatskom saboru na aktualnom prijepodnevu predsjednik Kluba IDS-a Emil Daus osvrnuo na imenovanje novog ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te upitao premijera Plenkovića kako misle urediti područje koje se bavi prostornim uređenjem i državnom imovinom u narednih godinu dana, posebno kada uzmemo u obzir da će gotovo sav fokus biti na obnovi?

Podsjetio je premijera kako Hrvatska nakon 30 godina od samostalnosti još uvijek nema Državni prostorni plan, odnosno Državni plan prostornog razvoja, što onda u nedostatku nacionalnog plana onemogućava kvalitetno planiranje prostornih planova nižih razina.

- A čak i tamo gdje imamo kvalitetne prostorne planove nižih razina, svakim danom niču bespravni objekti, posebno uz obalu Jadrana i to izvan granica građevinskog područja te time u potpunosti stvaraju kaos i neuređenost u prostoru, naglasio je Daus te se dotaknuo problema s državnom imovinom i to u vidu rješavanja imovinsko-pravnih odnosa općina i gradova s državom, kao i sporova koje država pokreće protiv općina i gradova zbog nekretnina koje su već 30 godina u vlasništvu tih općina.

 

Premijer je istaknuo kako je budući ministar Bačić vrlo dobro upoznat s tematikom prostornog uređenja i državne imovine te ima tim ljudi koji će se baviti tom problematikom. Također, složio se kako je prostorno uređenje strateško važno pitanje za razvoj Hrvatske, osobito Istre. Najavio je i da će Vlada u vezi državne imovine ići s novim izmjenama zakona.

Daus je naglasio kako u našoj zemlji postoji apsurd u smislu da država tamo gdje bi trebala graditi – na potresom pogođenom području – ne gradi, a tamo gdje bi se trebali rušiti bespravno sagrađeni objekti – ne ruši.

Napomenuo je kako u dijelu resornog ministarstva zaduženog za državnu imovinu radi samo jedna ili dvije djelatnice za sve općine i gradove u RH te je stoga potpuno shvatljivo da se od nekoliko desetaka tisuća zahtjeva rješava svega 200-tinjak zahtjeva godišnje. Naglasio je kako se radi o projektima od interesa za zajednicu koji se zbog toga ne mogu kandidirati na fondove jer zbog neke neriješene državne parcele ne mogu dobiti građevinsku dozvolu.

- Ima da ih zaposlite koliko je potrebno, mislim da ćete za to dobiti podršku, isto kao i za obnovu,  ionako ih je viška u nekim drugim resorima i državnim tvrtkama, preusmjerite u prioritete i olakšajte proceduru, to su problemi u ovom ministarstvu, uz problem obnove - zapuštena i napuštena državna imovina i prostorno „uneređenje“, kazao je Daus te zaključio kako se time hitno treba početi baviti, jednako kao i s obnovom te kako je to ono što IDS očekuje od novog ministra.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa