TradInEtno: Ples na tavolac i KoloNaOkolo novosti ovogodišnjeg festivala

0
Saša i Goran Farkaš najavili su ovogodišnji festival
Saša i Goran Farkaš najavili su ovogodišnji festival

"Pomaknuli smo ovogodišnji TradInEtno festival za dva tjedna kako bi srednjoškolci, kojima završava nastava mogli sudjelovati u radionicama i glazbenom kampu", kazao je predsjednik udruge TradInEtno, koja u Pazinu petu godinu zaredom organizira festival tradicijske glazbe. Festival će se održati u pazinskom Kaštelu, no ove godine nešto kasnije, odnosno od 14. do 22. lipnja. Uključivati pet koncertnih večeri, večer folklora, glazbeni kamp, sajam tradicijskih zanata i domaće hrane, plesne radionice, projekciju filmova, predavanja i okrugli stol.

Sajam TradInTrade, koji je sastavni dio festivala, a kojeg je osmislila Irina Kivela Ukotić, ima za cilj promociju starih zanata. Osim toga, TradInTrade promovira i zdravu hranu te vlastiti uzgoj domaćih povrtnih sorti. U suradnji s floklornim društvom Pazin organizirat će se i večer domaće kuhinje, gdje će stariji članovi društva pripremati neke od domaćih jela.

Jedna od novosti ovogodišnjeg festivala je plesna radionica KoloNaOkolo čiji će polaznici imati priliku naučiti raznolika balkanska kola. Radionicu će voditi Koviljka Marečić, a organizatori festivala napomenuli su kako se radionici mogu pridružiti svi zainteresirani, bez obzira na do i plesno iskustvo.

Ples na tavolac također je jedna od novosti festivala, a uključivat će oživljavanje starog oblika svojevrsnog plesnjaka. "Ples na tavolac je bio model plesnjaka u sjevernom djelu centralne Istre. Tavolac je ustvari plesni podij, koji se izradio upravo za potrebe održavanja plesa. Dio podija se zagradio granjem kako bi se ograničio ulaz jer se ulaz plaćao, odnosno plaćao se ples", objasnio je Goran Farkaš.

Organizator festivala je Udruga TradInEtno. Suorganizatori su Folklorno društvo Pazin i Udruga 5R; pokrovitelji manifestacije su Grad Pazin, Istarska županija, Etnografski muzej Istre, CENKI, Muzej Grada Pazina i Gradska knjižnica Pazin. (Tekst i foto: Darko Tumpić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa