Revizori o općini fažana:

'Netransparentno odabranim tvrtkama isplaćeno sedam milijuna'

0
Radomir Korać (foto: Srećko Niketić/PIXSELL)
Radomir Korać (foto: Srećko Niketić/PIXSELL)

"Državna revizija utvrdila je nepravilnosti u financijskom poslovanju Općine Fažana koju vodi SDP-ov Radomir Korać. Izvješće o reviziji za 2021. upravo je objavljeno, a o njegovim detaljima obavješteno je i Državno odvjetništvo RH", piše Ana Raić Knežević za Telegram s kojeg u nastavku prenosimo članak.

"Revizori su, kako piše, utvrdili nepravilnosti koje se odnose na sustav unutarnjih kontrola, računovodstveno poslovanje i financijske izvještaje, prihode i potraživanja, rashode i izdatke, te javnu nabavu.

O problemima s javnom nabavom u Fažani nedavno je pisao i Telegram. Naime, Visoki upravni sud RH utvrdio je da je Pravilnik o jednostavnoj javnoj nabavi što ga je Korać sam donio, nezakonit. Naime, trebalo ga je usvojiti općinsko vijeće, a ne općinski načelnik.

Sada je Državna revizija utvrdila da je i taj vlastiti načelnik Radomir Korać prekršio. Inače, jednostavna nabava obuhvaća one manje vrijedne poslove i usluge, te jeftiniju robu, za koje su propisane jednostavnije procedure, ali se Korać, kako se navodi u izvješću, ni toga nije pridržavao.

Tijekom 2021. načelnik Korać isplatio je nešto više od sedam milijuna kuna za razne radove, usluge i robu, i to nakon što je sam odredio tko će dobiti ugovore s općinom. Revizori su primijetili da niti jedan poziv za jednostavnu javnu nabavu nije bio javno objavljen na službenoj stranici Općine Fažana. Korać i njegovi ljudi pozivali su po tri tvrtke da dostave ponude, no kako su ih odabrali nitko ne zna.

Doduše, u Koraćevom Pravilniku stoji da se javni poziv može objaviti na službenoj stranici, no nije precizirano u kojim slučajevima se to može ili ne mora učiniti. Tako je, po mišljenju revizije, Korać krajnje netransparentno odabranim tvrtkama isplatio čak 7.240.971 kunu. Radilo se, utvrdili su revizori, o radovima vrijednima 3.547.247 kuna, uslugama plaćenima 2.853.543 kune, te raznoj robi u vrijednosti 840.181 kunu.

 

Ukupno je, stoji u izvješću, Općina Fažana lani na javnu nabavu planirala potrošiti 14.799.000 kuna. Načelnik je poništio oko 3,3 milijuna kuna vrijedne javne nabave, te na kraju platio 10.271.283 kune za sve što je nabavljeno za općinu.

Od tog iznosa 3.030.312 kune isplaćene su nakon što su provedeni postupci javne nabave, a preostali, višestruko veći iznos, dodijeljen je u, po stavu revizije, suspektnim postupcima jednostavne nabave. Koraća su revizori upozorili da mora cijelu proceduru ispraviti i povećati transparentnost javne nabave. Naime, osim što se javni pozivni ne objavljuju, njegovim Pravilnikom nije utvrđeno ni na koji se način odabiru gospodarski subjekti koji će biti pozvani da dostave ponude. Osim toga, primjećuju također revizori, prije nego što se firmama upute pozivi uopće se ne provodi istraživanje tržišta.

Problem je reviziji i to što se ne zna kad se poziv za jednostavnu nabavu objavljuje na službenom webu općine, a kada ne.

'Tijekom 2021. na mrežnim stranicama Općine nije bilo objavljenih poziva na dostavu ponuda, nego su na mrežnim stranicama objavljene odluke o odabiru ponuditelja, odluke o obustavi postupaka nabave i odluke o neodabiru ponuditelja. Zbog toga ponude nisu mogli dostavljati sve zainteresirane tvrtke, nego samo odabrani', zaključuju revizori.

Izdvojili su i primjer nabave uredskog materijala za što je planom nabave bilo predviđeno 80 tisuća kuna. Na kraju su potrošene 87.663 kune, ali s dobavljačem nije sklopljen ugovor. Samo mu je, utvrđeno je, izdana narudžbenica. Tim je, ukazuje revizija, Korać prekršio vlastiti Pravilnik o provedbi postupka jednostavne nabave.

Očitujući se Državnoj reviziji, Općina Fažana navela je tek kako za postupke jednostavne nabave upućuje pozive za dostavu ponuda na tri ili više adresa gospodarskih subjekata. Naveli su i da na svojim mrežnim stranicama objavljuje obavijesti o odabiru gospodarskog subjekta. To je, međutim, kako je utvrdila Državna revizija, nedostatno.", piše Raić Knežević za Telegram.

Reagiranje načelnika Koraća pročitajte ovdje.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa