E-učenje o društvenom poduzetništvu

0

Projekt E-učenje o društvenom poduzetništvu kojeg je nositelj Općina Ližnjan, putem on line sadržaja donosi hvalevrijedna znanja za poduzetnike od danas dostupna svim zainteresiranima.

Općina Ližnjan nositelj je projekta „E-učenje o društvenom poduzetništvu“  kojim se želi riješiti problem nedovoljne informiranosti o društvenom poduzetništvu i mogućnostima zapošljavanja osoba s invaliditetom kako više ne bi bile isključive osobe već jednako prihvaćene u društvu. Cilj ovog projekta bio je postavljanje Online tečaja o društvenom poduzetništvu za aktivno socijalno uključivanje i povećanje zapošljivosti ranjivih skupina (mladih i osoba s invaliditetom) te provedba kampanje o podizanje svijesti poslodavca o mogućnostima zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Na projektu su angažirani vanjski predavači s područja poduzetništva, računovodstva, marketinga, javnog nastupa i prodaje kako bi snimili sveukupno 17 predavanja u trajanju 45 minuta koja su dostupna kao on line sadržaj.

Predavanja sadrže sve informacije o društvenom poduzetništvu vezane za: definicije, zakonodavstvo, mogućnost poslovanja, primjere dobre prakse, način prelaska s klasičnog poduzetništva na društveno poduzetništvo, te kako osnovati društveno poduzeće s ciljem podizanja svijesti poslodavca o mogućnostima zapošljavanja osoba s invaliditetom. Društveno poduzetništvo je relativno nov način poslovanja koji predstavlja kombinaciju poduzetničke prakse klasičnih poduzeća i vrijednosti ili misiju usko povezanu s radom za opće dobro, očuvanje okoliša i društvene odgovornosti. S ciljem povećanja društvene kohezije inovativnim, kreativnim i socijalno osviještenim načinom poslovanja. Društvena poduzeća okreću paradigmu klasičnih poduzeća gdje na prvo mjesto stavljaju navedene ciljeve.

Način na koji društvena poduzeća upravljaju organizacijom, postavljaju ciljeve i donose odluke, uveliko se razlikuje od klasičnih poduzeća.

Kad govorimo o društvenom poduzetništvu u praksi temeljem provedenog istraživanja na sveukupno osam organizacija s područja Republike Hrvatske možemo uvidjeti prednosti: društveni rad, poticanje pozitivne društvene promjene, motiviranje i promoviranje društvenih poduzeća samim radom, poticanje osviještenosti o socijalnom isključivanju  marginaliziranih skupina s tržišta rada  i veće zadovoljstvo rada.

Cilj održavanja online tečaja bio je  pokriti sve teme o društvenom poduzetništvu i načinu vođenja istog, kako bi ciljana skupina mogla steći sva potrebna znanja i biti spremna za ulazak u poduzetništvo.

Više o online tečajima možete pronaći OVDJE.

Projekt E učenje o društvenom podutzetništvu realiziran  je kao dio programa ITU Mehanizam; Europski socijalni fond - ESF; Operativni program 'Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020.'; Specifični cilj 9.i.1. - Razvoj i podrška razvoju održivih modela zapošljavanja ranjivih skupina u Urbanom području Pula, kojim se želi educirati i potaknuti mlade na osnivanje vlastitog društvenog poduzeća s obzirom na to da se o istome jako malo toga zna i govori. Istovremeno, projektom se želi educirati i potaknuti poduzetnike na zapošljavanje osoba s invaliditetom te je u sklopu toga predstavljena i podizna prijenosna platforma koja im, između ostaloga, služi za lakši pristup kako bi što više bili uključeni u različite aktivnosti.

Prema podacima Registra o osobama s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj živi 508.350 osoba s invaliditetom, od čega je 60% muškaraca i 40% žena, a u ukupnom stanovništvu Republike Hrvatske osobe s invaliditetom čine 12% stanovnika.

* Nositelj projekta: Općina Ližnjan- Lisignano
* Partner projekta: Udruga mladih i Alumni FET Pula
* Ukupan iznos projekta: 1.027.529,44 kune.
* Iznos bespovratnih sredstava: 1.027.529,44 kune.

Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i iz Europskog socijalnog fonda (85%)

Organizacija događanja financirana je u okviru Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz Europskog socijalnog fonda.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa