Državna revizija imala primjedbe na izvještaje porečkog Instituta

0
Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču (foto: Roberto Matković)
Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču (foto: Roberto Matković)

Državni ured za reviziju obavio je reviziju poslovanja porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam za 2021. godinu te mu izdao uvjetno rješenje za financijske izvještaje, budući da su utvrđene nepravilnosti i propusti koje se odnose na planiranje i izvršenje plana, računovodstveno poslovanje te rashode.

Što se tiče usklađenosti poslovanja sa zakonom, izdanu mu je bezuvjetno rješenje, odnosno potvrđeno je da je poslovanje Instituta za 2021. u svim značajnim odrednicama obavljano u skladu sa zakonima, drugim propisima i unutarnjim aktima.

Što se tiče uvjetnog dijela mišljenja, Državna revizija porečkom Institut "preporučuje utvrditi mjerljive kriterije na temelju kojih će se isplaćivati nagrada za dobre radne rezultate (prije odlaska u mirovinu), neoporezivi dodatak na plaću te dodatak na plaću za rad zaposlenika Instituta na komercijalnim projektima izvan radnog vremena, čime bi se osigurala opravdanost i transparentnost procesa njihove dodjele".

Institut je u cijelosti prihvatio preporuku Državnog ureda za reviziju te u očitovanju poručio da je preporuka djelomično provedena donošenjem Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o nagrađivanju od 20. srpnja 2022.

Državni ured za reviziju također preporučuje više pozornosti posvetiti planiranju kako bi financijski plan bio realniji i u funkciji donošenja poslovnih odluka, kao i nalaže ustrojiti analitičko knjigovodstvo sitnog inventara i materijala te uskladiti podatke u analitičkoj evidenciji dugotrajne nefinancijske imovine i analitičkoj evidenciji potraživanja s podacima glavne knjige u skladu s odredbama Pravilnika o proračunskom računovodstvu i Računskom planu.

 

Državni ured za reviziju nalaže u poslovnim knjigama evidentirati prihode od zakupa poslovnog prostora, rashode za izvršena ulaganja u poslovni prostor i prihode budućeg razdoblja te evidentirati prihode i rashode na propisanim računima Računskog plana, u skladu s odredbama Pravilnika o proračunskom računovodstvu i Računskom planu.

Iz istog ureda nalažu i obračunati i u poslovnim knjigama evidentirati ispravak vrijednosti potraživanja u skladu s odredbama Pravilnika o proračunskom računovodstvu i Računskom planu te donijeti odluku o raspodjeli rezultata u skladu s odredbom Pravilnika o proračunskom računovodstvu i Računskom planu. Državni ured za reviziju nalaže i popisom obuhvatiti cjelokupnu imovinu i obveze. 

Institut je u cijelosti prihvatio naloge Državnog ureda za reviziju koji se odnose na računovodstveno poslovanje. U Očitovanju navodi da će naloge u vezi s evidentiranjem prihoda od zakupa poslovnog prostora, rashoda za obavljena ulaganja u poslovni prostor, ispravka vrijednosti potraživanja i izvanbilančnih zapisa te donošenjem odluke o raspodjeli rezultata otkloniti u tekućoj godini.

Naloge koji se odnose na ustrojavanje evidencije sitnog inventara i materijala te obavljanje cjelovitog popisa imovine i obveza, s obzirom na opseg posla, otklonit će kroz duže razdoblje, odgovorili su reviziji iz Instituta.

Naš portal je u veljači posjetio porečki Institut, a reportažu možete pogledati ovdje. (K.S.R.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa