U Sv. Martinu i Nedešćini

Ove godine po prvi puta Advent i u Općini Sv. Nedelja

0
Irene Franković i Bianca Dagostin
Irene Franković i Bianca Dagostin

Ove će se godine po prvi puta Advent održati i u Općini Sv. Nedelja. Manifestacija će se organizirati kroz dvije subote: 10. prosinca u Svetom Martinu i 17. prosinca u Nedešćini u popodnevnim i večernjim satima. Najavile su ga načelnica općine Irene Franković i Bianca Dagostin, direktorica TZ Općine Sv. Nedelja.

„Kako bi događaji bili ravnomjerno raspoređeni, jednu manifestaciju imat ćemo u Sv. Martinu, u palači Lazartini-Battiala, a drugi dio Adventa bit će u Nedešćini ispred zgrade općine. Gledali smo da prva subota u Sv. Martinu bude više prilagođena dječjem uzrastu, gdje će se djeci dijeliti im prigodni darovi, a druge subote manifestacija će biti prilagođena odraslima“, kazala je načelnica općina.

O samom programu više je govorila Bianca Dagostin, pa je najavila da će u klopu prvog događaja 10. prosinca, Baronov kort u Svetom Martinu prekrit blagdansko ruho i pretvoriti ga u 'Snježni kort'.

Sv. Martin

Uz tradicionalnu podjelu poklona djeci, ovaj advent će biti u potpunosti po mjeri najmlađih pa su na programu brojni sadržaji od kojih posebno valja istaknuti ledeni disko (by Lala land) za djecu uz Olafa i Kukija u 17:30 i predstavu 'Noć prije Božića' teatra Naranča s početkom u 18 sati. Nezaboravne doživljaje posjetitelji će moći ovjekovječiti u foto kutku Dual photography lokalnog fotografa Noela Miletića uz prekrasni božićni setting od kojeg će sav prilog ići za humanitarnu akciju 'Labinština hoće! Za mamograf'.

„Kako bi u potpunosti oživjeli blagdanski duh te stvorili snježni doživljaj u Svetoj Nedelji, dekoriranje je preuzela lokalna akademska kiparica Mia Knežević, koja se u suradnji s organizatorima odlučila za reciklirane i prirodne materijale (drvo, korištene najlonske vrećice i drugo) kako bi sve bilo u skladu s jednim održivim razvojem i što manje otpada. Kako poručuju organizatori želja je bila odmaknuti se od materijalističkog i konzumerističkog Božića, te ići u smjeru toplog adventa kojemu je primarni smisao druženje, pomaganje i održivost“, rekla je Dagostin.

Tako će i darovi za djecu Općine Sveta Nedelja ove godine biti nešto drukčiji pa će svaki mališan dobiti na poklon knjigu. Smisao ovakvog odabira je da se kod djece potaknu čitateljske navike u hladnim zimskim danima.

Nedešćina

U subotu 17. prosinca trg ispred zgrade Općine Sveta Nedelja zasjat će posebnim svjetlom uz božićne lampice i također ukrase Mije Knežević, a večer će zagrijati nastup Osnovne škole Vitomir Širola Pajo i umjetničke škole Matke Brajša Rašana s početkom u 18 sati. Posjetitelji će od 19 sati moći zaplesati uz nastup benda Febra, a za kraj stiže prava electro swing poslastica uz DJ Shurkija. 'Božićni swing' pratit će i ponuda hrane i pića.

Cijelokupna manifestacija ima i humanitarnu notu uz akciju Udruga Žena Mendula koje će učiniti da advent u Svetoj Nedelji bude u potpunosti u božićnom duhu: darivanja, pomaganja, mirisnih fritula i kuhanog vina. Posebna zahvala ide i OPG-u Turinela koji se uključio u akciju donacijom svoje vrhunske istarske craft rakije koja će se moći guštatiti na štandu Mendula.

Načelnica Irene Franković je rekla da su na ideju za organiziranje Adventa došli još prije tri godine, 31. prosinca 2019. godine, kada je u Nedešćini organiziran Doček u podne. Zbog pandemije, koja je nakon toga zaustavila sve manifestacije, s Adventom su prvi put krenuli ove godine. (Tekst i foto: Nenad Čakić)

Skulptura Mie Knežević

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa