OPĆINA MEDULIN USAMLJENA?  

Medulinci, ako ostali to ne žele, ne mogu spriječiti izgradnju 'muljare'

0
Primjer objekta za biološku obradu vode u Novoj Gorici u Sloveniji (foto: Robi Selan)
Primjer objekta za biološku obradu vode u Novoj Gorici u Sloveniji (foto: Robi Selan)

Od ostalih općina teško mogu očekivati solidarnost jer se na području Medulina u ljetnim mjesecima proizvede više otpada nego kod svih ostalih zajedno, pa su neki odluku Općinskog vijeća Medulina zlurado komentirali riječima kako su „Medulinci donijeli Rezoluciju kojom ne žele da njihova govna odlaze u Pulu“, aludirajući na činjenicu da se Kaštijun nalazi na području Grada Pule.

Nenad Čakić

Hoće li zbog protivljenja žitelja općine Medulin, koji ne žele da se postrojenje za solarnu obradu mulja izgradi na Kaštijunu, u pitanje doći projekt obnove kompletnog kanalizacijskog sustava Puljštine vrijedan 1,3 milijarde kuna?

Naime, ako se 'muljara' izmjesti iz Kaštijuna, projekt pulske aglomeracije mogao bi biti  odgođen najmanje dvije godine. Naime, zbog nove lokacije trebat će se mijenjati tri prostorna plana – županijski, Grada Pule (Kaštijun se nalazi na području grada Pule) i općine ili grada u koji će biti premještena 'muljara'. Za promjenu prostornog plana treba barem godinu dana. Također, trebat će ići u izradu nove Studije izvedivosti čitavog projekta.

No, odluka o premještanju 'muljare' može biti isključivo politička, jer Rezolucija Općine Medulin protiv izgradnje sušionice fekalnog mulja na lokaciji Kaštijun, koja je jednoglasno usvojena 17. studenog na sjednici tamošnjeg Vijeća, za nikoga nije obvezujuća.

Naime, Kaštijun se nalazi na području Grada Pule i Medulinci, ako ostali to ne žele, ničime ne mogu spriječiti nastavak projekta. Od ostalih općina teško mogu očekivati solidarnost jer se na području Medulina u ljetnim mjesecima proizvede više otpada nego kod svih ostalih zajedno, pa su neki odluku Općinskog vijeća Medulina zlurado komentirali riječima kako su „Medulinci donijeli Rezoluciju kojom ne žele da njihova govna odlaze u Pulu“, aludirajući na činjenicu da se Kaštijun nalazi na području Grada Pule.

Sve to u drugi plan stavlja puno veći problem, a to je da Puljština u obnovi kanalizacijskog sustava debelo kasni za ostalim istarskim priobalnim gradovima. Naime, projektima Aglomeracije Pula centar i Aglomeracijom Pula sjever, kompletno bi se obnovio kanalizacijski sustav čitave Puljštine s modernim pročišćivačima vode.  

 

Aglomeracija Pula centar

Aglomeracija Pula centar teritorijalno obuhvaća područje Grada Pule izuzev naselja Štinjan, koje je u sastavu aglomeracije Pula Sjever. U preliminarnu aglomeraciju je uključeno i naselje Pješčana Uvala (u sastavu Općine Medulin) koje je već sad spojeno na sustav odvodnje Pula Centar, doznajemo od Kristijana Benčića, direktora pulskog poduzeća za odvodnju Pragrande.

U sklopu Aglomeracija Pula centar izgradio bi se sustav odvodnje unutar grada Pule na području naselja Dolinka-Valdebek, Šikići-Škatari, Busoler, unutar gradske zone Pule, zatim na području naselja Veli Vrh-Šijana, Valmade-Monte šerpo i naselja Jadreški. Ukupno bi se izgradilo 40,1 km novih cjevovoda i 11 crpnih stanica.

Pored toga, rekonstruirao bi se kolektor Veruda, sustav na području ispusta U18, crpne stanice južne pulske rivijere, crpne stanice Pješčana uvala, fekalne odvodnje niske zone gradske jezgre, zatim rekonstrukcija kanala Pragrande i Šijanskog kolektora.

Prilagodio bi se sustav odvodnje novoj lokaciji Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Stoja i razdijelio lokalni mješoviti dotok na Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Valkane.

Ukupno bi se rekonstruiralo 14,4 km cjevovoda, 15 kišnih preljeva, jedan retencijski bazen i pet crpnih stanica.

Vrijednost investicije Aglomeracije Pula centar s nepredviđenim troškovima Projekta iznose 657.902.215 kn bez PDV-a, od čega na EU sufinanciranje otpada čak 75 posto.

Obrada otpadnog mulja

„Rezultati multikriterijalne analize pokazali su da je najviše ocjene dobila varijanta: Izgradnja UPOV-a II stupnja pročišćavanja primjenom BAF tehnologije na lokaciji Stoja i anaerobna digestija i dehidracija otpadnog mulja na predmetnoj lokaciji, plus transport otpadnog mulja na solarno sušenje mulja s toplinskim dogrijavanjem na lokaciju 'Kaštijun'“, pojasnio nam je Kristijan Benčić.

Mulj će se na lokaciji planiranog UPOV-a dehidrirat centrifugom do min. 22% ST te odvoziti na lokaciju 'Kaštijun', gdje će se obrađivati solarno sušenje mulja s toplinskim dogrijavanjem do 85%ST.

Benčić nam je rekao da Aglomeracija Pula centar nije ušla u prijašnje programsko razdoblje sufinanciranja EU projekata od 2014. do 2021. godine.

„Za naredno programsko razdoblje, od 2027. godine, u koje će ući Aglomeracija Pula centar, nisu još doneseni uvjeti za prijavu projekata za vodnokomunalnu infrastrukturu. Prema Hrvatskim vodama uvjeti biti objavljeni do kraja ove godine, stoga trenutno nismo u mogućnosti prognozirati početak izvođenja radova“, rekao je Benčić.

Aglomeracija Pula sjever

Preostala Puljština svoj bi kanalizacijski sustav trebala obnoviti putem projekta Aglomeracija Pula sjever, koja teritorijalno obuhvaća naselja Štinjan, Galižanu, Peroj, Barbarigu, Vodnjan, Fažanu i Valbandon.

Aglomeracijom Pula sjever izgradili bi se novi sustav odvodnje u dužini 23.307 m, novi podmorski ispusta u dužini 2.460 m (425 m kopni dio + 2.035 m podmorski dio (uključujući duljinu difuzora 200 m), pet novih crpnih stanica (Štinjan 2, 3, 4, Vodnjan 1, Fažana Centar), te izgradilo 690 priključnih okna na sustavu odvodnje otpadnih voda.

Pored toga, rekonstruirao bi se postojeći sustav odvodnje u dužini 13.018 m, obnovile bi se tri postojeće crpne stanice (Puntižela, Valbandon, Fažana Badel) s izgradnjom dva havarijska ispusta CS (Puntižela, Fažana Badel) u dužini od 439 m.

Također bi se izgradio novi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda (II. stupanj pročišćavanja s kapacitetom 42.000 ES).

Način obrade mulja

Na pitanje o načinu obrade mulja, direktor Pragrandea nam je odgovorio: „Obzirom da se na području Pule kroz aglomeraciju Pula centar gradi veći Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, kojima upravlja isti JIVU, razmišljalo se u pravcu centralizirane opcije za rješenje obrade mulja. U tom slučaju strojna dehidracija mulja vršila bi se u sklopu UPOV-a da bi se mulj onda transportirao kamionima do lokacije centralnog postrojenja. Za potrebe sušenja mulja iz UPOV-a Peroj i UPOV-a Pula Centar i potencijalnih budućih nadolazećih muljeva sa UPOV-a planirana je izgradnja centralnog postrojenja za solarno sušenje mulja na lokaciji 'Kaštijun', koje će biti izgrađeno u sklopu projekta UPOV Pula-Centar“.

Otpadni mulj obrađivat će se anaerobnom stabilizacijom i dehidracijom otpadnog mulja na predmetnoj lokaciji UPOV-a Peroj. Dehidrirani mulj sa UPOV-a sa oko 22% suhe tvari će se transportirati na postrojenje za solarno sušenje mulja na lokaciju 'Kaštijun'. U dimenzioniranje postrojenja za solarno sušenje mulja uzet je u obzir rezervirani prostor za moguća povećanja opterećenja aglomeracija sa područja grada Pule, što se posebno odnosi na aglomeraciju Pula Sjever čija je realizacija predviđena u dvije faze i to u kratkoročnom i dugoročnom periodu. Izgradnja postrojenje za solarno sušenje mulja na lokaciji 'Kaštijun' planirana je na k.č.br. 3354/1 k.o. Pula.

Vrijednost ulaganja u Aglomeraciju Pula sjever iznosi 345.612.989,80 kn bez PDV-a, a predviđeni završetak izvođenja radova na mreži je 31. prosinac 2025. nakon čega slijedi probni rad. 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa