Motocikli i drvo dvije su strasti Matea Bernobića

0
Mateo Bernobić na mimohodu bikera i u uredu
Mateo Bernobić na mimohodu bikera i u uredu

Mateo Bernobić bavi se drvnom stolarijom i obradom drva. U Novoj Vasi kraj Poreča vodi firmu Iver Istra. Osim drva, njegova su strasti i motocikli. 

* Je li drvo danas luksuz, s obzirom na svu silu drugih materijala za stolariju?
 - Da, može se reći da je drvo danas luksuz. Međutim, to ne znači da si ljudi ne mogu priuštiti drvo i predmete od drva.

Prema mom osobnom iskustvu i upitima od strane klijenata, mislim da se drvo sve više vraća u modu, ima sve više primjena za drvo kao materijal i sve su brojniji upiti upravo vezani uz drvo.

'Morat ćemo poraditi na širenju našeg malog tima'

Konkretno, najveći ''come back'' drvo doživljava u području građevinske stolarije, prozorima i škurima, pogotovo kada su u pitanju radovi obnove starih istarskih kuća, te u području vrata i namještaja rađenog po mjeri.

 

Drvo je prirodan, održiv i obnovljiv materijal, što je danas, kada sve više svjedočimo uništenju prirode i posljedicama koje isto nosi sa sobom, možda i jedan od najvažnijih argumenata zašto odabrati drvo. Osim toga, drvo je dobar izolator topline i buke. To je materijal koji sa sobom nosi toplinu, trajnost i izdržljivost, a istovremeno pruža osjećaj nježnosti i doma. Drvo u svaki prostor unosi dozu elegancije.

* S obzirom na ekspanziju kuća za odmor, pretpostavljam da posla ne nedostaje. Koliko poslova godišnje odradite?
- Da, u posljednje dvije godine zaista bilježimo velik porast poslovnih upita. Tržište danas traži kvalitetu, posebnost proizvoda, novitete u proizvodnji, te luksuz. Sukladno tome i naša mala tvrtka se kontinuirano prilagođava trendovima na tržištu, uvodeći novitete u svoje poslovanje, te proširujući paletu usluga koje nudimo svojim klijentima, na način da ih pratimo u svim njihovim potrebama i nudimo kompletnu uslugu.

Također, u ponudu smo uveli  široku paletu sobnih vrata vrhunske talijanske kvalitete i dizajna, za koje nudimo i uslugu montaže, kao i uslugu montaže podnih obloga. Jako smo zadovoljni s brojem upita koji svakodnevno pristižu na našu adresu, te ćemo vrlo brzo morati poraditi na proširenju našeg malog tima kako bismo bili u mogućnosti odgovoriti na zahtjeve tržišta. Trenutno poslujemo na području Istarske i Primorsko goranske županije, planiramo širiti poslovanje, no nigdje nam se ne žuri.

Mi smo mala tvrtka (mikro), postojimo već 13 godina. Trudimo se biti kvalitetni i to potvrđuju naši klijenti koji nas preporučuju i ponovo kontaktiraju za daljnje poslove i  projekte i zato im se ovim putem svima zahvaljujemo na povjerenju. U našoj tvrtki oduvijek je na prvom mjestu kvaliteta, a tek iza toga dolazi kvantiteta.

* Jeste li se bavili obnovom antiknih drvenih predmeta ili namještaja i surađivali s restauratorima? Što Vam prođe kroz glavu kad na nekom povijesnom objektu vidite stolariju staru nekoliko stoljeća?
- Iskreno, restauracijom antiknih drvenih predmeta, u profesionalnom smislu nisam se bavio, niti sam imao priliku surađivati s restauratorima. Radio sam više na obnovi starih drvenih predmeta slijedom privatnih upita.

Kad vidim stolariju staru nekoliko stoljeća prođe mi kroz glavu da je svako drvo trajno, ako se održava, ima svoje čari, pogotovo kad se nalazi na povijesnim objektima, zgradama, crkvama i sl.

* Ima li Hrvatska dovoljno šume da servisira svoju drvnu industriju?
- Da, mislim da Hrvatska ima dovoljno šume da servisira drvnu industriju. Ja se nalazim na području Poreča i baš sada ovih dana, kao i već niz godina, lokalna samouprava i Grad Poreč-Parenzo organiziraju akciju „Zasadi stablo ne budi panj“ i mišljenja sam da takve slične i obuhvatom veće akcije treba organizirati tijekom cijele godine i podržavati ih, ne samo na lokalnoj, već i na regionalnoj i nacionalnoj razini.

Ja i moje kolege muku mučimo s nabavom kvalitetnog suhog drva na području Hrvatske.

* Kakva je, po Vašem mišljenju, poduzetnička klima na Poreštini?
- Poduzetnička klima je odlična. Posla zaista ne nedostaje, no ono što je možda važno naglasiti je i činjenica da je Poreč jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji ulaže iznimno puno u razvoj poduzetnika i poduzetništva općenito, te raznim aktivnostima, projektima, natječajima i sufinanciranjem poduzetničkih projekata, stvara odličnu poduzetničku klimu.

S motociklom prošao skoro cijelu Europu

Živimo u vremenu kada standardi rastu, klijenti osim kvalitete, sada sve više traže stil, eleganciju profinjenost, luksuz, te kvalitetnu i brzu uslugu.

* Jedan od Vaših hobija su motocikli. Gdje ste sve bili s njim i dijeli li i Vaša obitelj Vašu strast za motociklima?
- Da, jedan od mojih hobija je motocikl. Vozim ga od moje desete godine. Član sam i ujedno predsjednik moto kluba MK Highlanders koji ima svoje sjedište na području Poreča, već dugi niz godina.

Moto klub, osim svoj osnovnog cilja, a to je ljubav prema motorima ima jedan vrlo izražen humanitarni karakter, te ima iza sebe ima čitav niz organiziranih, što velikih, što malo manjih (ali ne i manje vrijednih) humanitarnih aktivnosti, što je meni osobno iznimno važno, jer sam po prirodi humanitarac.

Motorom sam obišao gotovo čitavu Europu, od Hrvatske, Slovenije, Italije, Bosne, Srbije, Austrije, Njemačke, pa sve do Poljske. Mogu reći da sam sretnik jer moja supruga Gordana dijeli moju ljubav prema motorima, tako da na većinu ovih putovanja idemo zajedno. (Tekst: Kristian Stepčić Reisman, foto: privatna arhiva M. Bernobić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa