studiranje postalo luksuz?

Iznenada zatvorena menza. Oglasila se Sanja Radolović

0
Ilustracija (foto: Boris Šćitar/VLM/PIXSELL)
Ilustracija (foto: Boris Šćitar/VLM/PIXSELL)

Saborska zastupnica SDP-a Sanja Radolović i predsjednik Foruma mladih SDP-a Lovro Lukavečki održali su 24. studenog konferenciju za medije ispred Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, zbog iznenadnog zatvaranja jedne od najposjećenijih menzi u Zagrebu.

“Umjesto da danas imamo lijepe vijesti, mi smo se okupili ispred FSB-a zato što je, nažalost, studentska menza zatvorena od strane državnog inspektorata, vjerovali ili ne – zbog niskog stropa. Mnoge od nas je iznenadila ta činjenica. Pitali smo se kako taj strop nije smetao i prije i kako to da se sada nakon 25 godina zatvara jedna od najposjećenijih menzi u Zagrebu? Mi smo već upozoravali da je HDZ započeo s jednim negativnim trendom zatvaranja menzi po Zagrebu. Kao što ste mogli vidjeti, menza u NSK nije otvorena od početka akademske godine, o tome smo nedavno govorili. U ovom kontekstu inflacije, u kontekstu divljanja cijena s kojima se HDZ očito ne može boriti, nastavili su snižavanje studentskog standarda u Hrvatskoj", rekao je Lovro Lukavečki.

 

"Ne samo da ne žele prihvatiti naš prijedlog da se poveća limit godišnje zarade studentima u kontekstu zadržavanja porezne olakšice uzdržavatelja na 36.000 kuna, koliko DZS kaže da godišnje mora zaraditi osoba da bi bila izvan rizika od siromaštva, ne samo da već godinama nisu u stanju omogućiti jednu kvalitetnu stambenu politiku koja bi omogućila prihvatljive cijene najma stanova, nego su krenuli i u zatvaranje studentskih menzi. Zahtijevamo od Vlade da siđe s oblaka. Danas je u Hrvatskoj pod HDZ-ovim patronatom studiranje postalo luksuz. Neka se pokrenu i omoguće studentima kvalitetnu prehranu, smještaj i da kad već ne mogu omogućiti kvalitetne stipendije, neka omoguće studentima da mogu zaraditi dovoljno da mogu preživjeti i studirati u drugim gradovima”, rekao je Lovro Lukavečki.

“Sada je potpuno jasno, ja to moram reći malo karikaturno, da Andrej Plenković osim što valjda želi da studenti budu beskućnici zbog višestrukog nedostatka mjesta u studentskim domovina, cijena najmova stanova koje su otišle u nebo, a na obali znamo da ih se i izbacuje na početku sezone, sada valjda želi da studenti budu i gladni. To je trend kakav pokazuje ova Vlada", nadovezala se Sanja Radolović.

Predložili smo da se podigne prag za poreznu olakšicu na 36.000 kuna. Predložili smo i da se u proračunu osigura dodatnih 13,5 milijuna kuna kako bi se barem minimalno pomoglo studentima i da se subvencija za najam stanova digne s 200 na 500 kuna. Niti taj prijedlog nisu uvažili. Koliko god će se sada vaditi da to nije njihov problem, svi mi znamo tko je šef tog inspektorata - njihov stranački kolega. Da je bilo sluha, moglo se pomoći studentima ovog fakulteta i da je bilo samo malo dobre volje, do ovoga danas ne bi došlo”, rekla je Radolović.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

LONDINER/KA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHINJSKI/A RADNIK/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA