Paus o porezu na ekstraprofit

IDS se snažno protivi dodatnom oporezivanju najuspješnijih kompanija

0
Dalibor Paus
Dalibor Paus

"IDS se snažno protivi uvođenju novog poreza na ekstra dobit za najuspješnije kompanije, čija dobit nije povezana s energetskom krizom, jer se time kažnjavaju najuspješnije hrvatske kompanije koje imaju vitalnu ulogu u daljnjem jačanju hrvatskog gospodarstva, što je u interesu cjelokupnog društva", komentriaro je predsjednik IDS-a Dalibor Paus najavu Vlade o oporezivanju ekstraprofita.

Riječ je mahom o tvrtkama koje zapošljavaju veliki broj hrvatskih građana, isplaćuju plaće te ih usklađuju  sukladno inflaciji. Riječ je o odgovornim kompanijama koje redovito plaćaju sve poreze i koje su sada, s ovakvim neviđenim retroaktivnim dodatnim oporezivanjem, suočene s velikom neizvjesnošću u daljnjem planiranju investicija.

 

- Smisao odluke koja je donesena na razini Europske unije je da oni, koji su profitirali na energetskoj krizi čije posljedice osjete svi, pokažu solidarnost zbog sveopće inflacije i krize. Vlada je izokrenula smisao te odluke i usmjerila je na sve koji su najuspješniji, što će usporiti ili zaustaviti daljnja ulaganja u hrvatsko gospodarstvo što je zaista zadnje što Hrvatskoj treba ususret recesiji. Zato se IDS snažno protivi dodatnom oporezivanju najuspješnijih kompanija čija dobit nije povezana s energetskom krizom. Ovo je ishitreno i kontraproduktivno kažnjavanje poduzetnika, koji bi trebali biti uzor, a umjesto toga dobili su crveni karton, a dio njih posluje upravo u Istri, poručio je Dalibor Paus, predsjednik IDS-a.

"IDS se kao liberalna stranka kontinuirano zalaže za predvidivo i stabilno investicijsko okruženje za investitore, u čemu jasna i dugoročna fiskalna politika igra najvažniju ulogu. Realni sektor je taj koji „nosi“ hrvatsko gospodarstvo i iznimno je važan u nadolazećem razdoblju kada se najavljuje ulazak u recesiju. Hrvatska treba sveobuhvatnu i sustavnu poreznu reformu, s jasnim dugoročnim ciljevima koji će biti jasni svima koji ovdje posluju ili to tek planiraju", rekao je Paus.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa