in memoriam: erto fabris

Život posvećen sportu i mladima, da budu sretniji i zdraviji

0
Erto Fabris (foto: szgr.hr)
Erto Fabris (foto: szgr.hr)

U 91. godini života preminuo je profesor Erto Fabris. Najprije uspješan sportaš, pa onda trener, sportski djelatnik, sportski pedagog i na kraju profesor tjelesne i zdravstvene kulture. Tim povodom iz Sportske zajednice Grada Rovinja objavili su In Memoriam kojeg u nastavku prenosimo.

Profesor Fabris rođen je u Trstu daleke 1932. godine u radničkoj obitelji kao sin jedinac. I baš ta pripadnost skromnoj i siromašnoj radničkoj obitelji, i činjenica da je rano ostao bez oca, sam s nemoćnom majkom, taj osjećaj neimaštine, nepravde i nemoći da se stvari okrenu na bolje, imao je za posljedicu veliku želju da i on jednog dana, možda baš kroz proces sporta pomogne mladima da im djetinjstvo i mladost budu sretniji i zdraviji.

Već kao gimnazijalac tamo negdje 1946./47. godine prof. Fabris pokazivao je velike i iznadprosječne sklonosti i sposobnosti za različite sportske aktivnosti. Bio je izvrstan nogometaš (član prve ekipe NK Rovinj), vrhunski sprinter, skakač u dalj, svestrani atletičar (prvak srednjih škola u trčanju na 100m). Međutim gimnastika i posebno odbojka bile su discipline u kojima je prof. Fabris već u najranijoj mladosti pokazivao svu svoju svestranost, nadarenost i afinitet za različite sportske programe.

Po završetku gimnazije u želji da što bolje zadovolji svoju veliku sportsku radoznalost, te da još dublje upozna sve segmente sporta i fizičke kulture koje je kao gimnazijalac redovito upražnjavao upisao je Fakultet za fizičku kulturu u Beogradu koji je uspješno i u predviđenom roku završio. Kao mladi i novopečeni prof. tjelesne i zdravstvene kulture pun entuzijazma i želje za dokazivanjem bez problema se zaposlio u jednoj od Srednjih škola u Beogradu, gdje je ostao punih petnaest godina.

No krv nije voda i prof. Fabris na svoju veliku radost 1971. godine s obitelji, suprugom i dvije kćerkice vraća se u svoj Rovinj gdje se vrlo brzo snalazi i  aktivno uključuje u novu sredinu, te se uskoro zapošljava u OŠ Kanfanar. Nakon kraćeg boravka u Kanfanaru dolazi u Rovinj na mjesto tajnika SOFK Općine Rovinj, da bi se kratko nakon toga zaposlio u srednjoj školi kao profesor TZK gdje ostaje do svog umirovljenja 1997. godine, dakle punih 26 godina bez prekida.

Naravno da je rad u školi Za prof. Fabrisa onako radoznalog, vrijednog i željnog novih izazova bio preuzak okvir, zbog čega se vrlo brzo uključuje u sport grada i pokreće brojne aktivnosti na razvoju i afirmaciji sporta u cjelini s posebnim naglaskom na sportu u školi. Kao trener posebno se iskazao trenirajući NK u Kanfanaru i NK Rovinj postigavši mnoge vrijedne rezultate, posebno u edukaciji mladih nogometaša. Međutim odbojka a kasnije i jedrenje posebne su sportske „ljubavi“ prof. Fabrisa.

Radio je punih 20 godina na razvoju ženske odbojke u Rovinju, odgojivši na taj način brojne generacije rovinjskih odbojkašica, dospjevši s prvom ekipom do kvalifikacija za prvu Hrvatsku ligu u odbojci.

 

Godinama je uz ostalo vodio u večernjim satima i grupu muške rekreacije u odbojci. Međutim bez obzira koliko god da je bio angažiran u sportu grada nikad nije zapostavio i zanemarivao školski sport. Nastojao je koliko je god to bilo moguće afirmirati i unaprijediti školski sport, na način da je odmah u početku pristupio reorganizaciji ŠSD u srednjoj školi.

Jedna od premisa i svakodnevnih preokupacija prof. Fabrisa u to vrijeme bila je na koji način osigurati osnovne pretpostavke i uvjete kako bi brojne generacije mladih mogle na što primjereniji način kroz proces sporta i tjelesne i zdravstvene kulture zadovoljavati svoje osnovne biopsihosocijalne potrebe. Posebno je važno ovom prigodom istaknuti i to da je po prvi puta organizirao slobodnu školsku aktivnost u odbojci u muškoj i ženskoj kategoriji, čime je sigurno potaknut brži razvoj ženske i muške odbojke u Gradu Rovinju.

I na kraju jedrenje, sport u kojem je prof. Fabris zaokružio svoju bogatu i dugu sportsku aktivnost, najprije kao sportaš, te kao trener i na kraju sportski djelatnik, radeći na promociji i razvoju jedrenja u Rovinju, Istri, pa i šire u užoj regiji. Jedrio je prof. Erto najprije u malim jedrilicama od FI-a do 470. Prešao je zatim na krstaša Minitoner osvojivši prvo mjesto u državi i kasnije osvajao prva mjesta na bezbroj drugih regata. Sa svojom jedrilicom, krstaš 9m, sudjelovao sam na raznim regatama od rovinjskih, istarskih, Kkvarnerskih i međunarodnih.

Od najcjenjenijih uspjeha je osvojeno prvo mjesto na transjadranskoj međunarodnoj regati. Na tradicionalnoj regati Rovinj-Pesaro-Rovinj osvajio je u kategoriji b više puta prvo mjesto. Posebno je naglasiti njegov veliki uspjeh na najvećoj regati Europe, Tršćanskoj barkolani na kojoj je bez prekida sudjelovao trideset godina i postizavao velike rezultate.

Iako u poodmakloj dobi i dalje je ostao aktivan u sportu Grada Rovinja prenoseći svoje znanje i bogato iskustvo na mlade zainteresirane za sport, s posebnim naglaskom na odbojku i jedrenju. Eto to je bila kratka i sažeta priča o prof. Ertu Fabrisu, jednoj od centralnih figura rovinjskog i Iistarskog sporta u cjelini. Hvala Vam na svemu profesore, objavili su iz SZ grada Rovinja.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa