Umirovljenici uče koristiti info kioske

0
Leo Budicin prezentirao je korištenje info kioska
Leo Budicin prezentirao je korištenje info kioska

Da i pripadnicima treće životne dobi treba omogućiti pristup tzv. novim tehnologijama koje im itekako mogu koristiti te da za tim među umirovljenicima itekako vlada interes, dokazao je i projekt SEED.

Naime, povodom Europskog tjedna koji se obilježava u čitavoj istri od 2. do 10. svibnja 2013. godine, u ponedjeljak 6. svibnja u Puli, Predstavništvo Istarske županije pri EU, uz podršku Volonterskog centra Istra i sudjelovanje Kluba umirovljenika Pula organiziralo je interaktivnu radionicu toga projekta.

Kako je prilikom predstavljanja projekta rekao Leo Budicin, SEED (Speeding Every European Digital) implementira UO za Međunarodnu suradnju i EU integracije Istarske županije, putem svojeg Predstavništva u Bruxellesu, a ima za cilj podignuti svijest građana o postojećim e-Government uslugama i oglašavanja vijesti javnih tijela. U sklopu projekta postavljeno je šest interaktivnih uređaja u Puli i Pazinu.

U Puli su ti uređaji postavljeni u Gradskoj knjižnici, čitaonici Kluba umirovljenika, na tržnici, u prostorijama Opće bolnice i Sveučilišta. Nakon prezentacije u prostorijama Kluba umirovljenika, grupa umirovljenika i mladih volontera iz baze podataka Volonterskog centra Istra posjetila  je tržnicu, gdje se nalazi jedan interaktivni info kiosk na kojemu su volonteri pomogli osobama treće životne dobi u razumijevanju sadržaja i upravljanja interaktivnim uređajima.

Nakon toga, u informatičkom laboratoriju Sveučilišta Jurja Dobrile na računalima se odradio praktični prikaz kako SEED funkcionira te kako se njime osobe starije dobi mogu služiti.

„Vjerujemo da bi zajednička aktivnost osoba treće životne dobi i mladih volontera, međusektorska suradnja uključenih organizacija, kao i dodana vrijednost za zajednicu u obliku interaktivnih info kioska koje predstavljamo, trebala pomoći boljoj informiranosti javnosti o uslugama i vijestima iz organizacija koje su na usluzi građanima“, rekao je voditelj Volonterskog centra Istre, Elvis Fekete.

Izjava umirovljenika, „hvala vam što mislite na nas“, najbolje opisuje njihov interes i želju da putem, njima ne previše poznatih modernih tehnologija, dođu do informacija - o turizmu, javnom prijevozu i slično. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa