Zakon o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti

Lerotić: 'Obrazovanje ne smije stvarati prijepore'

0
Marin Lerotić
Marin Lerotić

U Saboru je zastupnik IDS-a Marin Lerotić sudjelovao u raspravi o Zakonu o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti navodeći kako je Zakon naišao na prijepore, odnosno nije se ni pojavio na javnom savjetovanju, a kao jedan od glavnih razloga prijepora ističe nadzor nad radom sveučilišta, rektora i odluka koje donose.

- Načelno Sveučilišno vijeće je korak nazad u autonomiji. Smatramo kako bi trebao ostati Sveučilišni savjet kao i do sada. Prema predloženom Zakonu Sveučilišno vijeće je nadzorno tijelo koje broji 7 članova: troje imenuju senatori Sveučilišta, a troje osnivač, odnosno Hrvatski sabor, dok Predsjednika, koji je sedmi član, zajednički imenuju ovih šestoro članova, kazao je zastupnik.

 

Lerotić je naglasio kako se obrazovni sustav dnevno koristi u političke svrhe navodeći primjer kada se osnivalo cijelo jedno novo sveučilište, odnosno Sveučilište obrane i sigurnosti. Ukazao je na činjenicu da se tada vidjela jasna politička volja iako to nije bilo u skladu s procedurama koje proizlaze iz drugih zakona, konkretno iz Zakona o osiguranju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju.

- Važno je da to znaju svi građani Republike Hrvatske, a posebice građani Istre i Pule, kojima se duže vrijeme s državne razine poručuje da nije moguće osnovati Medicinski fakultet u Puli, iako su ispunjeni svi zakonski uvjeti te je proveden postupak akreditacije od strane Agencije za znanost i visoko obrazovanje, govori zastupnik.

Lerotić je kritizirao i određene izmjene u ovom Zakonu te naveo kako one dovode do dezintegriranosti i atomizaciji. Još jednom je naglasio kako je obrazovanje jedan od temelja stvaranja naprednog društva, a cilj bi trebao biti jačanje uloga svih sudionika u obrazovnim procesima kako bi sustav obrazovanja postao još otporniji. U više navrata u Hrvatskom saboru obrazložio je kako obrazovanje omogućava nova iskustva, individualni i kolektivni razvoj te povećava mogućnost uspjeha, ravnopravnost i umanjuje socijalne razlike i siromaštvo. 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHINJSKI/A RADNIK/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

ANIMATOR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA